Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den chtěla bych se zeptat s přítelem máme 4 měsíčního syna ale nežijeme spolu,chci se zeptat,zda musím umožňovat styk dítěte s prarodiči nebo je ve vetším věku povinně dávat třeba na prázdniny,přes soud nemáme řešeno nic stýkáme se s otcem dobrovolně zatím nemám důvod to dávat k soudu.děkuji předem
Ahoj
Ty povinnost prarodičům dávat dítě nemáš.
Partner už je něco jiného, a pokud on tam dítko vezme, tak proč ne?
Vždyt pro dítka jsou většinou babičky velkým přínosem.
Umožnit styk musíš.
Upravuje to zákon o rodině, nevím ale který paragraf. Je tam vyloženě napsáno, že pokud to situace vyžaduje, můžou být styky dítěte s prarodiči upraveny soudně. A to platí i u fungujících úplných rodin, kde mají rodiče špatné vztahy s prarodiči a nechtěli by jim k vůli tomu umožnit styk s dítětem.
Prarodiče se mohou obrátit na soud a ten styk upraví.
Osobně žádný případ neznám, ale když jsem četla diskuze k tomuto tématu na internetu, tak tam psaly rodiče, že musí dítě vozit k babičce, se kterou nevychází, např. každou neděli na 2 hodiny.
tak to jsem chtěla vedět,jen nemám potřebu ji ho dávat třeba na víkendy nebo tak má už víc vnoučat a moc se mi její výchova nelíbí nechává dítě chodit po bytě v botech atd.Díky moc
Hmm, opravdu?! Tak to je drsny.
Stari tedy nemaju zadne povinnosti, jenom prava.
Rodice musi zabezpecit aby oni dite videli, musi se omezit casove, treba i penezne (dochazeni - benzin), prarodice si vyhraji s hrackou vnouckem a po par hodinach kdyz se nabazi odnes si rodici dite zpet.
myslím,že žádnou povinnost ze zákona nemáš.to slyším poprvé,že by si prarodiče meli delat nároky.
u otce je jiné.
No je to ,stejně mazec my zeny ditě nosíme staráme se a pak do toho prarodice mluví a dělají si nároky…
mají právo.. nevím proč by neměli mít právo vidět své vnouče..pokud neumožníš a oni budou na styku trvat(jakože se nikdo většinou netahá po soudech a raději rezignuje) můžou to dát k soudu…
bud ráda že mají zájem co já bych za to dala aby partnerova matka měla zájem ale ta preferuje děti z manželství a naše ne…taky dobře ale zamrzí to je to jejich krev.. stejně jako u staršího syna viděla ho až ted po 6letech a to když ho tam ex dovezl a představil mu babičku(která o nej nikdy nestála nic mu nedala stat nebude a nedá) akorat mu udelal guláš v hlavě malýmu… ![]()
svý matce přece taky umožnuješ aby malého viděla…
Naopak, povinnost ze zákona je, kdyby chtěli, mohli by se toho domoct, ale v omezené míře. Ale být tebou, tak i přes veškeré námitky proti nim bych s nimi vztahy co nejvíc pěstovala, pokud to budeš bojkotovat od mala, už si vztah neutvoří… a to by bylo škoda, ostatně až bude větší, sám si na ně udělá názor a třeba se od nich poučí, co nemá dělat ![]()
No ja myslim, ze pozdeji svuj nazor zmenis, bude ti jedno, co u babicky dela, hlavne kdyz si ho nekdy vezme. takze bych v tuto chvili argumentovala tim, ze takhle male dite od matky odloucit nelze a hlavne bych nedelala nejakou zlou krev.
Gzuza píše:
tak to jsem chtěla vedět,jen nemám potřebu ji ho dávat třeba na víkendy nebo tak má už víc vnoučat a moc se mi její výchova nelíbí nechává dítě chodit po bytě v botech atd.Díky moc
hm tak to je drsný, fakt tě chápu, že tě štve, že u nich dítě může chodit po bytě v botách. V zemích na západ od nás to je normální, to jen u nás šíleně blbneme s přezouváním.
A to je jako všechno, co tě štve? Na víkend bych jim ho nedávala, ale byla bych ráda, že si k němu vypěstují vztah, takže bych otci klidně řekla, ať ho tamněkdy vezme. A věř nebo ne, za pár let budeš ráda, když budeš mít babičku, která si prcka vezme na pár hodin nebo na víkend a ty se budeš moct třeba léčit z chřipky, nebo jet na víkend s novým milým atd…
Ano, je to tak, prarodiče mají ze zákona právo se s vnoučaty stýkat, tchánovcům řekla sama sociální pracovnice, že si mají dát návrh k soudu, aby mohli vídat vnučku (manželovu neteř, kterou má v péči její otec). Já nevím, co je na tom divného, proč by neměli to právo mít ze zákona? Teď na to koukáte jako rodiče, ale zkuste si to představit ze strany těch prarodičů. Copak vám by bylo ukradený, že nemůžete vídat vnoučata?
Gzuza píše:
To už je pak na tobě, aby si dítě naučila, že to, že se u babičky jsou jiná pravidla, neznamená, že se podle nich pak bude řídit i doma. Já myslím, že každé dítě si užívá to, že u babičky je volnější režim, že babička dovolí, co máma ne (koukat dlouho na televizi, dát si zmrzlinu před obědem a podobně). A neymslím si, že by to nějak zásadně narušovalo výchovu.
no mě se taková výchova nelíbí ale to je muj nazor ja jím ho neberu,návštěvy máme jen jsem chtela vedet zda mají právo si ho vzít treba na víkend nebo je to jen má vůle.Bývalý přítel má totiž problémy s pitím a právě přemýšlím zda to dát k soudu nebo ne,když si vypije je agresivní a nepotřebuju jednou se dozvedet ze kdyz by byl u nej tak ze si sel nekde vypít a dite dal k babicce misto toho aby ho mel treba on.mám jen obavy aby ho do péče nedostal on tak nevím…
Gzuza píše:
no mě se taková výchova nelíbí ale to je muj nazor ja jím ho neberu,návštěvy máme jen jsem chtela vedet zda mají právo si ho vzít treba na víkend nebo je to jen má vůle.Bývalý přítel má totiž problémy s pitím a právě přemýšlím zda to dát k soudu nebo ne,když si vypije je agresivní a nepotřebuju jednou se dozvedet ze kdyz by byl u nej tak ze si sel nekde vypít a dite dal k babicce misto toho aby ho mel treba on.mám jen obavy aby ho do péče nedostal on tak nevím…
tak jestli pije, dala bych to k soudu. Nehledě na to, že pokud nejste spolu je dobré mít papírově vše vyříené - jak alimenty, tak styk. A jestli umožníš pak styk nad rámec rozhodnutí, bude jen na tobě. A jestli bude místo otce hlídat babička - byla bych jen ráda - a) budeš mít případné budoucí hlídání b) byla bych raději, kdyby moje dítě bylo se střízlivou babičkou než s opilým otcem.