Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444
ackokiv to vyzni neuveritelne, tak tchyne je jinak v gramatice opravdu zdatna, takze jsem nad tim jen tise dumala s tim, ze ona vi lepe nez ja
jenze dnes mi zase neco napsala a me to zase zacalo vrtat v hlave
proste mi to tam ani od pohledu nepasuje ![]()
@neila asi tchýně moc zdatná není, tohle je chyba, kterou už nedělají ani děti na prvním stupni ZŠ ![]()
@neila píše:
Holky, jaky vas nazor na y/i v teto vete:
„Zuzy, posly mi…“
Je to spravne nebo spatne? Me to uplne kole oci, ale tchyne je presvedcena, ze to pise spravneTreba jo, ja si jako cizinka nejsem vubec jista. Co rikate?
Ani jedno tvrdy
@neila Ve jméně bych napsala měkké i, ale je fakt, že word to podtrhne jako chybu.
ve slově pošli, má být měkké.
Možná tchyně sděluje, že jí pošla nějaká zvířena ženského rodu množného čísla… Pošly mi obě kočky, soused mi je otrávil. Např.
Zuzy mi evokuje „tvrdá pomsta Jouzovy“. Jaký i/y Jouzovi/y? Tvrdá pomsta, tak tvrdý!
@Len-til-kah píše:
Možná tchyně sděluje, že jí pošla nějaká zvířena ženského rodu množného čísla… Pošly mi obě kočky, soused mi je otrávil. Např.
Zuzy mi evokuje „tvrdá pomsta Jouzovy“. Jaký i/y Jouzovi/y? Tvrdá pomsta, tak tvrdý!
@neila píše:
Holky, jaky vas nazor na y/i v teto vete:
„Zuzy, posly mi…“
Je to spravne nebo spatne? Me to uplne kole oci, ale tchyne je presvedcena, ze to pise spravneTreba jo, ja si jako cizinka nejsem vubec jista. Co rikate?
Tak pokud se napr. jeji kozy jmenovaly Zuzy, a posly ji, tak ma y spravne. Takovy povzdech. Kozy (Zuzy), posly mi. Pokud chtela at ji neco posles, posli s i. Zuzi taky s i, ale je pravda, ze u sposty jmen me y na konci oci netrha - Viky, Jenny, Naty - takze po tvrde souhlasce.
Určitě „pošli“…je to rozkaz, tam je měkké i vždycky ![]()
to kdyby se tchýně ptala, proč měkké i ![]()
@Len-til-kah píše:
@evill píše:bylas rychlejsi. Deda mel kozu Zuzu
To je velice invenční! Představuju si literární tvorbu žáka 5.A.
Expozice: Babička má dvě kozy.
Jmenují se Zuzy. ![]()
Následuje kolize, krize, peripetie a konečně katastrofa. Babička se nervově hroutí, vyčerpaně řkouc: „Zuzy! Pošly mi!“ ![]()
Učitelka píše jedna hvězda, protože tak skvělý počin už dlouho nečetla. A gramaticky správný! (Nezvorá-li dítě přechodník, který třeba já obvykle zvorám…)
Pak že tchyně neumí pravopis.
Haha, moje tchyne to pise taky tak ![]()
Ale neřekla jsem ji to ze to pise blbe, jeste by se urazila ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.