Pravopis

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30408
7.9.17 21:57
@Magdaleeena píše:
Ve zmiňované větě ano, ale jestliže článek oslovuje ženy (a nějakého toho transexuála dle Tebe), napsala bych „y“.
@hanka.br.

Pokud není uvedeno jednoznačně, že jsou oslovovány jen ženy, obávám se, že by to bylo špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5894
7.9.17 22:00

@Quinn7 saty nenosi jen ženy! Takže vy vsichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
718
7.9.17 22:01

Mekke. Jake jsou dalsi vety?? Z toho by se to dalo vycist ne? Pokud je to casopis jen pro zeny mluvici k zenam, bude y tvrde. Jednoduche :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.9.17 22:01

Podle me mekke i, pokud text neni venovan pouze zenam a nejsou v textu zmineny jako vyhradni cilova skupina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
7.9.17 22:03

A což toto: „Mluvnickou povahu nevyjádřeného podmětu poznáme podle předcházejícího slovního kontextu nebo podle situace promluvy.“
http://prirucka.ujc.cas.cz/?…
Za mě nadpis promlouvá k ženám..

@hanka.br. píše:
Pokud není uvedeno jednoznačně, že jsou oslovovány jen ženy, obávám se, že by to bylo špatně.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.17 22:05

Ono by se treba dalo rict, ze ve vete: Uz jste si koupily zimni kozacky s vysokymi podpatky? bude take logicky tvrde y. Ale muj elektroopravar, muz, chodi v zime vzdy v kozackach na jehlach. Takze pokud to neni jen o zenach, byla bych otevrena ruznym variantam :mrgreen:

Anonym - nekdo me dle opravare pozna, doporucovala jsem ho kamaradce a moc jich nebude.

• Citovat
  • Upravit
30408
7.9.17 22:06
@Magdaleeena píše:
A což toto: „Mluvnickou povahu nevyjádřeného podmětu poznáme podle předcházejícího slovního kontextu nebo podle situace promluvy.“
http://prirucka.ujc.cas.cz/?…
Za mě nadpis promlouvá k ženám..

Jak už jsem napsala - šaty mohou nosit i muži. Volila bych variantu předělat nadpis tak, aby bylo jasné, že oslovuje jenom ženy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
7.9.17 22:06
Dovolím si kopírovat vyjádření obnovitelky diskuze:
„článek je o šatech co nosí ženy.“
@Labandita
@BloomingGorgeous píše:
Podle me mekke i, pokud text neni venovan pouze zenam a nejsou v textu zmineny jako vyhradni cilova skupina.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3074
7.9.17 22:09

Holky nespekulujte o transexuálech. Je to normálně článek pro ženský, v textu se zminujou šatičky, jak ženských sluší a že by je měly nosit. Tato moje věta je úplně první v celým článku, další je, že šaty ženám sluší a vypadají v nich dobře. Začínám se přiklánět k variantě Y, protože oslovuju ty čtenářky, ženy o ženským tématu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.9.17 22:09
@Magdaleeena píše:
Dovolím si kopírovat vyjádření obnovitelky diskuze:
„článek je o šatech co nosí ženy.“
@Labandita

Pak mas pravdu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
7.9.17 22:11
@terinka4444 píše:
ale transexuál je rod mužský …

Slovo „Transsexuál“ je rodu mužského a jde o generické maskulinum. Označuje muže, kteří se cítí být ženami a ženy, které se cítí být muži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3074
7.9.17 22:11
@hanka.br. píše:
Jak už jsem napsala - šaty mohou nosit i muži. Volila bych variantu předělat nadpis tak, aby bylo jasné, že oslovuje jenom ženy.

asi nejlepší bude to tam fakt předělat.
Milé dámy, Vy jste letos opět nevyzkoušely žádné retro šaty?
Bude to asi nejjistější a srozumitelný co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
7.9.17 22:12
@Quinn7 píše:
Holky nespekulujte o transexuálech. Je to normálně článek pro ženský, v textu se zminujou šatičky, jak ženských sluší a že by je měly nosit. Tato moje věta je úplně první v celým článku, další je, že šaty ženám sluší a vypadají v nich dobře. Začínám se přiklánět k variantě Y, protože oslovuju ty čtenářky, ženy o ženským tématu.

Tak tam patří y.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
7.9.17 22:13
@Quinn7 píše:
asi nejlepší bude to tam fakt předělat.
Milé dámy, Vy jste letos opět nevyzkoušely žádné retro šaty?
Bude to asi nejjistější a srozumitelný co?

Ano. S oslovením „Milé dámy“ je to nejen srozumitelnější, ale i jaksi uhlazenější, než výkřik, u kterého není jasné, komu patří. Malé V, velké se používá v dopisech.

Příspěvek upraven 07.09.17 v 22:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3074
7.9.17 22:16

VERDIKT ZNÍ: větu jsem předělala a dala na začátek MILÉ DÁMY, aby teda bylo všem jasný, že jde fakt o ženy a je to Y. Ale očividně, i bez toho by to bylo Y, protože oslovuju ženy, čtenářky. Děkuji za pomoc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin