Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@rokris píše:Já jsem si na to taky vzpomněla.
Posázaví podle vzoru stavení. A zelí taky! Jouzo!… Zelíčko… kvalitní… to se sebere… ![]()
Holky, dekuji vam!
I jsem se dobre pobavila
Kozy sice tchyne ma, ale ty ji zatim urcite neposly ![]()
Ja ji to reknu, o vikendu tam budeme, tak u vinka ji vyvedu z omylu. Ona nastesti neni takova, ze by se urazila. Jak ji znam, tak se spis dobre pobavi na tom, ze to cely cas psala blbe a jeste si myslela jaky je gramatik
![]()
@neila píše:
Holky, dekuji vam!I jsem se dobre pobavila
Kozy sice tchyne ma, ale ty ji zatim urcite neposly
Ja ji to reknu, o vikendu tam budeme, tak u vinka ji vyvedu z omylu. Ona nastesti neni takova, ze by se urazila. Jak ji znam, tak se spis dobre pobavi na tom, ze to cely cas psala blbe a jeste si myslela jaky je gramatik![]()
Tak ta je výborná! ![]()
Kromě rozkazu je měkké vždy i v přítomné čase: zkazí, sází, mluví. (Jsou experti, co napíšou on sází, ale ona sázý. I-y podle rodu rozlišujeme až v příčestí minulém: oni mluvili vs. ony mluvily.)
@Len-til-kah píše:
To je velice invenční! Představuju si literární tvorbu žáka 5.A.
Expozice: Babička má dvě kozy.![]()
Jmenují se Zuzy.
Následuje kolize, krize, peripetie a konečně katastrofa. Babička se nervově hroutí, vyčerpaně řkouc: „Zuzy! Pošly mi!“
Učitelka píše jedna hvězda, protože tak skvělý počin už dlouho nečetla. A gramaticky správný! (Nezvorá-li dítě přechodník, který třeba já obvykle zvorám…)
Pak že tchyně neumí pravopis.
Pěkně! Opáčko výstavby dramatu. ![]()
Prosím o pomoc, potřebuji k těmto slovům napsat slovo základové a slovotvorný základ.
zahradník, zahradnice, zahradnický-
prodavač, prodavačka, prodávání-
obchodník, obchodnice, obchodnický-
mlynářka, mlynářský mlynářova-
představit, představení, představitel-
Příspěvek upraven 23.09.15 v 15:04
Základové slova - zahrada, obchod, prodej, mlýn?
slovotvorný základ je bez té koncovky ne?
@PetaP je to, co právě nevím. A ještě u slov vyznačit slovotvorný základ.
@chocholka no já bych řekla že sl. základ je: hrad, prodav, obchod (i když vlastně asi jen chod), mlyn a stav..
protože třeba letadlo má sl. základ taky jen letadl..
@chocholka píše:
Prosím o pomoc, potřebuji k těmto slovům napsat slovo základové a slovotvorný základ.
zahradník, zahradnice, zahradnický-
prodavač, prodavačka, prodávání-
obchodník, obchodnice, obchodnický-
mlynářka, mlynářský mlynářova-
představit, představení, představitel-Příspěvek upraven 23.09.15 v 15:04
zahrada, prodava, obchod, mlýn, představa…
Holky akutní rada. Mám větu
Vy jste letos opět nevyzkoušeli žádné retro šaty?
Je jasný, že šaty nosí ženy, ale ve větě to napsaný není, tak měkký nebo tvrdý?
@Quinn7 saty se rika taky panskemu obleku, ne? Nevim, ale napsala bych i ![]()
Taky zalezi, co bylo psano predtim. Jestli je z textu zrejme, ze se mluvi k zenam, tak tvrdy…ze sem pomohla
![]()
Příspěvek upraven 07.09.17 v 21:14
Záleží jestli se myslí šaty jako šaty, nebo šaty jako oblečení obecně. jaký je kontext?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.