Pravopis

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14721
29.9.10 21:54
bobbina píše:
Z té věty, co anonymní (předpokládám že paní učitelka :mrgreen: ) napsala, není jasný, že jdou učitelky, tam může jít kdokoliv, takže bych napsala měkké I. Ale jinak jsem z toho jeseter :jazyk:

Souhlasím! Kdyby tam bylo "abychom si my učitelky a děti mohly jít zacvičit, tak ypsilon. Ale z té věty to není moc poznat, je taková všeobecná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22006
Anonymní píše:
Celá věta zní ve skutečnosti takhle… Prosím, přineste dětem věci do tělocvičny, abychom si ve čtvrtek mohl??? jít zacvičit… Myšleno … 2 učitelky ( jasné- učitele muže ve třídě nemají)a děti (školková třída).
Zakl.

V osamocené větě tohoto znění jasné -i- . To je jiná situace - půjdou i kluci a z prostého nápisu nevyplývá, že učitelé jsou jen ženy. Že vy to víte, je jiná věc.

Ale osobně bych napsala „přineste dětem věci do tělocvičny, ve čtvrtek si půjdeme zacvičit.“ To Tvoje znění je hodně kostrbaté.

Příspěvek upraven 29.09.10 v 21:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5799
Bayuska píše:
Tak já bych to souvětí sestavila úplně jinak. Tohle se mi moc nelíbí.
Co třeba: Prosím, přineste dětem věci do tělocvičny na čtvrteční cvičení.
A basta.

a co takhle: ČTVRTEK CVIČENÍ- PŘINÉST VĚCI :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4271
29.9.10 21:55
Hogata píše:
Děti jsou vždy paradoxně rodu ženského, takže Y.

Tam ale podmět nejsou děti, ale my (abychom si („MY“) mohli jít zacvičit), jestli to dobře chápu, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
29.9.10 21:57
Agatha píše:
Hogata píše:
Tam ale podmět nejsou děti, ale my (abychom si („MY“) mohli jít zacvičit), jestli to dobře chápu, ne?

Ne, tak to není. Kdybys mluvila třeba o sobě a kamarádce, tak bude ypsilon …„Abychom si my (já a kamarádka) mohly jít zacvičit“ :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4271
29.9.10 22:04
chuanitka píše:
Agatha píše:
Hogata píše:
Tam ale podmět nejsou děti, ale my (abychom si („MY“) mohli jít zacvičit), jestli to dobře chápu, ne?
Ne, tak to není. Kdybys mluvila třeba o sobě a kamarádce, tak bude ypsilon …„Abychom si my (já a kamarádka) mohly jít zacvičit“ :wink:

To je mi jasný, když budu z předchozího kontextu vědět, že se jedná o mě a o kamarádku. Tady stojí souvětí samo o sobě, takže nevím, jestli náhodou nepůjdou cvičit i chlapi. To že si mají děti přinést věci na cvičení, ještě přece neznamená, že cvičit nemůžou jít i nějaký kluci. A ani z toho není jasné, že to píše učitelka, stejně tak to mohl napsat trenér karate. Podmětem v té větě je MY a tam se píše I. Podle mě tedy, logicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
29.9.10 22:09

Zensky rod a deti Y,pokud by tam byl i jen jeden jediny chlap tak I.
A kdyz nevis tak zkus formulovat tu vetu jinak

Příspěvek upraven 29.09.10 v 22:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
29.9.10 22:13
Kamča.dalmatinka píše:
já když nevim píšu tvrdé :lol: ale já jsem zvláštní případ :lol: a asi sem ani moc neporadila :lol:

Kamčo, to je hodně krutý. :lol: Když nevíš, tak to prosím tě přehodnoť a dávej -i. Protože všeobecný podmět a -y děsně tahá oči. Když budeš dávat -i, kde nevíš, tak podle mě uděláš chybu v menším počtu případů.
A nejsem rejpal, to je dobře míněná rada. :dance: :srdce:

V té větě ve znění, jak píše zakladatelka, bude -i. Ale lepší jsou ty opisy, jak vymyslely holky. A to je taky dobrá věc tu větu předělat tak, aby se to dilema odstranilo. Ještě lepší, než psát paušálně i nebo y. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
29.9.10 22:17
LucaLuca píše:
Kamča.dalmatinka píše:
já když nevim píšu tvrdé :lol: ale já jsem zvláštní případ :lol: a asi sem ani moc neporadila :lol:

Kamčo, to je hodně krutý. :lol: Když nevíš, tak to prosím tě přehodnoť a dávej -i. Protože všeobecný podmět a -y děsně tahá oči. Když budeš dávat -i, kde nevíš, tak podle mě uděláš chybu v menším počtu případů.
A nejsem rejpal, to je dobře míněná rada. :dance: :srdce:

V té větě ve znění, jak píše zakladatelka, bude -i. Ale lepší jsou ty opisy, jak vymyslely holky. A to je taky dobrá věc tu větu předělat tak, aby se to dilema odstranilo. Ještě lepší, než psát paušálně i nebo y. :palec:

já vim,ale mám na to papír,tak snad mě to alespon omlouvá.Vim jak se píšou jen ty naučené věty a pokud je to možné píšu tak abych yi nemusela řešit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4271
29.9.10 22:19
Anonymní píše:
Celá věta zní ve skutečnosti takhle… Prosím, přineste dětem věci do tělocvičny, abychom si ve čtvrtek mohl??? jít zacvičit… Myšleno … 2 učitelky ( jasné- učitele muže ve třídě nemají)a děti (školková třída).
Zakl.

Taminko - já v té větě o učitelkách nic nevidím. Že je to myšleno je samozřejmě jiná věc, ale z té věty, jak je postavená, to zřejmé není.
Taky bych to opsala jinak, aby nebylo dilema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4271
29.9.10 22:22
Agatha píše:
Anonymní píše:
Zakl.
Taminko - já v té větě o učitelkách nic nevidím. Že je to myšleno je samozřejmě jiná věc, ale z té věty, jak je postavená, to zřejmé není.
Taky bych to opsala jinak, aby nebylo dilema.

Taminko - reagovala jsem na tvůj neupravený příspěvek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
29.9.10 22:38
momi33 píše:
Měkké I-Půjdeme do tělocvičny,abychom si mohli zacvičit…

Má tam být tvrdé Y pokud se jedná o ženy a děti a měkké I pokud jde o muže nebo o kohokoliv s muži, nebo o neurčité lidi…

• Citovat
  • Upravit
13503
29.9.10 22:54

Ano Agatho ale i pokud tam osoby nenapise,tak snad ona sama vi kdo tam vsechno bude a pokud vi,ze tam muzi nebudou tak by mela napsat Y.
Ja to aspon tak delam.I nebo Y pisu podle toho kdo tam je nebo o kom vim,ze tam bude.
Pokud ona vi,ze tam budou jen ony ucitelky a deti,tak ma napsat Y ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1713
30.9.10 08:28

Podle mne tam musí být -i-, protože to jak už někdo psal ,my všichni si půjdeme zacvičit.
To je jak kdybych psala pozvánku na domovní schůzi, kde by stálo: „Je nutné, aby všichni přišly“ a zdůvodním si to tím, že tam chodí jen ženské…
Si tak myslím, logicky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1713
30.9.10 08:31

Samozřejmě ten druhý příklad je myšlený v legraci, jako že si nemůžu zdůvodnit i/y tím, že vím něco, co tam ani není napsané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin