Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahooooj Agi!!! ![]()
K Tvé poznámce - stačí kontext…pokud je někde dříve uvedeno, že ženy a děti, není nutné to mít ve větě vypsáno (ale mělo by být jasné, o kom se mluví)
Napsala bych Y. Pokud z toho jasně vyplývá, že jdou jen učitelky (ženy) a děti, tak tvrdé Y. ![]()
Celá věta zní ve skutečnosti takhle… Prosím, přineste dětem věci do tělocvičny, abychom si ve čtvrtek mohl??? jít zacvičit… Myšleno … 2 učitelky ( jasné- učitele muže ve třídě nemají)a děti (školková třída).
Zakl.
Marťanka1 píše:
Ahooooj Agi!!!K Tvé poznámce - stačí kontext…pokud je někde dříve uvedeno, že ženy a děti, není nutné to mít ve větě vypsáno (ale mělo by být jasné, o kom se mluví)
Ahoj Marťanko - jj máš pravdu, ono kdybych to viděla napsané celé…já si už moc nepamatuju všechna ta pravidla, ale jak to má člověk zažité, tak píše tak nějak automaticky a už ani neví proč ![]()
Zakladatelko - tak já když nevím, tak se to snažím opsat tak, abych to nemusela řešit. Když to jde. ![]()
Pokud bude tato věta osamocená bez ničeho jiného, tak bych napsala měkké i - jako my všichni. Pokud tomu předchází jiná věta, kde je jasné, že učitelky a děti, napsala bych Y.
Stejně je ta věta divná
Nechceš třeba napsat, ať si můžeme jít ve čtvrtek zacvičit? ![]()
Anonymní píše:
Celá věta zní ve skutečnosti takhle… Prosím, přineste dětem věci do tělocvičny, abychom si ve čtvrtek mohl??? jít zacvičit… Myšleno … 2 učitelky ( jasné- učitele muže ve třídě nemají)a děti (školková třída).
Zakl.
Já bych do téhle věty napsala měkké i, protože cvičit půjdou i chlapečci, ne? Ale neuděláš chybu ani tvrdým y.
Tááák a je to jasný. Jdu si sbalit a jedu směr Bohnice. Čím víc se nad tím zamýšlím, tím větší krávovinu vymyslím ![]()
Z té věty, co anonymní (předpokládám že paní učitelka
) napsala, není jasný, že jdou učitelky, tam může jít kdokoliv, takže bych napsala měkké I. Ale jinak jsem z toho jeseter ![]()
A tak to bych klidně dala I - jako „my všichni“ a basta (kdybych byla autorkou a psala to na nástěnku třeba a nikde by nebylo, že soušky a dětičky)…a možná bych dokonce napsala: „…, ať si můžeme jít ve čtvrtek zacvičit.“ A bylo by vymalováno ![]()
(ovšem pokud to není vytaženo z pravopisného cvičení na shodu přísudku s několikanásobným podmětem)
Agi, já to mám zase jako „externí pracovní náplň, takže už vůbec nepřemýšlím“
Chuanit, byla jsi rychlejší ![]()
A do Bohnic nejezdit, čeština je přece taaaaak logická! ![]()
Jestli je ta věta jenom takhle, tak bych napsala I nebo jí změnila, jak psaly holky.
Tak já bych to souvětí sestavila úplně jinak. Tohle se mi moc nelíbí.
Co třeba: Prosím, přineste dětem věci do tělocvičny na čtvrteční cvičení.
A basta.
Ale jinak v té původní verzi by asi mělo být měkké I, přijde mi, že je tam podmět všeobecný ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.