Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@eumedon píše:
Slovo „Transsexuál“ je rodu mužského a jde o generické maskulinum. Označuje muže, kteří se cítí být ženami a ženy, které se cítí být muži.
Což nic nemění na tom, že je to podstatné jméno rodu mužského životného.
@Quinn7 píše:
VERDIKT ZNÍ: větu jsem předělala a dala na začátek MILÉ DÁMY, aby teda bylo všem jasný, že jde fakt o ženy a je to Y. Ale očividně, i bez toho by to bylo Y, protože oslovuju ženy, čtenářky. Děkuji za pomoc
Pokud zacnes prispevek „Mile damy,…“, bude tam Y. Ale pokud by ta veta vypadala jako v tvem prvnim prispevku, bude tam I. Ve clancich se obecne pouzivaji v koncovkach sloves I, i kdyz je jasne, ze je to zensky web a clanek je urcen zenam.
@Quinn7 píše:
asi nejlepší bude to tam fakt předělat.
Milé dámy, Vy jste letos opět nevyzkoušely žádné retro šaty?
Bude to asi nejjistější a srozumitelný co?
Akorat jeste male v a bude to ok ![]()
@Afrikana píše:
Pokud zacnes prispevek „Mile damy,…“, bude tam Y. Ale pokud by ta veta vypadala jako v tvem prvnim prispevku, bude tam I. Ve clancich se obecne pouzivaji v koncovkach sloves I, i kdyz je jasne, ze je to zensky web a clanek je urcen zenam.
Pokud chce autorka článku oslovit výhradně ženy (a to přece ví autorka, koho chce oslovit), tak tam patří y, i když tam to explicitní oslovení není a i když se obecně ve článcích vyskytují pravopisné chyby. To „y“ by neslo (ve větě jedinou) informaci, že článek je psán pro ženy.
Explicitní oslovení „Milé dámy“ hned na začátku je ale určitě zdvořilejší, než „Vy“ (to se podobá Hej, vy!).
@Quinn7 čárky mas dobre. Myslím ale, ze se píše správně kupa ne kopa. A ta formulace dnes, před 26 lety i přijde krkolomná. Vypustila bych to dnes…tzn poslušně hlásím, ze jsem před 26 lety vykoukla atd
Napiš to jinak ne?
„dnes večer se koná narozeninová pařba. Bez dárků nechoďte!“
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, asi už stárnu a nějak si teď nejsem jistá, i když češtinu jsem vždycky zvládala..Půjdeme do tělocvičny, abychom si mohl Y I ???? zacvičit… Myšleno-my učitelky=ženy a děti… Tak jaké I, Y????
Moc díky T.
Ypsilon podle ženského rodu ![]()
@aiwwa píše:
Napiš to jinak ne?
@aiwwa píše:
Napiš to jinak ne?
Zmrskame se jako dogy, flasku a prezent ocekavam.
@Quinn7 píše:
@aiwwa to nejdeMusí to být nějak takhle
Jojo je mi to jasné, ale nemohla jsem si pomoct. ![]()
@sisk že bych měla čárky poprvé v životě dobře?:D jinak máš pravdu asi je to KUPA, a to DNES taky vypustím. To je ten problém, po sobě to nevidím, ale ostatní lidi vidí, že tam něco nesedí ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.