Pravopis

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
11.2.18 16:56

Připadám si jako trubka. Ale proč se píše Viki? Jde mi o to i na konci?

• Citovat
  • Upravit
53518
11.2.18 17:04
@Anonymní píše:
Připadám si jako trubka. Ale proč se píše Viki? Jde mi o to i na konci?

Jde Viky i Viki.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
11.2.18 18:32
@Sára 1 píše:
Je to dětská knížka a dost věcí mi tam trhá uši. V knížce, kterou bych četla jen já, bych to neřešila. U knížky, kterou čtou děti (zatím jim ji čtu já), mě to zarazi a vadí mi to. Já napíšu taky chybu, určitě si nejsem jistá carkama, ale nevydavam knížky. U této knížky mě ale každou chvíli zaráží slovosled, čárky…

Lepší jim knížku číst sama a jim ji ke čtení nedávat, aby je to pak nepletlo. Já mám doma vydání Bílého tesáka, kde překladatel/korektor nevim kdo, používá výraz „býlí tesák“ hrůza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15473
11.2.18 18:49
@Paola21 píše:
Lepší jim knížku číst sama a jim ji ke čtení nedávat, aby je to pak nepletlo. Já mám doma vydání Bílého tesáka, kde překladatel/korektor nevim kdo, používá výraz „býlí tesák“ hrůza

To snad ne. Já myslela, že to je všechno kontrolované a chyby se neobjevují. Jsem zklamaná. Mne to kolikrát zaráží, kolikrát si chyby nevšimnou, ale pro děti mi to přijde blbý, že si to zafixují spatne. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
11.2.18 18:53
@Sára 1 píše:
To snad ne. Já myslela, že to je všechno kontrolované a chyby se neobjevují. Jsem zklamaná. Mne to kolikrát zaráží, kolikrát si chyby nevšimnou, ale pro děti mi to přijde blbý, že si to zafixují spatne. :(

To máš těžké. Dnes může vydat knihu kdekdo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
11.2.18 19:50
@Sára 1 píše:
To snad ne. Já myslela, že to je všechno kontrolované a chyby se neobjevují. Jsem zklamaná. Mne to kolikrát zaráží, kolikrát si chyby nevšimnou, ale pro děti mi to přijde blbý, že si to zafixují spatne. :(

Bohužel.. to je pak těžké vysvětlit dětem, proč je třeba ovládat pravopis, když i odborníci (spisovatelé, novináři, vydavatelé, korektoři,..) vypouští do světa takové hrůzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15473
11.2.18 20:21
@Paola21 píše:
Bohužel.. to je pak těžké vysvětlit dětem, proč je třeba ovládat pravopis, když i odborníci (spisovatelé, novináři, vydavatelé, korektoři,..) vypouští do světa takové hrůzy.

No, je to smutný. Ale občas mám hezké knížky. Jen teď jsem u dvou docela zklamaná. Mluvím o těch dětských.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
11.2.18 20:24

@MaJiKa Ale slyšela. Manžel nejlepší kamarádky z gymplu je z vesnice přímo pod Čantoryjí. Těm jsem nerozuměla ani slovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
11.2.18 20:28

@Paola21 Jen jednu poznámku.

Problém je v práci nakladatelů, resp. vydavatelských domů. Autor díla není prostě fyzicky schopen chyby vidět, když je ve svém textu, který už xkrát prošel a upravil. Proto je potřeba, aby vždycky tuto práci projel redaktor/korektor.

Jenže při současném tlaku na ceny si řada vydavatelů práci usnadňuje a na redaktorech šetří - vydávají hrc frc (právě knihy pro děti k tomu IMHO svádí, protože to není žádný složitý text ani překlad).

Je to problém systému, ne toho, že by lidi neovládali pravopis nebo tak. Prostě druhé/třetí oko je nezbytné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
11.2.18 20:32
@Paola21 píše:
Lepší jim knížku číst sama a jim ji ke čtení nedávat, aby je to pak nepletlo. Já mám doma vydání Bílého tesáka, kde překladatel/korektor nevim kdo, používá výraz „býlí tesák“ hrůza

No jo! Jenže jak jinak si má děcko procvičit pravopis, než čtením dětských knížek? :cert:

Bilí tesák? To je na reklamaci! :pocitac: :pocitac: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
11.2.18 20:38
@eumedon píše:
No jo! Jenže jak jinak si má děcko procvičit pravopis, než čtením dětských knížek? :cert:Bilí tesák? To je na reklamaci! :pocitac: :pocitac: :pocitac:

Asi vždycky přečíst nejdřív knížku sám a zkontrolovat, jestli má chyby a pak jí teprve dítěti dát :lol:, smutné, ale nedá se jinak. A přitom je to vydání z roku 2014 ten tesák, před ním vyšlo X vydání a oni tam dají „býlí tesák“, ale tak byl to dárek no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
11.2.18 20:40
@Slečna Ferka píše:
@Paola21 Jen jednu poznámku.

Problém je v práci nakladatelů, resp. vydavatelských domů. Autor díla není prostě fyzicky schopen chyby vidět, když je ve svém textu, který už xkrát prošel a upravil. Proto je potřeba, aby vždycky tuto práci projel redaktor/korektor.

Jenže při současném tlaku na ceny si řada vydavatelů práci usnadňuje a na redaktorech šetří - vydávají hrc frc (právě knihy pro děti k tomu IMHO svádí, protože to není žádný složitý text ani překlad).

Je to problém systému, ne toho, že by lidi neovládali pravopis nebo tak. Prostě druhé/třetí oko je nezbytné.

Chápu to, vždycky hrajou roli peníze, bohužel. Ale tímto to holt upadá a člověk se fakt kolikrát diví, co jim prošlo rukama a nevšimli si, to museli mít velkou slepotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
11.2.18 20:42

@Slečna Ferka Já ze začátku taky ne, pocházím z Vysočiny, ale tady jsem už docela dlouho, tak jsem už dobře nasákla :) A můj manžel s dětmi taky mluví nářečím. Ony mu rozumí, ale odpovídají česky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11805
12.2.18 22:28
@Paola21 píše:
Bohužel.. to je pak těžké vysvětlit dětem, proč je třeba ovládat pravopis, když i odborníci (spisovatelé, novináři, vydavatelé, korektoři,..) vypouští do světa takové hrůzy.

A jeste horsi, nam silene chyby chodily v mailech ze skoly - od reditele a od tridniho ucitele! :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
13.2.18 08:19
@Titty píše:
A jeste horsi, nam silene chyby chodily v mailech ze skoly - od reditele a od tridniho ucitele! :zed:

Jo to si pak člověk říká, jak se na tu funkci dostal :). U nás ve firmě je asistentka ředitele a od ní chodí e-maily s chybami jako „vy by jste“, „viz.“, „mě, mně“ vůbec neřeší.. ostuda, jestli takhle píše i firemním partnerům, tam jsou ale kolikrát negramoti taky :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin