Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Připadám si jako trubka. Ale proč se píše Viki? Jde mi o to i na konci?
Jde Viky i Viki.
@Sára 1 píše:
Je to dětská knížka a dost věcí mi tam trhá uši. V knížce, kterou bych četla jen já, bych to neřešila. U knížky, kterou čtou děti (zatím jim ji čtu já), mě to zarazi a vadí mi to. Já napíšu taky chybu, určitě si nejsem jistá carkama, ale nevydavam knížky. U této knížky mě ale každou chvíli zaráží slovosled, čárky…
Lepší jim knížku číst sama a jim ji ke čtení nedávat, aby je to pak nepletlo. Já mám doma vydání Bílého tesáka, kde překladatel/korektor nevim kdo, používá výraz „býlí tesák“ hrůza
@Paola21 píše:
Lepší jim knížku číst sama a jim ji ke čtení nedávat, aby je to pak nepletlo. Já mám doma vydání Bílého tesáka, kde překladatel/korektor nevim kdo, používá výraz „býlí tesák“ hrůza
To snad ne. Já myslela, že to je všechno kontrolované a chyby se neobjevují. Jsem zklamaná. Mne to kolikrát zaráží, kolikrát si chyby nevšimnou, ale pro děti mi to přijde blbý, že si to zafixují spatne. ![]()
@Sára 1 píše:
To snad ne. Já myslela, že to je všechno kontrolované a chyby se neobjevují. Jsem zklamaná. Mne to kolikrát zaráží, kolikrát si chyby nevšimnou, ale pro děti mi to přijde blbý, že si to zafixují spatne.
To máš těžké. Dnes může vydat knihu kdekdo ![]()
@Sára 1 píše:
To snad ne. Já myslela, že to je všechno kontrolované a chyby se neobjevují. Jsem zklamaná. Mne to kolikrát zaráží, kolikrát si chyby nevšimnou, ale pro děti mi to přijde blbý, že si to zafixují spatne.
Bohužel.. to je pak těžké vysvětlit dětem, proč je třeba ovládat pravopis, když i odborníci (spisovatelé, novináři, vydavatelé, korektoři,..) vypouští do světa takové hrůzy.
@Paola21 píše:
Bohužel.. to je pak těžké vysvětlit dětem, proč je třeba ovládat pravopis, když i odborníci (spisovatelé, novináři, vydavatelé, korektoři,..) vypouští do světa takové hrůzy.
No, je to smutný. Ale občas mám hezké knížky. Jen teď jsem u dvou docela zklamaná. Mluvím o těch dětských.
@MaJiKa Ale slyšela. Manžel nejlepší kamarádky z gymplu je z vesnice přímo pod Čantoryjí. Těm jsem nerozuměla ani slovo.
@Paola21 Jen jednu poznámku.
Problém je v práci nakladatelů, resp. vydavatelských domů. Autor díla není prostě fyzicky schopen chyby vidět, když je ve svém textu, který už xkrát prošel a upravil. Proto je potřeba, aby vždycky tuto práci projel redaktor/korektor.
Jenže při současném tlaku na ceny si řada vydavatelů práci usnadňuje a na redaktorech šetří - vydávají hrc frc (právě knihy pro děti k tomu IMHO svádí, protože to není žádný složitý text ani překlad).
Je to problém systému, ne toho, že by lidi neovládali pravopis nebo tak. Prostě druhé/třetí oko je nezbytné.
@Paola21 píše:
No jo! Jenže jak jinak si má děcko procvičit pravopis, než čtením dětských knížek? ![]()
Bilí tesák? To je na reklamaci!
![]()
@eumedon píše:
No jo! Jenže jak jinak si má děcko procvičit pravopis, než čtením dětských knížek?Bilí tesák? To je na reklamaci!
![]()
![]()
Asi vždycky přečíst nejdřív knížku sám a zkontrolovat, jestli má chyby a pak jí teprve dítěti dát
, smutné, ale nedá se jinak. A přitom je to vydání z roku 2014 ten tesák, před ním vyšlo X vydání a oni tam dají „býlí tesák“, ale tak byl to dárek no.
@Slečna Ferka píše:
@Paola21 Jen jednu poznámku.Problém je v práci nakladatelů, resp. vydavatelských domů. Autor díla není prostě fyzicky schopen chyby vidět, když je ve svém textu, který už xkrát prošel a upravil. Proto je potřeba, aby vždycky tuto práci projel redaktor/korektor.
Jenže při současném tlaku na ceny si řada vydavatelů práci usnadňuje a na redaktorech šetří - vydávají hrc frc (právě knihy pro děti k tomu IMHO svádí, protože to není žádný složitý text ani překlad).
Je to problém systému, ne toho, že by lidi neovládali pravopis nebo tak. Prostě druhé/třetí oko je nezbytné.
Chápu to, vždycky hrajou roli peníze, bohužel. Ale tímto to holt upadá a člověk se fakt kolikrát diví, co jim prošlo rukama a nevšimli si, to museli mít velkou slepotu.
@Slečna Ferka Já ze začátku taky ne, pocházím z Vysočiny, ale tady jsem už docela dlouho, tak jsem už dobře nasákla
A můj manžel s dětmi taky mluví nářečím. Ony mu rozumí, ale odpovídají česky.
@Paola21 píše:
A jeste horsi, nam silene chyby chodily v mailech ze skoly - od reditele a od tridniho ucitele! ![]()
@Titty píše:
A jeste horsi, nam silene chyby chodily v mailech ze skoly - od reditele a od tridniho ucitele!
Jo to si pak člověk říká, jak se na tu funkci dostal
. U nás ve firmě je asistentka ředitele a od ní chodí e-maily s chybami jako „vy by jste“, „viz.“, „mě, mně“ vůbec neřeší.. ostuda, jestli takhle píše i firemním partnerům, tam jsou ale kolikrát negramoti taky ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Připadám si jako trubka. Ale proč se píše Viki? Jde mi o to i na konci?