Pravopis

Napsat příspěvek
Velikost písma:
761
7.9.17 21:14

Měkké i tam má být, pokud v předchozím textu není žádná zmínka o ženách a jde jen o tuto jednu větu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3074
7.9.17 21:16

Celý článek je o šatech, opravdu ženských letních šatech. Toto je ale úvodní věta a předtím zmínka o ženách není. Ale zase je jasný, že šaty nosí holky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
7.9.17 21:16
@Quinn7 píše:
Holky akutní rada. Mám větu

Vy jste letos opět nevyzkoušeli žádné retro šaty?

Je jasný, že šaty nosí ženy, ale ve větě to napsaný není, tak měkký nebo tvrdý?

Koho ta věta oslovuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
7.9.17 21:18

Tak bych asi napsala tvrdé, kór pokud jde o nějaký ženský časopis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2916

Měkké, nevíme zda se jedná o ženy, muže, nebo všechny :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19787
@lennkaa píše:
Měkké i tam má být, pokud v předchozím textu není žádná zmínka o ženách a jde jen o tuto jednu větu.

Nejde jen o tu jednu větu. Ta věta je zasazena do nějakého kontextu. Bez kontextu (koho oslovuje) nelze určit, zda správně má být y nebo i. Pokud nelze ze souvislostí určit, zda osloveným jsou muži, ženy, nebo obě pohlaví, tak se použije generické maskulinum, tedy i. To je ale špatně, pokud z následujících vět plyne, že osloveny byly ženy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3074
7.9.17 21:42

Tak jste mi moc nepomohli :D problém, že je to hned první věta v článku, takže o ženách tam není zmínka, ale logicky každý ví že šaty nosí jen ženy. Ale nevím, jestli to takhle platí v gramatice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3074
7.9.17 21:43

@eumedon no já si právě myslím, že osloveny jsou ženy. Když se ta věta ptá jestli vyzkoušely šaty. Tak je myšleno ženy. článek je o šatech co nosí ženy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
7.9.17 21:45

Tož mně to přijde jednoduché - oslovujete čtenářky, né? Tvrdé :nevim:
Co tam přihodit na začátku oslovení „Dámy“? ;)
@Quinn7

@Quinn7 píše:
Tak jste mi moc nepomohli :D problém, že je to hned první věta v článku, takže o ženách tam není zmínka, ale logicky každý ví že šaty nosí jen ženy. Ale nevím, jestli to takhle platí v gramatice
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.9.17 21:47
@Quinn7 píše:

Tohle by platilo jenom v případě věty"Vy jste letos ještě neotěhotněly…", protože u mužů nelze. V případě šatů a první věty bych napsala měkké i už jen z toho důvodu, že ženské šaty mohou nosit a nosí i muži.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
7.9.17 21:51

Mno, jestli myslíš transsexuály, tak to je důvod navíc napsat „y“ (přejí si být vnímáni jako ženy). ;)

@hanka.br.
@hanka.br. píše:
Tohle by platilo jenom v případě věty"Vy jste letos ještě neotěhotněly…", protože u mužů nelze. V případě šatů a první věty bych napsala měkké i už jen z toho důvodu, že ženské šaty mohou nosit a nosí i muži.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.9.17 21:53
@Magdaleeena píše:
Mno, jestli myslíš transsexuály, tak to je důvod navíc napsat „y“ (přejí si být vnímáni jako ženy). ;)@hanka.br.

Celkem nezáleží na tom, jak si přejí být vnímáni, to češtinu dvakrát nezajímá. Ve větě „transsexuálové tančili“ bude jednoznačně jen měkké i.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.9.17 21:55

Všichni, měkké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
7.9.17 21:55
Ve zmiňované větě ano, ale jestliže článek oslovuje ženy (a nějakého toho transexuála dle Tebe), napsala bych „y“.
@hanka.br.
@hanka.br. píše:
Celkem nezáleží na tom, jak si přejí být vnímáni, to češtinu dvakrát nezajímá. Ve větě „transsexuálové tančili“ bude jednoznačně jen měkké i.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
7.9.17 21:57
@Magdaleeena píše:
Mno, jestli myslíš transsexuály, tak to je důvod navíc napsat „y“ (přejí si být vnímáni jako ženy). ;)@hanka.br.

ale transexuál je rod mužský, snad se v gramatice neřídíme tím, jak se které slovo čím cítí býti, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin