Pravopisné chyby

Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
20.6.10 19:34
Eliška píše:
Jj, tohle by bylo hrozně jednoduchý a bezva pomůcka, kdyby si tohle uměli všichni správně říct. Bohužel znám hromadu lidí, co si řeknou ty psi štěkali :lol:

No jo, čecháčci :lol: :lol: :lol: Normální člověk si toto neřekne :lol: :lol: :lol: (prosím brát s humorem :-P ) U nás to ale fakt funguje, neznám nikoho, kdo by říkal ty psi. Vím, že nás češtinářka třeba upozorňovala, že nejsou ty koně, ale ti koně - takže koně táhli. Tím, že na to upozornila, mě trochu zblbla, tak jsem si musela zapamatovat, že jsou ti koníčci a proto ti koně :mrgreen:

Nebo třeba mě / mně - spolužák si to zdůvodňoval podle těch pádů (popravdě, netuším, jak to je), mně se spíš osvědčilo mne = mě, nelze mne = mně :mrgreen:

Ale připomnělo mi to „scénu“ z Aktu:

ŽÍLA: A dvojčata? Dvojčata se navzájem škrtily.

LÁĎA: Škrtila.

ŽÍLA: Když nespaly, tak se škrtily.¨

ŽÍLOVÁ: Ale byla roztomilí.

:lol: :lol: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.6.10 19:50

Tak bych se zeptal, jak správně napsat „na tuty“? Má to být takhle nebo „natuty“???
Apropó, napadá vás ještě něco z italštiny, co nám sem ti „zmrzlináři“ v minulosti vpašovali do jazyka českého?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.6.10 20:04

Angu - mě = mne (2. a 4. pád)
mně = mi (3. a 6. pád)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.6.10 20:05

No jo, sám si odpovím..... Třeba takové unisono… napadlo mě hned, jak jsem dopsal první příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
20.6.10 20:08
Jura007 píše:
Tak bych se zeptal, jak správně napsat „na tuty“? Má to být takhle nebo „natuty“???
Apropó, napadá vás ješt něco z italštiny, co nám sem ti „zmrzlináři“ v minulosti vpašovali do jazyka českého?

Čau? :think: :nevim: :lol:

Já bych napsala na tuty, ale nevím proč…

Na pády bych jistě přišla, ale nechtělo se mi nad tím přemýšlet. A upřímně, nechtělo by se mi takto přemýšlet ani při psaní - to si radši řeknu mne / mi a jedu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
20.6.10 20:25

Jo, aha… čau = ciao… Mně to fakt po 12 hodinách u železa zase nechce přemýšlet… Hlavo, ty pudeš… ťa vymňénim… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65754
20.6.10 20:58

Tak pomůcku TI a TY používám stále a i děti ve škole jsem to takhle učila… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
20.6.10 22:30

hm mě - tě, mne - tebe, mi - ti, mně - tobě… atd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
20.6.10 22:49

Já jsem na základce zřejmě chyběla na s - z a dodneška to prostě neumím. Mojí kámošku to děsně vytáčí, když si píšeme :oops: Vím, že tam jde o nějaké poučky - seshora dolů, pak nahoru, dohromady, nevím jak to přesně je. Zvládám jen takový to z koho čeho a s kým čím :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
20.6.10 22:55

Kolozbko :-) to pravidlo je, S píšeme když dáváme něco z povrchu pryč, smeteš to ze stolu například to je asi jediná poučka kterou si pamatuji :-) :oops: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
12272
20.6.10 23:03

Michaelakkk tak to mi nic neříká :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
20.6.10 23:07

Bo hele mě už také ne chtěla jsem to více rozvést a mám okno :oops: :mrgreen: :think: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
50725
20.6.10 23:14
Michaelakkk píše:
Bo hele mě už také ne chtěla jsem to více rozvést a mám okno :oops: :mrgreen: :think: :mrgreen:

A to si říkáš čerstvá maturantka…? :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
20.6.10 23:16

Anguo : No právě !! už mám po maturitě, mám tenpapír : Maturitní vysvědčení :mrgreen: teď už se mě na vědomosti, které se mi hned po matuře vykouřili do neznáma,nikdo ptát nebude :D :lol: :mrgreen: Nevím čím to je, ale já to píšu asi automaticky, takže proto tu poučku neznám a naštěstí jsem si ji ani nevytáhla v mat. otázce :D

• Citovat
  • Upravit
12272
20.6.10 23:19

Michaelakkk spíš vykouřily ne? :mrgreen: :-P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat