Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Eliška píše:
Jj, tohle by bylo hrozně jednoduchý a bezva pomůcka, kdyby si tohle uměli všichni správně říct. Bohužel znám hromadu lidí, co si řeknou ty psi štěkali
No jo, čecháčci
Normální člověk si toto neřekne
(prosím brát s humorem
) U nás to ale fakt funguje, neznám nikoho, kdo by říkal ty psi. Vím, že nás češtinářka třeba upozorňovala, že nejsou ty koně, ale ti koně - takže koně táhli. Tím, že na to upozornila, mě trochu zblbla, tak jsem si musela zapamatovat, že jsou ti koníčci a proto ti koně ![]()
Nebo třeba mě / mně - spolužák si to zdůvodňoval podle těch pádů (popravdě, netuším, jak to je), mně se spíš osvědčilo mne = mě, nelze mne = mně ![]()
Ale připomnělo mi to „scénu“ z Aktu:
ŽÍLA: A dvojčata? Dvojčata se navzájem škrtily.
LÁĎA: Škrtila.
ŽÍLA: Když nespaly, tak se škrtily.¨
ŽÍLOVÁ: Ale byla roztomilí.
Tak bych se zeptal, jak správně napsat „na tuty“? Má to být takhle nebo „natuty“???
Apropó, napadá vás ještě něco z italštiny, co nám sem ti „zmrzlináři“ v minulosti vpašovali do jazyka českého?
No jo, sám si odpovím..... Třeba takové unisono… napadlo mě hned, jak jsem dopsal první příspěvek.
Jura007 píše:
Tak bych se zeptal, jak správně napsat „na tuty“? Má to být takhle nebo „natuty“???
Apropó, napadá vás ješt něco z italštiny, co nám sem ti „zmrzlináři“ v minulosti vpašovali do jazyka českého?
Čau?
![]()
Já bych napsala na tuty, ale nevím proč…
Na pády bych jistě přišla, ale nechtělo se mi nad tím přemýšlet. A upřímně, nechtělo by se mi takto přemýšlet ani při psaní - to si radši řeknu mne / mi a jedu ![]()
Jo, aha… čau = ciao… Mně to fakt po 12 hodinách u železa zase nechce přemýšlet… Hlavo, ty pudeš… ťa vymňénim… ![]()
Tak pomůcku TI a TY používám stále a i děti ve škole jsem to takhle učila… ![]()
Já jsem na základce zřejmě chyběla na s - z a dodneška to prostě neumím. Mojí kámošku to děsně vytáčí, když si píšeme
Vím, že tam jde o nějaké poučky - seshora dolů, pak nahoru, dohromady, nevím jak to přesně je. Zvládám jen takový to z koho čeho a s kým čím ![]()
Kolozbko
to pravidlo je, S píšeme když dáváme něco z povrchu pryč, smeteš to ze stolu například to je asi jediná poučka kterou si pamatuji
![]()
Bo hele mě už také ne chtěla jsem to více rozvést a mám okno
![]()
Michaelakkk píše:
Bo hele mě už také ne chtěla jsem to více rozvést a mám okno![]()
![]()
![]()
A to si říkáš čerstvá maturantka…?
![]()
Anguo : No právě !! už mám po maturitě, mám tenpapír : Maturitní vysvědčení
teď už se mě na vědomosti, které se mi hned po matuře vykouřili do neznáma,nikdo ptát nebude
Nevím čím to je, ale já to píšu asi automaticky, takže proto tu poučku neznám a naštěstí jsem si ji ani nevytáhla v mat. otázce ![]()