Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Eliška píše:
Nemluvě o tom, že ten 2. pád není stylisticky moc obratný a krásný, nejlépe „Varmužova pomazánka“. Vzpomeňme na most Karla místo Karlova mostu atd.
To každopádně… šlo jen o ten princip tvorby.
No jo, právě tím citem se řídím především, ovšem zda je to správně..
![]()
Já jsem se kolikrát už i přistihla, že se mi nechce přemýšlet. Musím rychle rychle něco vyslovit a nasekám tam i/y dle náhody ( né že bych o tom nevěděla, ale prostě pohodlnost.)
Deníček je samozřejmě věc složitější, jen jsem chtěla upozornit, že pokud ho píše člověk bez základů, nic s tím nenadělá..Jedině Admin.Bohužel..
A zase netolerovat nevzdělanější matky kvůli hrůbkám??? Je to oříšek..
Já myslím, že jich zas není tak moc..Nebo ano Lesi?? ![]()
Holky mimochodem, zajima me jak se tedy pise slovo - keci (ja si totiz celou dobu myslim, ze s mekkym „i“) ale vim, ze spousta lidi pise tvrde… a kdysi jsem nekde objevila nejakou diskuzi jak se kvuli tomu dohaduji..
Tohle slovo najdeš v běžných Pravidlech pravopisu, s tvrdým.
no ja prave jsem si timto sluvkem nikdy nebyla jista.. je fakt, ze se to objevuje s mekkym i tvrdym, tak jsem nevedela co si vybrat
no tak ted jsem tedy chytrejsi ![]()
BohunkaP píše:Angua píše:Pomazánka Varmuži… byť to vypadá divně, ale je to správně. Měkká souhláska v českém slově převáží, i když jde o vzor předseda.
I když včera řešila švagrová oříšek - Varmuža pomazánky - je pomazánka od Varmužy nebo Varmuži???Tak jsme se do toho zamotali, že nakonec napsala Pomazánka „Varmuža“
Cit nám říkal měkké, ale nedovedli jsme to zdůvodnit - to by ukazovalo spíš na to tvrdé, podle vzoru „předseda“. Zas když je pan Kaluža, tak taky bez Kaluži… Ale podle čeho…
![]()
![]()
![]()
![]()
Díky, takže cit máme ještě v pořádku
Akorát pak jsme to začali zdůvodňovat a to je vždycky kámen úrazu ![]()
Eliška píše:
Nemluvě o tom, že ten 2. pád není stylisticky moc obratný a krásný, nejlépe „Varmužova pomazánka“. Vzpomeňme na most Karla místo Karlova mostu atd.
No jo no, když u nás se tak mluví
Né teda pomazánka Varmuži, ale od Varmuži, když koupím párky u jednoho z našich řezníků, mám párky od Šviráka - Švirákovy párky nikdo neříká
By to lidem asi přišlo divné…
![]()
Kecy určitě s tvrdým, ze slova keci mi běhá mráz po zádech
![]()
filad: vezmi na to zkoušku skloňováním… Kecy bez keců - jako hrady bez hradů. A je to vyřešené. Kec se skloňuje podle vzoru hrad.
Angua píše:
Pravopis ve škole - já jsem to říkala už na gymplu. Strašně mě štvalo, kolik máme hodin literatury, kde se učíme kraviny (třeba vyjmenovat 30 sbírek od Seiferta - jako k čemu???), ale půlka třídy neví, jaké I/Y se píše slovo ve slově vítr (
), neumí napsat pomalu ani vyprávění a u 97 % lidí nehrozí, že by si stoupli před třídu a souvisle, tak, aby to dávalo smysl jim něco řekli nebo přednesli.
Takže ve finále měl jedničku z češtiny člověk, který sice byl schopen napsat Slavýk spívá špatnje, ale zase měl tu sbírku nabiflovanou a dovedl říct, že ji Seifert napsal, kdy, o čem pojednává, jaké jsou v ní básně a dvě zarecitovat. K čemu mu to ovšem v životě je, fakt netuším
Teď nechci, aby to znělo, že jsem kulturní barbar, snad mi rozumíte - literatura ano, klidně i v takovém rozsahu, ale pravopis, sloh a rétorika na prvním místě![]()
![]()
No zrovna o tomhle jsem dnes odpo přemýšlela! Měli jsme úplně stejnou češtinářku. Měla jsem často dvojku z češtiny kvůli literatuře, přitom pravopis a sloh jsem měla nejlepší ze třídy. Jedna šprtka, která odhrkávala literaturu jak kolovrátek (takovým tím stylem, že ani neví, co říká, mi přišlo) a z diktátů měla za 4, měla na vysvědčení 1.
Jano206, tak ta vaše na to šla podstatně rozumněji.
Jura007 píše:
filad: vezmi na to zkoušku skloňováním… Kecy bez keců - jako hrady bez hradů. A je to vyřešené. Kec se skloňuje podle vzoru hrad.
Juro ja bych to prave tak brala, ale nakonec jsem si nikdy nebyla jista s tim po „c“
![]()
jestli se to bere podle vzoru a nebo podle tech ž š č ř c j atd.
filad, bavíme se o koncovce a ta se řídí podle slovního vzoru. Tvrdé, měkké a obojetné souhlásky řídí i/y jen ve slovním základu a v předponách.
Naopak zas u slova skica (to slovo mi dělalo v množném čísle problémy ještě nedávno, kdy ho Zdeněk Svěrák zařadil do svého Diktátu), které se skloňuje jako žena, se píše v mn. čísle měkké i, takže vždy není možné se řídit jen vzorem. Slova typu tácy, kecy, hecy apod. jsou většinou cizího původu nebo nespisovná.
Mě by zas zajímalo, jak se píše slovo „švíca/švýca. Jestli se to teda podle něčeho vlastně řídí. Já jsem vždycky psala s "y“ a skoro všichni píší s „i“. To mě hrozně vadí přitom, nevím proč (Asi to beru od Švýcarska, to mám zažitý
).
Můžem tu z téhle diskuze udělat stálou poradnu
![]()
suvik píše:
Mě by zas zajímalo, jak se píše slovo „švíca/švýca. Jestli se to teda podle něčeho vlastně řídí. Já jsem vždycky psala s "y“ a skoro všichni píší s „i“. To mě hrozně vadí přitom, nevím proč.Můžem tu z téhle diskuze udělat stálou poradnu![]()
A co je to švíca, švýca??? ![]()