Pravopisné chyby

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22267
17.6.10 13:55
Eliška píše:
Nemluvě o tom, že ten 2. pád není stylisticky moc obratný a krásný, nejlépe „Varmužova pomazánka“. Vzpomeňme na most Karla místo Karlova mostu atd. :lol:

To každopádně… šlo jen o ten princip tvorby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
17.6.10 14:56

No jo, právě tím citem se řídím především, ovšem zda je to správně.. :nevim: :mrgreen: :nevim:

Já jsem se kolikrát už i přistihla, že se mi nechce přemýšlet. Musím rychle rychle něco vyslovit a nasekám tam i/y dle náhody ( né že bych o tom nevěděla, ale prostě pohodlnost.)

Deníček je samozřejmě věc složitější, jen jsem chtěla upozornit, že pokud ho píše člověk bez základů, nic s tím nenadělá..Jedině Admin.Bohužel..
A zase netolerovat nevzdělanější matky kvůli hrůbkám??? Je to oříšek..
Já myslím, že jich zas není tak moc..Nebo ano Lesi?? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6336
17.6.10 16:28

Holky mimochodem, zajima me jak se tedy pise slovo - keci (ja si totiz celou dobu myslim, ze s mekkym „i“) ale vim, ze spousta lidi pise tvrde… a kdysi jsem nekde objevila nejakou diskuzi jak se kvuli tomu dohaduji..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18706
17.6.10 16:37

Tohle slovo najdeš v běžných Pravidlech pravopisu, s tvrdým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6336
17.6.10 16:49

no ja prave jsem si timto sluvkem nikdy nebyla jista.. je fakt, ze se to objevuje s mekkym i tvrdym, tak jsem nevedela co si vybrat :-D no tak ted jsem tedy chytrejsi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
17.6.10 18:11
BohunkaP píše:
Angua píše:
I když včera řešila švagrová oříšek - Varmuža pomazánky - je pomazánka od Varmužy nebo Varmuži??? :think: Tak jsme se do toho zamotali, že nakonec napsala Pomazánka „Varmuža“ :lol: Cit nám říkal měkké, ale nedovedli jsme to zdůvodnit - to by ukazovalo spíš na to tvrdé, podle vzoru „předseda“. Zas když je pan Kaluža, tak taky bez Kaluži… Ale podle čeho… :think: :roll: :lol: :lol: :lol:
Pomazánka Varmuži… byť to vypadá divně, ale je to správně. Měkká souhláska v českém slově převáží, i když jde o vzor předseda.

Díky, takže cit máme ještě v pořádku :mrgreen: Akorát pak jsme to začali zdůvodňovat a to je vždycky kámen úrazu :lol:

Eliška píše:
Nemluvě o tom, že ten 2. pád není stylisticky moc obratný a krásný, nejlépe „Varmužova pomazánka“. Vzpomeňme na most Karla místo Karlova mostu atd. :lol:

No jo no, když u nás se tak mluví :lol: :lol: :lol: Né teda pomazánka Varmuži, ale od Varmuži, když koupím párky u jednoho z našich řezníků, mám párky od Šviráka - Švirákovy párky nikdo neříká :mrgreen: By to lidem asi přišlo divné… :think: :nevim: :lol:

Kecy určitě s tvrdým, ze slova keci mi běhá mráz po zádech :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.6.10 19:10

filad: vezmi na to zkoušku skloňováním… Kecy bez keců - jako hrady bez hradů. A je to vyřešené. Kec se skloňuje podle vzoru hrad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
17.6.10 20:30
Angua píše:
Pravopis ve škole - já jsem to říkala už na gymplu. Strašně mě štvalo, kolik máme hodin literatury, kde se učíme kraviny (třeba vyjmenovat 30 sbírek od Seiferta - jako k čemu??? :roll: ), ale půlka třídy neví, jaké I/Y se píše slovo ve slově vítr ( :wink: ), neumí napsat pomalu ani vyprávění a u 97 % lidí nehrozí, že by si stoupli před třídu a souvisle, tak, aby to dávalo smysl jim něco řekli nebo přednesli.

Takže ve finále měl jedničku z češtiny člověk, který sice byl schopen napsat Slavýk spívá špatnje, ale zase měl tu sbírku nabiflovanou a dovedl říct, že ji Seifert napsal, kdy, o čem pojednává, jaké jsou v ní básně a dvě zarecitovat. K čemu mu to ovšem v životě je, fakt netuším :roll: :zed: :lol:

Teď nechci, aby to znělo, že jsem kulturní barbar, snad mi rozumíte - literatura ano, klidně i v takovém rozsahu, ale pravopis, sloh a rétorika na prvním místě :lol:

No zrovna o tomhle jsem dnes odpo přemýšlela! Měli jsme úplně stejnou češtinářku. Měla jsem často dvojku z češtiny kvůli literatuře, přitom pravopis a sloh jsem měla nejlepší ze třídy. Jedna šprtka, která odhrkávala literaturu jak kolovrátek (takovým tím stylem, že ani neví, co říká, mi přišlo) a z diktátů měla za 4, měla na vysvědčení 1.
Jano206, tak ta vaše na to šla podstatně rozumněji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6336
17.6.10 20:49
Jura007 píše:
filad: vezmi na to zkoušku skloňováním… Kecy bez keců - jako hrady bez hradů. A je to vyřešené. Kec se skloňuje podle vzoru hrad.

Juro ja bych to prave tak brala, ale nakonec jsem si nikdy nebyla jista s tim po „c“ :lol: :lol: :lol:
jestli se to bere podle vzoru a nebo podle tech ž š č ř c j atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
17.6.10 21:20

filad, bavíme se o koncovce a ta se řídí podle slovního vzoru. Tvrdé, měkké a obojetné souhlásky řídí i/y jen ve slovním základu a v předponách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18706
17.6.10 21:24

Naopak zas u slova skica (to slovo mi dělalo v množném čísle problémy ještě nedávno, kdy ho Zdeněk Svěrák zařadil do svého Diktátu), které se skloňuje jako žena, se píše v mn. čísle měkké i, takže vždy není možné se řídit jen vzorem. Slova typu tácy, kecy, hecy apod. jsou většinou cizího původu nebo nespisovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
17.6.10 21:49

Mě by zas zajímalo, jak se píše slovo „švíca/švýca. Jestli se to teda podle něčeho vlastně řídí. Já jsem vždycky psala s "y“ a skoro všichni píší s „i“. To mě hrozně vadí přitom, nevím proč (Asi to beru od Švýcarska, to mám zažitý :mrgreen: ).

Můžem tu z téhle diskuze udělat stálou poradnu :wink: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
17.6.10 21:50
suvik píše:
Mě by zas zajímalo, jak se píše slovo „švíca/švýca. Jestli se to teda podle něčeho vlastně řídí. Já jsem vždycky psala s "y“ a skoro všichni píší s „i“. To mě hrozně vadí přitom, nevím proč.Můžem tu z téhle diskuze udělat stálou poradnu :wink: :mrgreen:

A co je to švíca, švýca??? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294

Ségra…po brněnsku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ms.H