Pravopisné chyby

Napsat příspěvek
Velikost písma:
102671
15.6.10 22:23

Psaní bez diakritiky beru jako normální psaní, toho si občas ani nevšimnu… stejně tak překlepy a čárky ve větách jsou pochopitelné, ale tedy některé hrubky jsou fakt děsné, ale zas admini nejsou korekturní služba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1357
15.6.10 22:24

Holky, taky nejsem zastáncem hrubek, ale jsme jen lidi. Sdělujeme si pocity a nepíšeme pololetní diktát.
Mě třeba zase vadí psaní bez diakritiky a vynechávání mezer za tečkou či čárkou ( za interpunkčními znaménky? - blbě se to čte).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
15.6.10 22:29

Nevím, opravdu si nemůžu pomoct, ale přijde mi to fakt kravina opravovat chyby..Tak já osobně, když čtu například o nějaké mamince, jak třeba porodila nemocné dítě a nebo měla komplikovaný porod, tak vidím ty emoce a ne jestli napsala i-y, ale asi každá to vidí jinak někdo emoce a někdo hledí, jestli píše s hrubkami.Mimochodem, taky když vidím například umívám dítě a tak si říkám.. ježiš, ale určitě mě nenapadne něco řešit.Hlavně ty co tady píšou jak jim to vadí, tak zrovna u jedné jsem viděla v minulých diskuzích dvě hrubky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7902
15.6.10 22:41

Já bych to rozhodně nechala tak.

I ty pravopisné chyby mi hodně prozradí o pisatelce článku a ten článek se mi pak líp pochopí :wink:

Je třeba pár pravopisných chyb, které výrazně upozorní na pokrytce nebo na to, když ze sebe někdo dělá něco víc, než je, nebo se snaží vypadat lepší, než je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
15.6.10 22:45
kvaček píše:
Nevím, opravdu si nemůžu pomoct, ale přijde mi to fakt kravina opravovat chyby..Tak já osobně, když čtu například o nějaké mamince, jak třeba porodila nemocné dítě a nebo měla komplikovaný porod, tak vidím ty emoce a ne jestli napsala i-y, ale asi každá to vidí jinak někdo emoce a někdo hledí, jestli píše s hrubkami.Mimochodem, taky když vidím například umívám dítě a tak si říkám.. ježiš, ale určitě mě nenapadne něco řešit.Hlavně ty co tady píšou jak jim to vadí, tak zrovna u jedné jsem viděla v minulých diskuzích dvě hrubky :think:

Ale tady nejde o pripsevky v diskuzich. V diskuzi se pise rychle, necte se to po sobe, ja kdyz obcas vidim sve prispevky, tak fakt bych nekam zalezla. Ale denicek, to uz je jina, ten preci nevyplivnu jen tak z boku, bez kontroly. Je to jako mluveny projev, to jsou diskuze, v mluvene projevu taky reknu bysme a ne bychom, ale v psanem projevu, v nejakem ucelenem utvaru, ta uz si dam bacha.

A nemyslim, ze by text bez pravopisnych chyb potiral jeho emocni stranku. A kdyby to byl text, ktery maminka napise v prubehu porodu, tak ani neceknu, pri kontrakcich bych asi taky nevyjmenovavala slova po m. :mrgreen: Ale ty texty jsou psane v klidu, bez tlaku a bohuzel casto i bez rozmyslu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27267
15.6.10 22:53

že by další prima hádka? :D Berte mě prosím s rezervou…
Chyby no uznávám, že některý věci, který jsem zde vyděla:) jsou do očí bijící, ale přeci nejsme ve škole a každy dělá chyby. Když ne v pravopise, tak jinde. Chudáci admini, kdyby měli ještě opravovat chyby, dost na tom, že to musí číst :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14597
15.6.10 23:09
JančaK píše:Mě třeba zase vadí psaní bez diakritiky a vynechávání mezer za tečkou či čárkou ( za interpunkčními znaménky? - blbě se to čte).

Je tedy fakt, že samotné zakladatelce toto pravidlo nějak uniklo. :wink:

Mně taky chyby vadí, ale už jsem se naučila s tím žít. :lol:

Navíc jich sama dělám čím dál tím víc. :oops: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
15.6.10 23:44

Já bych také nic neopravovala :roll: , jak už bylo řečeno to, jak každý píše je jen jeho vizitka a jsme jen lidi :oD ! Seknout se může i profesor!

• Citovat
  • Upravit
21069
15.6.10 23:53

K tématu se velmi ráda vyjádřím.

Deníčky procházejí editací - každý opravuji, ale opravdu není v mých silách odstranit všechny chyby - jsou autorky, jejichž texty jsou milé a je radost je pustit - sem tam chybka, kterou není problém odstranit, mi nedělá problém.

Ale předpokládám, že o těchto článcích asi nemluvíme, že?

Jsou bohužel také články, kterým se věnuji i desítky minut (rekord mám tři hodiny na jednom článku), ale ani to jim nepomůže - jediné, co by jim pomohlo, je kompletní přepsání. Takže mám několik možností - buď je budu vracet, nebo je sama kompletně přepíšu nebo opravím jen to nejhorší a pustím. Nebo se jednou neudržím a pustím něco tak, jak to přišlo.

Obecně chci říct, že sem tam hrubka mi nevadí, chápu, že shoda podmětu s přísudkem není nejjednodušší, sama mám malý problém s interpunkcí vložených vět (zapomínám na druhou čárku), občas hodně přemýšlím nad S a Z a jsem mistr překlepů - ale někdy pozoruji absolutní ignoraci jakýchkoli pravidel a jakousi totální neúctu k psanému textu…

Připomínám, že stejně tak i edituji dotazy do poraden - pozdrav, poděkování, členění do vět, velké písmene na začátku věty a ve jméně… Prosím, alespoň tato základní pravidla dodržujte!

Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2921
16.6.10 00:34

Hele, jsou to denicky, ne diktaty, opravou by ztratily svou osobitost :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
16.6.10 06:41

Pravopis sice o člověku cosi naznačí, ale nevypovídá stoprocentně o tom, jaký člověk je. Můj „spolubojovník“ ze základní vojenské služby je vyučený horník, základní školu vyšel v šesté třídě - a přitom je to vzorný táta a fajn chlap. Jeho otec totiž (taky horník) zemřel při důlním neštěstí, když kamarádovi bylo pět let.No a nevlastní otec se mu při školní docházce moc nevěnoval…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22258
16.6.10 07:28

Juro, to máš jistě pravdu, o charakteru to nevypovídá, o tom to také není… ale deníčky hemžící se hrubkami se třeba mně osobně prostě špatně čtou… Nemůžu za to, a) jsem byla ke správné češtině odmalička vedená a za b) léta jsem s jazykem pracovala (překládala z a do němčiny pro právníky). Takže deníček, kde každé druhé i/y je špatně a kde se nevyskytuje jediná čárka ve větě, mne často otráví natolik, že ho ani nedočtu… a je mi to líto.
Proto jsem se výše nabídla jako dobrovolný editor (a stále to platí…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44355
16.6.10 07:44

Taky jsem nikde nepsala,že by to vypovídalo o charakteru.To nevypovídá..Ale..

Jsme na veřejných stránkách.Může je číst kdokoliv a deníček je právě to první,co nový uživatel nebo „náhodný kolemjdoucí“ otevře.
Už od základní školy se dětem doporučovalo číst.I dnes,ve světě internetu,se číst doporučuje - cokoliv,knihy,i časopisy.Ale knihy kvalitní,bez chyb.Situace je taková,že dnes čtou lidé všech věkových skupin hlavně články na internetu.

Když si někdo přečte deníček plný gramatických nesmyslů,chyb a hrubek,bude mít potom tendence dělat stejné chyby v psaném projevu.Hlavně lidé s hodně rozvinutou fotografickou pamětí.Je to určitá forma učení..

A taky,jak už jsem psala,něco to vypovídá o rázu celého serveru.

Já bych hlasovala deníčky buď vracet k editaci a přepsání autorovi nebo mít opravdu dobrovolné editory mezi uživateli,kteří deníček opraví - hlavně pravopisné chyby,čárky v souvětích a do očí bijící gramatické nesmysly.Ne přepisovat celý text,protože to by potom deníček dostal jiný ráz..

A nebo „špatné“ deníčky vůbec nepublikovat.V časopisech a denním tisku taky nepublikují vše,co si kdo napíše..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ms.H
16.6.10 07:48

Jak píše BohunkaP, že by to klidně kontrolovala, tak já jsem pro. Něco už se opravdu číst nedá. Ale na druhou stranu je na webu tato možnost a i já jí někdy využívám a to mám maturitu z češtiny. :-) Jsou ale slova, která si pro jistotu překontroluji.
Ale je fakt, že spousta chyb bývají překlepy.
Mě osobně vadí na netu velmi rozšířený jev, kterého si při řeči nevšimnete a sice, když někdo napíše:„Dneska jse moje holčička poprvé usmála.“
Tenhle paskvil používá minimálně 50% přispěvatelů do různých diskusí nejen na emiminu. Nevím, kdo je tohle učil?! :roll:

Příspěvek upraven 16.06.10 v 08:47

• Citovat
  • Upravit
1713
16.6.10 07:50

Když já si nemůžu pomoct, ale buď teda umím a jde mi to i kdybych visela hlavou za stromu na propastí, nebo holt neumím a snažím se, aby to nebylo poznat.
Mám kamarádku, která je moc fajn, ale staví se k tomu tak, že když spěchá, tak neví, kde se píše jaké I/Y.
Když má čas, tak to ví.
To mi přijde divné.

Takže adminovi děkujeme, že to nepouští v původním stavu, nebo bychom se z toho zježili úplně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová