Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Hanule píše:Judycum píše:Nikdy jsem deníček nepsala, ale psala jsem slohovky do školy a nedávno i stížnost na České dráhy (snad už si milosptán neodváží otvírat pusu na další cestující) a musím říct že kolikrát to NEJDE po sobě číst. Protože by to člověk neodeslal. A když jsem později přečetla co že jsem napsala na tu dráhu za specialitky překlepový, způsobený tím že jsem se opět mírně naštvala na toho inteligenta, tak jsem si tedy taky říkala že kdo to tam četl si asi musel myslet něco o mé inteligenci. Jenže zrovna tento dopis jsem po sobě četla a opravovala, takže opravdu věřím tomu že občas je rozpoložení kdy člověk nevidí chybu ani kdyby mu před očima tancovala.
Mám trochu dojem, že se tu sčítají jablka a hrušky…Deníčky nejsou příspěvky do diskuze a je na ně čas…proto myslím, že by si je autor měl po sobě před odesláním přečíst. Nejde jen o hrubky, často jsou tam chyby z nepozornosti, opakuje se jedno slovo a tak..a opravdu špatně se to čte.
Co se týče dyslektiků, troufám si tvrdit, že zase tolik skutečných dys tu není…často je to jen pohodlnost přečíst si po sobě příspěvek a opravit ho.
Určitě se může stát, že člověk po sobě tu chybu nevidí, i když to čte..to souhlasím, navíc čím víc to člověk kontroluje, tím to může být horší..zvlášť když jsou v tom emoce (a že v deníčcích jsou..).
Ale myslím, že se to pozná, jestli to je z rozrušení, kvůli dys (přesně jak psala Jana, chyby kvůli dys jsou dost specifické) a nebo z lajdáctví..
Filad ahoj
..nechci páchat OT, ale jak se holky máte? Četla jsi moji SZ?
To je asi taky fakt, že některé jsou opravdu z lajdáctví. Jen já to beru z pohledu že z češtiny diktáty byly (pravidelně) 1,5,1,5,1,5… učitelka se několikrát ptala proč to proboha nepíšu rovnou na trojku, jenže já to nedělala schválně. Podobným stylem jsem i 2× udělala autoškolu
Testy vycházely (měla jsem je na CD) prošla, neprošla, tak jsem večer před zkouškou několikrát tuhle sekvenci přejela, skončila na neprošla a druhý den jsem prošla ![]()
Je mi jasné že každý to má jinak, někdo ty chyby sází protože mu to je jedno, jiný proto že je nevidí, další proto že prostě jen zapomněl jak to je správně…
Každopádně když lesina píše že je koriguje bych spíš než za dalšího kontrolora byla pro přísnější podmínky pro puštění deníčku, já si vždy myslela že je to něco co si každý píše pro sebe a jen si to ostatní mohou přečíst…
Takže jsem pravopis ignorovala. Ale jestli to je myšleno předem hlavně pro ostatní tak by to asi víc hlídat chtělo ![]()
Je jasné,že když člověk píše deníček,svůj příběh,prožívá určité emoce,které se do psané promítají.
Přesto si myslím,že po napsání deníčku by měl člověk minimálně den vychladnout,přečíst si to znovu,opravit chyby,gramatiku,nevhodné slovní obraty.Teprve potom deníček odeslat..
Tak bych to udělala já.
Vždyť i školní slohovky se nejdříve píší jako koncept,teprve potom až „na čisto“.Je pravda,že do druhého dne nebo na předem známá témata se práce píší snad jen na základní škole,ale i na střední jsme měli minimálně 2 - 3 hodiny,na maturitní slohovku 4.Pro mě dost času přemýšlet,opravit,zhodnotit,jestli to v této podobě opravdu mohu publikovat.
V případě deníčků argumenty,že je píšeme při kojení,s dítětem na klíně,s vařečkou v ruce,neuznávám.Přece jen,člověk by měl být trochu odpovědný za to,co zveřejní..
Mě pravopisné chyby celkově na netu vadí z toho důvodu, že je odkoukávám. Dřív, než jsem chodila na net, tak jsem psala docela bez chyb, ale čím víc se zdržuju na netu, tak tím hůř píšu, takže to je jediný důvod, proč mi vadí pravopisné chyby. Zároveň si myslím, že je jedno, z jakého důvodu jsou v deníčkách chyby, prostě je to příběh té dané osoby a také její prezentace se vším všudy. Buď to tedy čitatel přijme tak, jak to je, nebo když by ho to tak iritovalo, tak povinné to čtení není! Myslím si, že to je o toleranci. Někdo umí psát bez chyb, někdo prostě ne a kvůli tomu jako nemá zveřejňovat svůj příběh? To mi přijde docela ujeté. Tak pak by bylo asi nejlepší zakázat „lajdákům“ psát deníčky ne?
Zapojím se do diskuse i pod svým nickem, takže neoficiálně.
Diskusi sleduji a snažím se z ní vybrat nějaké řešení. Na rovinu, není v mých silách dokonale upravit každý text, který schvaluji.
Jako příklad uvedu například část tohoto dotazu do poradny - je to tedy dotaz, který musím vrátit, protože nespadá do působnosti poradny, ale jako ilustrace poslouží dobře:
…neměl jediný problém ohledně prdíku,zácpu,nebo i třeba den bez stolice.Lékař mi předepsal sab simplex který podávám 3 deně 10kapek s mlékem,14 dnů co ho používáme se to moc nezměnilo,je to pomalu pravidelné,že každý druhý den máme opět všechny příznaky a malej v noci nespinka,brečí třeba i celou noc,tak Vás prosím o radu,jak mu drobečkovi pomoci.Dále na to zkoušíme teplé obklady na bříško,mast na pupíček,ale žádny výsledek,napadlo mě,zda není chyba v příkrmu,příkrm připravuji dle navodu na obalu Beba,což je na 90ml 3 odměrky,zda to není třeba moc,nebo zda to nemůže potom být kojeneckou vodou,která je pro tento příkrm nejlépe vyhovující,nebo i celkove pro přípravu příkrmů pro deti…
Je jasné, že text musím editovat - a po editaci je to naprosto v pohodě. Tohle ani jako velký problém nevidím:
…Neměl jediný problém ohledně prdíků, zácpy nebo i třeba den bez stolice. Lékař mi předepsal SAB simplex, který podávám 3 denně 10 kapek s mlékem.
Za 14 dnů, co ho používáme se to moc nezměnilo, je pomalu pravidelné, že každý druhý den máme opět všechny příznaky, syn v noci nespinká ,brečí třeba i celou noc… Takže Vás prosím o radu, jak mu drobečkovi pomoci.
Dále na to zkoušíme teplé obklady na bříško, mast na pupíček, ale žádný výsledek. Napadlo mě, zda není chyba v příkrmu. Příkrm připravuji dle návodu na obalu Beba, což je na 90 ml 3 odměrky, zda to není třeba moc, nebo zda to nemůže potom být kojeneckou vodou. Která voda je pro tento příkrm nejlépe vyhovující? Případně která voda je celkově pro přípravu příkrmů pro deti..
I tady by autorka hodně pomohla, kdyby po sobě text trochu upravila sama, ale jak vidíte, pomohu formátováním hodně.
Horší je, když přijde opravdu nesrozumitelný text…
…kamarád má přítelkyni s kterou má dítě,vzali si spolu hipotéku na půl..a on ji posílá jednou za tu určitou dobu kdy se to má splácet peníze,a ona je všechny profetovala,jemu naskočila hipotéka ze 130tis na 250tis + 12tis co jí posílal,zažádala si zvýšení alimentů o 1000kč a ještě aby ji zpětně vrátili za 2-3 roky co s nim nežije,a on by šel k soudu,ale on hulí trávu…a má strach že dítě hodí do ústavu.A ta jeho přítelkyně nemá práci,má dluhy kam se podívá…a všude řiká že on je ten špatnej a ona ta dobrá..on by se chtěl o ni starat…
Ani toto ještě tedy není TOP, ale pro představu to, myslím, docela stačí. Takže poraďte a navrhněte co s tím - jak postupovat? Vracet i s rizikem, že deníčků rapidně ubyde? Opravovat, pouštět zbavené nejhoršího?
BohunkaP píše:
Juro, to máš jistě pravdu, o charakteru to nevypovídá, o tom to také není… ale deníčky hemžící se hrubkami se třeba mně osobně prostě špatně čtou… Nemůžu za to, a) jsem byla ke správné češtině odmalička vedená a za b) léta jsem s jazykem pracovala (překládala z a do němčiny pro právníky). Takže deníček, kde každé druhé i/y je špatně a kde se nevyskytuje jediná čárka ve větě, mne často otráví natolik, že ho ani nedočtu… a je mi to líto.
Proto jsem se výše nabídla jako dobrovolný editor (a stále to platí…).
Bohunko, nechci rýpat, ale kdy jsi některý deníček nedočetla? Mám pocit, že na deníčky vždy reaguješ asi tak jako první až druhá.
![]()
Ne, fakt nechci být hnusná, já totiž máloco stíhám číst, tak je to možná náhoda, že čteme stejné deníčky. A hlavně ze mě mluví pustá závist, protože máme děcka podobně a já se dostanu na emimi jednou za 3 dny, tak obdivuji, že stíháš příšerky i net. ![]()
Jinak s tebou 100% souhlasím a také bych se ráda přihlásila jako DOBROVOLNÝ EDITOR.
Akorát mám strach, že by to byla pro adminy svým způsobem práce navíc a že to asi neprojde…
No jo, ale co z toho vyplývá. ![]()
Není to v silách adminů - to je jasné.
No a ti ,co píší naprosto hrůzným stylem hrubek stejně nejsou schopni to po sobě opravit z důvodu svého vzdělání.
Můžou si to po sobě přečíst klidně 5×, ale neopraví nic.
Co s tím??
Já to čtu s vědomím ( ty chyby), že není v jeho silách si to po sobě opravit a je zbytečné nad tím mudrovat..Takovým lidem ani nepřijde, že něco takového by někomu mohlo vadit, když oni se tímto vůbec nezabývají.
Lesina píše:
Ani toto ještě tedy není TOP, ale pro představu to, myslím, docela stačí. Takže poraďte a navrhněte co s tím - jak postupovat? Vracet i s rizikem, že deníčků rapidně ubyde? Opravovat, pouštět zbavené nejhoršího?
Určitě nepouštět deníčky toho druhého typu, si myslím já. Ale určitě to není jen ode zdi ke zdi - výborné a hrozné deníčky, takže asi tu otázku myslíš tak, kudy vést tu čáru mezi přijatými a odmítnutými deníčky. Holt nezáviděníhodná situace.
Asi bych nesrozumitelné deníčky vracela autorům úplně a obsahově srozumitelné s hrubkami dávala opravit Bohunce, Janě 206 a mně.
Na střídačku. ![]()
No číst to po mně manžel, tak padne do mdlob, vstávám k děckám 5:30, celý den v poklusu a po večerech že bych řešila něco takového.
Ale pro mě by to byl svým způsobem relax. Stejně známým koriguju diplomky, překládám abstrakty… Jejen utíráním zadků živ je člověk…
Jéé, téma pro mé korektorské srdce ![]()
Taky jsem názoru, že v deníčcích by mohla být čeština tak nějak uspořádanější
V diskusích považuju pravopisnou a stylistickou úroveň za součást příspěvku.
Souhlasím s Lesinou, že leckdy není možné upravit text dodatečně, protože vzhledem k nepřehlednosti textu není jasné, jak byla věc míněna.
Asi bych byla pro, úplně nepřehledné texty jako deníčky nepřijímat (resp. vracet k opravení), u těch ostatních asi napomoci dodatečnou úpravou (pokud je to technicky a časově únosné).
kvaček píše:
nevím, já osobně spíš nemám ráda diskuze o chybách. Každý prostě neni tak vzdělaný - nejsme všichni vysokoškoláci a ještě se nervovat, jestli někde nenapíšu chybu. Myslím si, že jde o obsah deníčku, že ta, která to píše, tak píše svoje pocity pro druhé a ne, aby ji někdo buzerovaltak to vidím. A taky jsem se teď hodně kontrolovala, aby mi hned někdo nenapsal, že tam jsou chyby
Ještě chci dodat, že každý by měl znát pravidla pravopisu, ale prostě někdy se povede někdy i víc napsat chyby.Znám hromadu lidí co píší z chybami, ale taky měli na školách 4 z češtiny a prostě tak píší celý život…
na vejšce jsme pravopis neměli
a tak ho taky neumím
mroe píše: …nekteri autori skutecne pisou, jak jim zobak …narostl
Beru emimino jako virtualni pokec. Tykame si, diskutujeme bez osloveni a rozlouceni,placame - jako kdyz mluvime. A taky tak i pisu.
Jo denicky, to je jina.
ZuzaM píše: …Většinou to nevadí lidem, kteří sami chyby …dělají.
No ovšemže, ještě chyby dělat a u jiných na ně nadávat …
hele já se zase s chutí zasměju u toho, jak laici používají lékařské termíny. Třeba „Lékař mi indikoval chřipku“
. Taky by přece mohli mluvit česky, když nevědí, co které slovo znamená.
Nebo třeba ekologie - význam toho slova zná podle mě možná tak 5% lidí (ne, není to ochrana životního prostředí).
A co, buďto si tady budu pěstovat svůj pocit vzdělanosti a dmout se pýchou v duchu, či dokonce veřejně na chyby upozorňovat. Nebo si uvědomím jiné svoje slabosti (např. pravopis) a přejdu to.
Jo a taky už jsem napsala slovo „jestly“. Stalo se mi to tak, že už jsem myslela dopředu na další slovo, jaké v něm bude i/y. A vymyslela jsem ypsilon ![]()
LucaLuca píše:BohunkaP píše:Bohunko, nechci rýpat, ale kdy jsi některý deníček nedočetla? Mám pocit, že na deníčky vždy reaguješ asi tak jako první až druhá.
Juro, to máš jistě pravdu, o charakteru to nevypovídá, o tom to také není… ale deníčky hemžící se hrubkami se třeba mně osobně prostě špatně čtou… Nemůžu za to, a) jsem byla ke správné češtině odmalička vedená a za b) léta jsem s jazykem pracovala (překládala z a do němčiny pro právníky). Takže deníček, kde každé druhé i/y je špatně a kde se nevyskytuje jediná čárka ve větě, mne často otráví natolik, že ho ani nedočtu… a je mi to líto.
Proto jsem se výše nabídla jako dobrovolný editor (a stále to platí…).![]()
Ne, fakt nechci být hnusná, já totiž máloco stíhám číst, tak je to možná náhoda, že čteme stejné deníčky. A hlavně ze mě mluví pustá závist, protože máme děcka podobně a já se dostanu na emimi jednou za 3 dny, tak obdivuji, že stíháš příšerky i net.
Jinak s tebou 100% souhlasím a také bych se ráda přihlásila jako DOBROVOLNÝ EDITOR.Akorát mám strach, že by to byla pro adminy svým způsobem práce navíc a že to asi neprojde…
b) děti máme jinak - moje tříletá holčina si hodně vyhraje beze mne a půlroční syn ještě dost času prospí, tudíž mám čas, ale hlavně
c) tohle je opravdu OT … takže nějak nechápu.
EvickaS píše:
Mě to zvedá ze židle hodně, ale kvůli češtině tu nejsme, tak nevím, často si to sama se sebou řeším, proč to někomu nevadí - já bych radši bez chyb, líp se na to kouká..
jsem na tom stejně, ale bojuju s tím…:-D
jak tu někdo psal, to by pak mohli admini opravit stavbu vět, posléze umazat dlouhé části a nakonec to třeba napsat sami ![]()
takže za mě ne..navíc je to vizitka té dané osoby a já rád vím, s kým mám tu čest..aspoň takhle:-)