Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
holky neblbněte, kontrola pravopisu.. nejsme sjezd spisovatelů… a spousta ze zde přítomných u psaní příspěvků kojí, krmí, chová, vaří, okřikuje děti a já nevím co ještě… šetřme čas na důležitější věci než je pravopis
![]()
Tak mně osobně taky vadí takové ty výrazné hrubky typu „holky mi přijeli domů, s tátou jsme jim vibalily kufri a celé je videzynfykovaly“… Nicméně neumím si představit, že by admini na toto našli čas…
Ale Lesi, já sama bych se třeba na korekturách klidně nějakým způsobem podílela a pomáhala s nimi… dělala jsem to dříve i v práci (v AK)…
Já jsem myslela, že jde o články a tak, né o příspěvky v diskusích ![]()
Asi jsem to špatně pochopila.
Jasně, že nejsme sjezd spisovatelů, jenže to jak se k tomu stavíme my, to přebírají do života i naše děti a trochu mě mrzí, že to dneska už pro spoustu dětí/a bohužel i dospělých/ není důležité, ten náš jazyk.
Ale to je na jinou diskuzi.
Faktem je, že na korektury nejsou lidi.
Mne to taky vadi… preklepy ne, tech sama nasekam spoustu, ale do oci bijici slova treba napsana foneticky…napr. vyslikat nebo do oci bijici pravopisne chyby jako „ztuhli krk“ apod… treba spatne i/y ve shode na konci slovesa neresim, i kdyz ho registruju, stejne tak carky v souveti, nicmene nekteri autori skutecne pisou, jak jim zobak narostl nebo jako patak se ctyrkou a to me teda prudi…podotykam, ze nejsem ucitelka a nemam nic spolecneho s ceskym jazykem, VS teda mam…
A hlasuju za clanky a nadpisy diskusi… jinak by to uz byla cenzura…nebo alespon ty nadpisy diskusi, obcas mam problem pochopit, co zakladatelka mela vubec na mysli… ![]()
Elik píše:
holky neblbněte, kontrola pravopisu.. nejsme sjezd spisovatelů… a spousta ze zde přítomných u psaní příspěvků kojí, krmí, chová, vaří, okřikuje děti a já nevím co ještě
To ale není o příspěvcích, tohle se týká deníčků… a ty se zas tak „na koleni“ nepíšou…
Příspěvek upraven 15.06.10 v 21:21
Taky bych byla ochotná se nějakým způsobem podílet na korekturách.. Český jazyk byla moje silná stránka,i sloh.I když teď postupem let je znát mezera.Já občas bojuju s mě/mně..
Dobrovolné korigování textů považuju za prospěšnější než různé hádky,slovní přestřelky a vzájemné chytání za slovíčka v diskuzích ![]()
BohunkaP píše:Elik píše:
holky neblbněte, kontrola pravopisu.. nejsme sjezd spisovatelů… a spousta ze zde přítomných u psaní příspěvků kojí, krmí, chová, vaří, okřikuje děti a já nevím co ještěTo ale není o příspěvcích, tohle se týká deníčků… a ty se zas tak „na koleni“ nepíšou…
Příspěvek upraven 15.06.10 v 21:21
aha, dobře, omlouvám se. Měla jsem si pořádně přečíst příspěvek zakladatelky, zmátla mě následná diskuse.
Tak mě taky chyby dráždí, ale v diskuzích to beru…občas se přepíše každý a pokud je to pro mě už nesrozumitelné, tak to nečtu (ale to je málokdy)..
Nadpisy diskuzí admini opravují a to je moc fajn, protože často jsou názvy nic neříkající a zavádějící..všimla jsem si, že admin názvy přepisuje, aby bylo jasné, na co se zakladatelka ptá (a opravuje i chyby)..
Deníčky před uveřejněním někdo čte, tam by opravené chyby byly na místě, ale pokud na to nejsou lidi, tak to naprosto chápu a beru i s chybami. ![]()
A taky souhlasím s tím, co tu někdo psal…že bychom měli o jazyk pečovat, nejde jen o obsah a emoce vyjádřené v deníčcích, ale i o způsob, jakým jsou vyjádřené…není každý spisovatel, ale občas jsou tam jasné překlepy a takové chyby, které neukazují ani tak na dyslektika, jako spíš na autora, který po sobě asi už deníček před odesláním nečte.
Na jednu stranu verim tomu, ze cim vickrat vidim nejakou silenou hrubku, tim pravdepodobneji ji napisu nekdy v budoucnu ja sama. Nekdy fakt zasnu, co jsem schopna vyplodit za silenou hrubku na urovni zaka treti tridy zakladni skoly.
Nadruhou stranu chapu, ze admini na toto zkratka cas NEMAJI. Tak to zkratka je a pridelavat jim praci tim, ze si po sobe ten denicek alespon jednou neprectu, to mi prijde sobecke.
Chapu, ze treba vetna stavba a tim padem spravne umisteni interpunkce, uz nepatri mezi to zakladni vzdelani, ale vyjmenovana slova snad ovladame vsichni.
Takze nebudme line, precteme si po sobe denicek jeste pred odeslanim, opravme, co nalezneme.
jeee jak ja jsem rada ze vidim ze nejsem jedina co nepouziva diakritiku ![]()
pisu dvema prsty no a ty klavsy nahore proste ignoruju- uplne uprimne me tohle prijde fakt na hlavu nekomu kontrolovat hrubky v drbacim serveru ale pokud ma nekdo tolik energie, chuti a casu tak at to klidne opravuje…
mmch taky me hrubky biji do oci ale tak ja jsem zas pitoma na jine veci takze neresim..
kvaček píše:
nevím, já osobně spíš nemám ráda diskuze o chybách. Každý prostě neni tak vzdělaný - nejsme všichni vysokoškoláci a ještě se nervovat, jestli někde nenapíšu chybu. Myslím si, že jde o obsah deníčku, že ta, která to píše, tak píše svoje pocity pro druhé a ne, aby ji někdo buzerovaltak to vidím. A taky jsem se teď hodně kontrolovala, aby mi hned někdo nenapsal, že tam jsou chyby
Ještě chci dodat, že každý by měl znát pravidla pravopisu, ale prostě někdy se povede někdy i víc napsat chyby.Znám hromadu lidí co píší z chybami, ale taky měli na školách 4 z češtiny a prostě tak píší celý život…
No, ono je to učivo základní školy.:-) Většinou to nevadí lidem, kteří sami chyby dělají. Ale je pravda, že je to každého vizitka, když mu nevadí, jak působí…
no přiznávám,že někdy fakt koukám,jak někteří neznají češtinu,vyjmenovaná slova a podobně,ted jsem četla „děcká postýlka“
![]()
špatně se mi třebas ještě čte příspěvek bez háčků a čárek,tak přeskakuju a taky slovenština-nic proti slovenkám ani náhodou nemám
-jen mi to trvá dýl,než to přelouskám
když je to moc dlouhé,tak taky přeskočím,bo některým slovům ani nerozumím
![]()
Taky mi to vadi, nedokazu pochopit, ze si denicek po sobe zensky neprectou… a navic vzdyt ve Wordu je kontrola pravopisu, tak ty nejvetsi hruzy se daji vyladit tam ![]()
V diskuzich to dokazu pochopit.
gabinka píše:
jeee jak ja jsem rada ze vidim ze nejsem jedina co nepouziva diakritiku
Ja nemam ceskou klavesnici
V reklamaci mi preinstalovali muj pidi netbook a nejak mi ji tam zapomneli nainstalovat
Takze nepouzivam. Uz ji ale nepouzivam i na manzelove notasu, kde diakritiku ma. Nejhorsi je umisteni y a z ![]()