Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak v diskuzích mi chyby nevadí, sama je dělám. Tuhle jsem psala něco do práce a žasla jsem, kolik dokážu nasekat chyb v psaném textu, to dříve nebývalo
Nicméně deníčky by si autorky po sobě alespoň jednou přečíst mohly.
Editor je velmi drahá záležitost. Kdysi jsem psala dokonce i „umělcům“ z aktuálně.cz, proč pouští ven články plné hrubek a oni na to, že editora nemají, leda by to chtěl někdo dělat zadarmo
a to jsou profíci. Nicméně, kdyby se některá dobrá duše adminům nabídla, že v rámci zachování gramatické korektnosti bude ZDARMA dělat cenzuru, věřím, že by ji s radostí přijali
Já se nehlásím, neboť by mne to nebavilo, nemám na to kvalifikaci a teď už ani schopnosti ![]()
Nečetla jsem všechny přízpěvky,ale chci se zastat těch,co píší s hrubkama.Jak už se tu někdo zmínil,je tu možná spousta děvčat s dys. a povím vám,že lidé s touto vadou nejsou schopni psát bez chyb.Vím o čem píšu,bo můj syn tento problém má a setkala jsem se i ve škole s kantorem,který nehodlal tuto vadu tolerovat a sekal mu pětku za pětkou.Syn byl na PL.Nebila bych proto do těch,kterým pravopis,nebo i větné vazby,dělají problém.I já zjišťuju,že s přibývajícím věkem,sekám chyby,ale je to dáno i tím,že díky oční vadě už ani nečtu,píšu jen sporadicky a holt mi z hlavy i něco vypadlo.
Takže já se přimlouvám za pisatelky,které nepíšou pravopisně atd.Mohly by je tyto poznámky odradit a je možné,že je emimino jediná spojka s lidmi.
Abych pravdu řekla,mě spíš pobuřují poznámky na toto téma.Proč někoho napadat,třeba ta dotyčná umí zase něco,co neumíte vy.Deníčky si čtu ráda,kolikrát i slza ukápne a jsem ochotna tvrdit,že spousta pisatelek v době,kdy píše,má v srdci tolik bolu,že jí je češtyn ukradená.
meduleinka píše:
Ahoj,
souhlasím s opravama textů. A chtěla jsem se zeptat adminů jestli by nešla přidat kontrola pravopisu u disk. příspěvků. Je tam spousta věcí…velká písmena, barva textu a pod, tak proč ne kontrola pravopisu???
Stáhni si prohlížeč Google Chrome, ten mi podtrhává, jak třeba ve Wordu…
Co se týče opravování deníčků - mám ten názor, že když něco někam posílám, tak v takové formě, abych se za to nemusela stydět. Když vím, že mi dělá pravopis problémy (a vadí mi to
), nechám si to od někoho zkontrolovat
Můj brácha je dys a když psal článek do časopisu, tak mě o to žádal - než zjistil, že si to v redakci upraví sami
A to zrovna on je typ člověka, který na jakoukoli pravopisnou výtku odpoví „šak to máš jedno“ ![]()
Chyby mě dráždí, i v diskuzích, občas mě něco doslova liští, ale naučila jsem se s tím žít
Minimálně na internetu. V tištěných médiích mě to žere dál ![]()
Argument Jany206 proč deníčky opravovat mi zní celkem logicky ![]()
Tedy holky co blázníte?Já píšu určitě texty s chybou,ale troufám si říct,že ne protože bych nevěděla.I když někdy asi ne
Zkrátka píšu rychle a k věci co mě zaujala a nechci se zabývat pravopisem.Jsem ráda,že zvládnu opravit alespon překlepy
A žila jsem v představě,že to tu každý pobírá a nikomu to nevadí.To že vám to kazí dojem deníčku nebo příspěvku jsem netušila
Pardon jestli jsem někdy napsala špatné i y
Nic ve zlém jo?Ostatně stejně si budu psát po svém a deníčky nesmolím,jen čtu a chyby mi nevadí ![]()
Ps:No a jsem z vás tak na nervy,že už potřetí edituji překlepy
![]()
V podstatě souhlasím s bambou. Švagrová má dysortografii (poruchu psaní gramatiky) a udělala s ní VŠ, manžel taky a měla jsem strach, že to zdědí i mé děti. (starší ne, u mladšího zatím doufám). Mně by to dost vadilo, protože já se cítím v češtině silná. Ale chápu, že někdo za to nemůže, třeba se za to i stydí, mě to vůbec nepohoršuje, protože to podle mě o člověku nic nevypovídá. Musí taková maminka přestat nebo se alespoň hodně obávat přispívat třeba do tohoto fóra? Já bych byla pro opravy článků, čte je spousta lidí a jsou jakousi nástěnkou tohoto fóra, ale v diskuzích bych to tolerovala, nikoho bych na to neupozorňovala.
Ahoj, jen dodávám, že jsem měla opravdu na mysli jen deníčky. Diskuze samozřejmě nechat tak.
Já dělala editorku pro jeden cestovatelský web a občas se i autor naštval. Např. kluk, který dlouho žije v Německu (psal o cestování na kole Austrálií) kroutil věty tak, že sloveso dával na konec. Výsledný text se od jeho původního lišil propastně. Takže chápu, že to je někdy složité.
V deníčcích by mi chyběla i diakritika, ale nepamatuju si žádný, ve kterém by nebyla.
J.
Nejprve podotykam, ze pisi bez hacku a carek. Pisi sice vsemi deseti, ale pravdou je, ze si to zjednodusuji.
Mohu pochopit (a pochopim), ze clovek neni stroj a obcas k preklepu dojde, o tom zadna. Ale jestlize nerespektuje ani to zakladni - tedy vyjmenovana slova - a ne jen v jednom slove, ale pomalu v kazdem druhem, tak pak pri cteni takoveho clanku nebo prispevku jsem se pristihla, ze jiz se nedokazu soustredit ani tak na obsah onoho textu, ale jen nevericne koukam s otevrenou pusou na kazdou dalsi chybu. Ne zamerne - nejradsi bych byla, kdybych dokazala ty hrubky ignorovat.
Samozrejme, ze pri psani denicku maji maminky vice casu si text po sobe prekontrolovat a tudiz by tedy mel obsahovat i mene chyb (jasne, i po prekontrolovani se muze stat, ze se neco prehledne). A rekla bych, ze tim, ze jsou i ty denicky kontrolovany adminem, tak opravdu v nich je tech chyb mene.
Ale i u prispevku v diskuzich by melo platit respektovani pravidel pravopisu. I kdyz chapu, ze nekdo muze mit problem v „podobe“ nejakeho „dys“. Ale to takovych je tady pak hafo. Coz se mi moc pravdepodobne nezda. Kazdopadne jsem se setkala s tim, ze nekdo se snazil taktne na chybu upozornit a strhla se celkem velka vlna nevole. No jasne, ze se nekomu nelibi (a nejspis proto, ze je mu trapne), ze nekdo druhy ho upozorni na totalni hrubku, ale ja nejak nemohu uverit, ze spouste z vas to nevadi - myslim ty silene hrubky. Naopak se pusti ostre do toho, kdo na to upozorni. Nerikam, ze upozornit nejak drsne, protoze prepsat neumyslne se muze opravdu kazdy.
Kolikrat co se predevsim v diskuzich da precist za perly, to clovek zasne a pravdou je, ze kdyz neco takoveho ctu, tak se az sama za autora stydim.
Ano, nejsme ve skole, ale zakladni skolu snad mame vsichni a je ucivo, ktere by mel clovek znat i kdyz ho v noci vzbudi. Proste by melo z nas padat automaticky.
Uznávám,že když je deníček nebo příspěvek plný do očí bijících chyb-že mě to hodně zarazí
A říkám si ,že už to neni o překlepnutí,ale o inteligenci pisatele
Ale většinou tomu odpovídá i obsah příspěvku,tak na to prostě nereaguji
Nějak mě nenapadlo se tím někdy víc zabývat.Zvlášt když si připomenu-ty kdo si bez viny hod kamenem
A já tedy za sebe a své případné pravopisné chyby a překlepy-ruku do ohně nedám
Tak asi tak… ![]()
filad píše:
Nejprve podotykam, ze pisi bez hacku a carek. Pisi sice vsemi deseti, ale pravdou je, ze si to zjednodusuji.Mohu pochopit (a pochopim), ze clovek neni stroj a obcas k preklepu dojde, o tom zadna. Ale jestlize nerespektuje ani to zakladni - tedy vyjmenovana slova - a ne jen v jednom slove, ale pomalu v kazdem druhem, tak pak pri cteni takoveho clanku nebo prispevku jsem se pristihla, ze jiz se nedokazu soustredit ani tak na obsah onoho textu, ale jen nevericne koukam s otevrenou pusou na kazdou dalsi chybu. Ne zamerne - nejradsi bych byla, kdybych dokazala ty hrubky ignorovat.
Samozrejme, ze pri psani denicku maji maminky vice casu si text po sobe prekontrolovat a tudiz by tedy mel obsahovat i mene chyb (jasne, i po prekontrolovani se muze stat, ze se neco prehledne). A rekla bych, ze tim, ze jsou i ty denicky kontrolovany adminem, tak opravdu v nich je tech chyb mene.
Ale i u prispevku v diskuzich by melo platit respektovani pravidel pravopisu. I kdyz chapu, ze nekdo muze mit problem v „podobe“ nejakeho „dys“. Ale to takovych je tady pak hafo. Coz se mi moc pravdepodobne nezda. Kazdopadne jsem se setkala s tim, ze nekdo se snazil taktne na chybu upozornit a strhla se celkem velka vlna nevole. No jasne, ze se nekomu nelibi (a nejspis proto, ze je mu trapne), ze nekdo druhy ho upozorni na totalni hrubku, ale ja nejak nemohu uverit, ze spouste z vas to nevadi - myslim ty silene hrubky. Naopak se pusti ostre do toho, kdo na to upozorni. Nerikam, ze upozornit nejak drsne, protoze prepsat neumyslne se muze opravdu kazdy.Kolikrat co se predevsim v diskuzich da precist za perly, to clovek zasne a pravdou je, ze kdyz neco takoveho ctu, tak se az sama za autora stydim.
Ano, nejsme ve skole, ale zakladni skolu snad mame vsichni a je ucivo, ktere by mel clovek znat i kdyz ho v noci vzbudi. Proste by melo z nas padat automaticky.
No jo Filad, souhlasím s tebou..
Ale na druhou stranu k čemu to upozornění na chybu má sloužit???
Opravdu to vlastně splní akorát funkci - urazit a zesměšnit..
Díky takovým poznámkám se stejně ta určitá osoba nenaučí do hodiny psát i/y nebo nenastuduje gramatiku..
Navíc pokud se jedná o překlelp bolí to o to více.
Také mi to občas vadí, ale je mi jasné, že s tím nemohu nic dělat a snažím se to přecházet.
Mám trochu dojem, že se tu sčítají jablka a hrušky…
Deníčky nejsou příspěvky do diskuze a je na ně čas…proto myslím, že by si je autor měl po sobě před odesláním přečíst. Nejde jen o hrubky, často jsou tam chyby z nepozornosti, opakuje se jedno slovo a tak..a opravdu špatně se to čte.
Co se týče dyslektiků, troufám si tvrdit, že zase tolik skutečných dys tu není…často je to jen pohodlnost přečíst si po sobě příspěvek a opravit ho.
Souhlasím s Judycum..Nejsem sice pedagog ani žádný odborník na tuto problematiku.Máme v rodině kantory,jednu učitelku češtiny.Vysvětlila mi,že lidé s poruchami učení dělají pravopisné chyby specifické.
Ne každou hrubkou můžeme poukazovat na dyslektika..
Jak už jsem psala,v diskuzích to toleruji.Stejně se to brzy ztratí v textu.Ale deníčky jsou určitým obrazem emimina a většinou si je noví uživatelé pročítají.
Abych si přečetla deníček,musí mě zaujmout.V poslední době jsem narazila tak na 2,které byly podle mého názoru slátanina,navíc nasekané hrubky..
Víte,co mě první napadlo?
Ne to,jak toto může autor deníčku pustit na veřejnost.To byla až druhá myšlenka.Ta první byla,jak toto administrátor serveru může publikovat na svých stránkách..
Omlouvám se.Protože vím,že je to jistě práce časově náročná,nemám to adminům za zlé.Ale ten,kdo tyto stránky nezná,by si mohl o administrátorovi myslet své..
Nejsem bez chyby.Překlep,hrubka se mi občas taky povede.Vím,že konkrétně já často v diskuzích používám parazitní slovo „jinak“,v úvodu další myšlenky
,kdy tam „jinak“ nepatří.
Deníček zatím nemám.Pokud někdy nějaký napíšu,dám si na něm záležet minimálně jako na školní slohové práci nebo článku do školního časopisu ![]()
Opravdu si myslím,že by deníčky měly mít určitou úroveň.
Judycum píše:
Mám trochu dojem, že se tu sčítají jablka a hrušky…Deníčky nejsou příspěvky do diskuze a je na ně čas…proto myslím, že by si je autor měl po sobě před odesláním přečíst. Nejde jen o hrubky, často jsou tam chyby z nepozornosti, opakuje se jedno slovo a tak..a opravdu špatně se to čte.
Co se týče dyslektiků, troufám si tvrdit, že zase tolik skutečných dys tu není…často je to jen pohodlnost přečíst si po sobě příspěvek a opravit ho.
Nikdy jsem deníček nepsala, ale psala jsem slohovky do školy a nedávno i stížnost na České dráhy (snad už si milosptán neodváží otvírat pusu na další cestující) a musím říct že kolikrát to NEJDE po sobě číst. Protože by to člověk neodeslal. A když jsem později přečetla co že jsem napsala na tu dráhu za specialitky překlepový, způsobený tím že jsem se opět mírně naštvala na toho inteligenta, tak jsem si tedy taky říkala že kdo to tam četl si asi musel myslet něco o mé inteligenci. Jenže zrovna tento dopis jsem po sobě četla a opravovala, takže opravdu věřím tomu že občas je rozpoložení kdy člověk nevidí chybu ani kdyby mu před očima tancovala.
Judycum píše:
Mám trochu dojem, že se tu sčítají jablka a hrušky…Deníčky nejsou příspěvky do diskuze a je na ně čas…proto myslím, že by si je autor měl po sobě před odesláním přečíst. Nejde jen o hrubky, často jsou tam chyby z nepozornosti, opakuje se jedno slovo a tak..a opravdu špatně se to čte.
Takhle nejak jsem to myslela
(Judy ahojky
)