Pravopisné chyby

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15319
17.6.10 23:17
LucaLuca píše:
Angua píše:
Jednoznačně TOŽ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Já to i tak vyslovuju a všichni, koho znám :nevim:
Ty to vyslovíš s tím ž na konci? To musím taky zkusit. :pankac: Ne, vyslovuju sto pro š.

Tak si zkus říct „tož ba“, tam je jasné „ž“. :pankac: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ms.H
18.6.10 07:01
Eliška píše:
Taky mě zarazilo, kolik lidí píše hold. Je to tím, že se taky používá převážně v mluvené podobě, kde to ve výslovnosti splývá, a původ slova asi hodně lidí nezná. Kord jsem ještě nečetla :lol:

Tak slovo holt zná asi každý a myslím, že kdo píše hold, tak má asi špatné cítění jazyka. A na Moravě se běžně v hovorové řeči používá kór a ježí se mi chlupy, když v Čechách nejenom píší, ale zcela zřetelně vyslovují kord.....brrrrrrrr :-D
A ještě se mi nelíbí jeden výraz, který se v JČ používá a to „šloupnout“. Je to zřejmá zkomolenina slov šlápnout a stoupnout. Tak to je taky :zed:

• Citovat
  • Upravit
14597
18.6.10 07:56
Eliška píše:
Taky mě zarazilo, kolik lidí píše hold. Je to tím, že se taky používá převážně v mluvené podobě, kde to ve výslovnosti splývá, a původ slova asi hodně lidí nezná. Kord jsem ještě nečetla :lol:

hold - to mě také „pálí“ :wink:

http://weblog.finwe.info/…d-slovu-halt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18681
18.6.10 08:44

Duant-Nefret, ten odkaz je pěkný :wink: jen nesouhlasím s názorem, že je to lepší než psát halt, z toho přece holt vzniklo a užívá se vedle holt.
Mamčobabčo, ano, slovo zná každý, ale jeho původ ne, v tom to je.
Ten „pravopis“ hold místo holt je podobný případ jako kdyby jste, prostě snaha být spisovný (v hlavě někde zůstalo, že existuje slovo hold s d, které je spisovné).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
18.6.10 09:07

Forma „kdyby jste“ mi taky vadí a že se to jí jen hemží, ale říkala mi mamka, že oni se to ve škole učili jako spisovnou formu.
Já používám holt, v rodině běžně užíváme i halt, já tedy už ne, ale není mi to pocitově cizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ms.H
18.6.10 09:11
  • Citovat
  • Upravit
14597
18.6.10 09:13
Eliška píše:
Duant-Nefret, ten odkaz je pěkný :wink: jen nesouhlasím s názorem, že je to lepší než psát halt, z toho přece holt vzniklo a užívá se vedle holt.
Mamčobabčo, ano, slovo zná každý, ale jeho původ ne, v tom to je.
Ten „pravopis“ hold místo holt je podobný případ jako kdyby jste, prostě snaha být spisovný (v hlavě někde zůstalo, že existuje slovo hold s d, které je spisovné).

V té diskuzi se o tom také píše :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18681
18.6.10 09:22

Mně přišlo, že na tuhle diskusi tu správnou podobu netřeba psát :wink:

Jinak možná je jen otázkou času, kdy bude kdyby jste kodifikováno, což budu tedy těžce nést.

A pro zajímavost - ještě existují puristé 8-o - jedna učitelka češtiny na gymnáziu stavěla podobu rozinka místo hrozinka na roveň případu kanička místo tkanička. Tak to mi pak opravdu vadí, tohle by učitelky čj vědět měly (rozinka není zjednodušení výslovnosti ani pravopisu slova hrozinka, ale naopak hrozinka byla českou obdobou - odvození od hrozen - k rozince převzaté přes nj z fr - fr. raisin). Takže obojí je správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17124
18.6.10 12:49

Úplně zírám,jak se tohle téma chytlo :lol: 8-o Co se mě týká.Snažím se psát bez chyb a text kontrolovat.Ale zas nějak moc nad tím nepřemýšlím .Z češtiny jsem měla vždycky dvojku-diktáty mezi 1-2 a stejně dělám chyby :lol: :oops: A je mi to fuk-jsem hlavně ráda,že už nechodím do školy.Každopádně diktáty mojí dcery-to je tedy něco :cert: A zbytek třídy je na tom dost podobně :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
18.6.10 13:12

Tak místo holt by mne hold napsat nenapadlo, protože to je úplně jiné slovo :lol: A kord místo kór tu vidím prvně že by někdo dělal, zvláště proto že to také je úplně jiné slovo :think: A že to někdo vyslovuje, vždyť to se ani nedá říct - kord když…

Co je špatného na kdyby jste? Nás to taky ve škole učili :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
781
18.6.10 13:14
Hanule píše:
Co je špatného na kdyby jste? Nás to taky ve škole učili :nevim:

To mi vůbec neříkej :pocitac: :zed: :cert:

kdybych - kdybys - kdyby - kdybychom - kdybyste - kdyby

PS. Ty rozzlobené smajlíky jsou na to, že vás to ve škole učili… abych se někoho nedotkla :)

Příspěvek upraven 18.06.10 v 13:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18681
18.6.10 13:21

Tak teď jsem právě v jedné diskusi narazila na kord, ale psáno kort, ale je to pro mě fakt novinka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17124
18.6.10 13:25

Já se fakt bavím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
18.6.10 13:41

Katko, tak my měli učitelky které i hodnocení dávali ne podle znalostí, ale dle osobní sympatie, tak asi tak :lol: Si pamatuju že jsem jednou měla úlohu z matematiky (co se vypracovávala v hodině) úplně dobře, kdežtou spolusedící za 4 a já dostala trojku, protože jsem prý od ní opisovala 8-o A na dotaz jak jsem od ní mohla opisovat mi řekla že jsem to prostě jen opsala špatně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7902
18.6.10 13:53
eviah píše:
Forma „kdyby jste“ mi taky vadí a že se to jí jen hemží, ale říkala mi mamka, že oni se to ve škole učili jako spisovnou formu.
Já používám holt, v rodině běžně užíváme i halt, já tedy už ne, ale není mi to pocitově cizí.

Tohle je zase nejhorší věc pro mě! Kdyby jste, byl by jsi, byli by jsme Grrrr… To si vždycky jen pomyslím: aaa, blondýnka se snaží vypadat, jakože umí psát spisovně :-?
To už je mi milejší, když někdo píše schválně slangově my bysme, to mi tolik nevadí, toleruji coby slang.

Nedávno jsem tu ale zahlédla ještě těžší případ. Slečna nevěděla zjevně nic o existenci zvratného „si“ a nahrazovala to „spisovně“ - „jsi“, takže ve výsledku „já jsem jsi dala…“ :roll: (Nešlo o překlep, bylo to v celém textu asi 30×…)

Příspěvek upraven 18.06.10 v 14:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová