Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pudli, díky moc ![]()
Malá měla teplotu znovu večer a v noci, kolem 4 jsem dávala léky, zatím je bez teploty..Je čilá, na nic si zatím nestěžuje, ani na bolest hlavy. Ale včera si chvíli stěžovala, že jí bolí oči - byli jsme na skok v bance - neodkladná nutnost, jinak bych tam nemocné dítě netáhla, říkala včera, že jí bolí oči ze světla, ale potom už že zase ne..Večer si vyžádala pohádku v Tv, potom ji z toho zase bolely oči..
Chvíli si včera ještě stěžovala na bolest bříška..
Teď je ale v rámci možností OK, jen protivná a podrážděná.
Já jsem trochu googlovala - i když google samozdřejmě neuznávám jako plnohodnotný zdroj a nikdy bych nepožadovala na lékaři, aby se řídit tím, co jsem našla „na netu“..Tam bylo napsané, že u většiny to skončí jen touto první etapou.
Kdyby náhodou přišla druhá etapa, prý děti to zvládají líp než dospělí, riziko trvalého poškození a smrti je minimální..Je to pravda?
No, mám dost strach a nervy v.....
Pudli, prosím Tě, ještě jsem se dočetla, že prodělání encefalitidy zajišťuje celoživotní imunitu, očkování už potom není nutné..Kdyby to zůstalo u této první etapy, zjistily by se taky protilátky? Samozdřejmě doufám, že malá má jen obyčejnou virozu.
Jsem totiž rozhodnutá děti nechat očkovat, nechci se nervovat s každým dalším klíštětem.
jani s tou celoživotní imunitou netuším, po prvné etapě by ale 100% protilátky měla.
Osobne za 6 let prace na neurologii ve fakultce jsem se setkala s 1× klistovkou (dopadla dobre) a asi tak 1000× jinejma encefalitidama, ktere vetsinou taky dopadly OK, ale par lidi nam tam umrelo - to jsou nejcasteji herpeticke, proti tomu se nijak branit nejde, to chytnes v MHD. Objektivnejsi by bylo samozrejme zeptat na infekci, kolik jich maji oni, nevim… ale k ockovani proti klistovce jsem tak nejak laxni.
Jo videla jsem na ruznych kontrolach asi tak 5 lidi, co meli nekdy v zivote klistovku a vesmes potize nemeli, nebo banalni. To lidi po borrelioze, ti churavi, mam dojem, uz furt.
Pudli, takže Ty jako odborník očkování proti klíšťovce „neuznáváš“? Necháš očkovat sebe, svoje dítě(děti)?
Já jsem o tom doteď taky moc neuvažovala, nebo jsem se to spíš snažila neřešit a počkat až na pozdější věk..Ani naše dr. , která je obecně pro očkování taky očkování proti klíšťovce pro malé děti nedoporučuje..Prý je ta vakcína vhodná až pro větší děti, neví se, jak působí na nervový systém ![]()
Jenže strach je strach. Je pravda, že jsem trochu hysterka a představuju si ty nejhorší varianty..
Já jsem právě tady ve starých diskuzích našla odpověď maminky, které dítě kl. encefalitidu prodělalo, tuším v malém věku, psala, že to byla „hrůza“, dítě samozdřejmě bez následků přežilo, ale pobylo si dlouho v nemocnici a ještě po vyléčení mělo nějaký čas problémy nervového původu. Druhé dítě nechala naočkovat okamžitě a do lesa jedině „v neoprenu“..
Nekontaktovala jsem ji, protože to byla fakt stará diskuze, myslím rok 2007.
O tom očkování ještě popřemýšlím, ale teď pod nátlakem pracujících nervů jsem „rozhodnutá“, že ano..I když jsem o tom původně tak brzy/možná vůbec neuvažovala. Stejně bych musela počkat až na podzim, zimu nebo časné jaro, myslím, kdy nejsou klíšťata aktivní..
Je ale fakt, že jsou věci, které nemůžeme ovlivnit. Už v tom prvním příspěvku jsi psala, že jsou meningitidy mnohem závažnější a agresivnější než klíšťovka, těm se ubránit nemůžeme a na určité typy není ani očkování..
Co se týče očkování, malé bych ho ani neměla kam „napasovat“, byla zatím často nemocná, napřed bronchitidy, záněty středního ucha.Potom permanentně silnou rýmu a kašel..Měla k vůli tomu posunuté i základní očkování, navíc má teda pneumokoka a meningokoka C, časem uvažujeme o žloutence, ale to jsem taky zatím odsunula..
Stav malé jsem ještě jednou konzultovala s naší dr. Říkala mi v podstatě, co Ty. Že musíme počkat, co to udělá
Malá se jí ale jeví zatím na virozu, riziko meningitidy je, ale malé..
Pokud budou přetrvávat teploty, máme se zítra přijít ukázat. Zatím je od noci bez teplot.
Co se týče boreliozy, na tu je asi brzo, malá měla klíště ani ne 14 dní, nikde na těle nemá žádnou mapu. Ale známá teď nedávno prodělala boreliozu bezpříznakově a přišla jí na to dr. až náhodnými krevními testy, které známá potřebovala do nového zaměstnání. Tak ji přeléčila ATB..Ale známá říkala, že nic zvláštního nepociťovala, ani zvýšenou únavu..
Pudli, moc díky za odpovědi ![]()
hele ja nejsem vyslovene proti tomu, asi bych se ridila poctem zakousnutych klistat. kdybych si nosila denne z prochazky 3 klistata, tak bych se ockovat dala, ale s frekvenci 3 klistata/rok … ikdyz letos jsem uz ty 3 stihla ![]()
Me pediatra nechce moc dite ockovat, dite je atopik, ma to rozlozeny, chtela jsem mu naockovat nestovice s priorixem, ale rozmluvila mi to, nechtela ani penumokoka, toho teda dostal, ale odlozene az po roce.
ber to tak, ze ja o tom neuvazuji zatim..... az budu mit podobnou zkusenost, jako ty, tak budu dost mozna premyslet jinak.
hele zeptej se markety melicharove
![]()
ja mam z tohodle desnej strach, ja mela za zivot kliste 2×, moje mama ma 2× tydne
nevim jak to dela
![]()
malymu jsem koupila repelent, ockovat nechci a ani nemuzeme a doufam ze to staci.. kazdy vecer peclive prohlizim…
My si taky z procházky 3 klíšťata denně nenosíme, ale je fakt, že v létě dost pobýváme na chatě, občas k našim na vesnici a chodíme i do přírody, lesa u nás za město.Jezdíme na výlety do lesa a k lesu. Ale nejsme oblast podle mapy extremě promořená nakaženými klíšťaty..
My jsme v dětství měli klíšťata běžně - já a moje sestry, pocházíme z vesnice, vždy se to večer vytáhlo a nikdy z toho nic nebylo..Měla jsem klíšťě i ke konci těhotenství, nic z toho nebylo a paradoxně jsem se ani tolik nebála ![]()
Je ale pravda, že srovnávat to, co bylo „dřív“ a dnešní dobu je scestné..
Letos jsou ty klíšťata nějaká agresivní, syn měl už 3, 2 ve vlasaté části hlavy, jedno „kočičí“, to velké s červeným zadkem, které podle některých názorů na člověka nelezou. Ale lezou, měl to i děda. To jsem nemohla vytáhnout, tak jsme s tím museli k dr..
Ta mi řekla, že je lepší strhnout, než to tam nechat, musí se odstranit ten nebezpečný obsah žaludku, ty kusadla prý „neškodí“, tělo si s tím poradí jako s třískou..Za mého dětství se zbytky vyřezávali..
Na to jsem taky přišla ráno, vrátil se večer od našich a bylo to v té hlavě, tak jsem měla strach, ale nic..Druhé si přinesl syn, když byli se školkou na koních a třetí na té chatě - vytáhli jsme to taky hned jak malé..
Dcera už má letos taky druhé klíště, jedno z chaty, druhé z parku..
Já jsem měla letos jedno a taky v hlavě, u spánku..
S Markétou Melicharovou na mě nechoď
![]()
Bych neměla nervy s ní ohledně očkování diskutovat
Ale nic proti ní, samozdřejmě..
Co se týče očkování neštovic, staršího jsem nenechávala, to myslím ani ještě zároveň s priorixem nešlo a malá je chytla po prvních narozeninách, dřív, než přišel čas na Priorix. Byla opupínkovaná hodně, ale téměř bez teplot, bez komplikací..
Co se týče malé, mám strach i proto, že ona chytne kde co..Měla napr. 5.dětskou nemoc v 5. měsících, což je podle mudry atypické, měla dvakrát těžkou anginu, jednou musela být na kapačkách v nemocnici(do toho zánět průdušek a střev), měla rotaviry ve dvou fázích s komplikovaným průběhem, byla deset dní v nemocnici na kapačkách, před tím 5krát po sobě bronchitidu, jednou s RTG nálezem, náběh na zápal plic…Přitom imunitu má v pořádku, alergie neprokázanou
Má jen zvětšenou nosní mandli, ale tu půjde dát ven nejdřív po 3. narozeninách..
Starší nic z toho od ní nechytl, vždy zůstal zdravý. Nemohl to ani přitáhnout ze školky, protože v té době její časté nemocnosti do jsem ho nechala doma a když už to bylo neúnosné(nedostal by se s námi půl roku ven), tak ho vodil někdo jiný.
Starší dítě ani nikdo z nás není bacilonosič. Když byla malá tak nemocná, nechali jsme se vyšetřit všichni..
Tak snad to skončí tou virozou a vyhne se jí toto ![]()