Předání dárků v rodině

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29747
9.12.17 22:39
@růžový achát píše:
@marin - To chapu, ale prarodiče by měli respektovat přání mladé rodiny. I když jak si babka nebo dědek postaví hlavu :zed: nezbude hold nic jiného než na Boží Hod udělat z jinak jasnozřivého božího proroka Ježíše poloinvalidu trpícího alzheimerovou chorobou :P

Proč Alzheimerovou chorobou? :mrgreen: Přinese to na Štědrý den k babičce a dědovi a děti si to rozbalí, až tam přijedou. ;) Nikdo se na to nikdy neptal, proč to tak je. A že dcera je hodně zvídavá a přemýšlivá. Je to o tom, na co jsou děti od mala zvyklé, to potom rády dodržují a ani to nechtějí jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29084
9.12.17 22:43

Ahoj, my teda loni trávili vánoce u našich, ale moc nám to nevyhovovalo, že to nebylo „po našem“, tak letos budeme zase spolu ve třech. Dárky si rozbaluje na třikrát, letos jsme stihli návštěvu našich před vánoci, tak to bude mít jen na dvakrát. Na Ježíška úplně moc nehrajeme, spíš chci, aby měl radost z toho, že jsme všichni spolu a uděláme si pěkný den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14541
9.12.17 23:39

Mě by strašne mrzelo, kdyby dárci nebyli u rozbalování. My změnili tradice po narození dětí a to celkem dost (hlavně teda manželovy tradice :oops: :lol: ). Když o tom přemýšlím, my máme ale úplnou divočinu :mrgreen: Děti si píšou, co by chtěli pod stromeček doma a co jim má donést k babičce. 23. v noci nám Ježíšek přinese a nazdobí stromek a nechá tam dárky pro babičku. Na oběd jdeme k ní a po něm přinese Ježíšek dárky a rozbalujeme. Pak jdeme domů, koukáme na pohádky, večeříme a J. přinese dárky k nám. 25. jdeme dopoledne k jejich prababičce a bereme dárky, které jsme vyrobili my (pomáháme J.), odpoledne jedeme na oběd k tetě a tam už na děti čekají dárky pod stromečkem, co jim tam nechal J. na ŠD :lol: 26. jdeme k dědovi a ten dá dětem dárky, co jim koupil, protože ten na J. nevěří :mrgreen: a odpoledne k nám přijde babička a my přejeme k svátku našemu dítku :lol: Děti s tím problém nemají. Kouzlo Štědrého dne se asi jako takové vytrácí, ale zase máme velké kouzlo celých Vánoc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
9.12.17 23:51

Nedocetla jsem to teda celý, ale u nás se to dělalo vždycky taky tak, že se před Vánocemi roznesli dárky a byli jen ten jeden krásný den.. jako dítě si neumím představit, že to budu mít „nadavkovany“ do dvou nebo tří dnu.. vždyť štědrý den je jen jeden :nevim: s babičkama se to dělalo tak, že jsme si je v rodinách různě střídali, mamky máma jeden rok a další rok sla k mamine bratrovi.. a ten rok k nám přišla tátovo máma a ty to měli stejně.. je to prostě ó zvyku, tradici.. nevím proč na zakladatelku tak útočíte, že je sobecká a blablabla.. její máma ji to takhle v dětství nastavila a tak ona v tom vidí to kouzlo jako ho tam vidím já, která jsem v tom vyrostla.. vy, které jste měli Ježíška popletu ( :roll: ) si zase logicky zastavate svůj pohled, protože vidíte výhodu pro dítě, kterou já osobně nepochopím..
A jestli zakladatelce máma nastolila takovou tradici, kterou teď chce porušit kvůli sobě a odmítla pozvání na Štědrý den, aby teda viděla dětskou radost, kterou se obhajuje, ale není schopná přijít a vzdát se na jeden den chlastu.. tak prosím kdo je tady sobecký??? :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
10.12.17 01:17
@Anonymní píše:
Hezké ráno,zajímalo by mne, jak se řeší předání vánočních dárků u vás v rodině, např. s vašimi rodiči nebo rodiči manžela/partnera, pokud netrávíte štědrý večer společně.
Vždy jsem byla zvyklá, že jsme se na štědrý den ráno nebo den předtím navštívili, dárky si předali a pak si je zkrátka každý rozbalil večer pod svým stromkem. Z manželovi strany to funguje stále, co jsou děti, tak si dárky akorát předáváme tajně, jenže moje matka se zkrátka poslední rok nějak nesmyslně sekla, že se jí to prý vůbec nelíbí. Její představa je taková, že se sejdeme třeba 25. nebo 26. a dárky si rozbalíme společně. Navrhla jsem jí, jelikož chápu, že chce být u toho, když dárky rozbalují děti, že jim může třeba 2 dárky nechat u sebe, jako že si to Ježíšek popletl a dárek přinesl k nim, ale ani to se jí nelíbí, dokonce to vyhrocuje tak, že mi prostě žádné dárky takto předávat nebude. :roll: Mě je to líto, jelikož si myslím, že dárky by se prostě měli rozbalovat na štědrý večer, po večeři a ne na několikrát a ještě další dny. :nevim: Hlavně si i myslím, že děti z toho budou mít popletenou hlavu, starší už je 5 a už o všem přemýšlí. Argumentem mojí matky je i to, že to takhle dělají všichni, že ještě neslyšela, že by si dárky předávali v igelitkách, tak se tedy ptám, jak je to u vás??
Díky. :)

U nás je to samé, co u vás. Tamé se setkáváme dřív. Její přístup akorát kazí kouzlo vánoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
10.12.17 08:20
@Fikta píše:
Mě by strašne mrzelo, kdyby dárci nebyli u rozbalování. My změnili tradice po narození dětí a to celkem dost (hlavně teda manželovy tradice :oops: :lol: ). Když o tom přemýšlím, my máme ale úplnou divočinu :mrgreen: Děti si píšou, co by chtěli pod stromeček doma a co jim má donést k babičce. 23. v noci nám Ježíšek přinese a nazdobí stromek a nechá tam dárky pro babičku. Na oběd jdeme k ní a po něm přinese Ježíšek dárky a rozbalujeme. Pak jdeme domů, koukáme na pohádky, večeříme a J. přinese dárky k nám. 25. jdeme dopoledne k jejich prababičce a bereme dárky, které jsme vyrobili my (pomáháme J.), odpoledne jedeme na oběd k tetě a tam už na děti čekají dárky pod stromečkem, co jim tam nechal J. na ŠD :lol: 26. jdeme k dědovi a ten dá dětem dárky, co jim koupil, protože ten na J. nevěří :mrgreen: a odpoledne k nám přijde babička a my přejeme k svátku našemu dítku :lol: Děti s tím problém nemají. Kouzlo Štědrého dne se asi jako takové vytrácí, ale zase máme velké kouzlo celých Vánoc :mrgreen:

neeee :lol: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
10.12.17 09:22

@růžový achát
My pak ještě chodime na první svátek k někomu na oběd, tak nějak se to točí po rodině a jako děti jsme si vždycky sbalili hračky a věcí že kterých jsme měli radost, oblékli si nové oblečení, nakulmovali vlasy novou kulmou apod a celý den jsme dospělé otravovali co jsme dostali, jak jsme to nečekali, jaká je to krása nesmirna a jakou jsme měli radost, že se to takhle prostě vykompenzovalo babičkam, které u toho nebyli.. když si na to vzpomenu, tak se musím usmívat.. dodnes si pamatuji, jak jsem dostala nějakou panenku že které jsou byla celá PAF a celý den ó tom mlela a ukazovala co umí a neumí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
10.12.17 10:22

Ano ano, u nás také předváděcka :srdce: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.12.17 12:50

Včera jsme to probírali s mužem a rozhodli jsme se, že budeme v tradici pokračovat, jsem ráda, že se tu přeci jen sešlo pár dalších, co ví, o čem vlastně mluvím a pochopili. :) :srdce:
S mámou to ještě prověří a uvidíme.
Přeji všem krásné a klidné vánoce!
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.12.17 12:51

S mámou to proberu, pardon překlep- telefon. ;)

• Citovat
  • Upravit
14541
10.12.17 13:41

@růžový achát myslím, že rozepsat. jak to máme ještě celé do silvestra, tak by některé zde už kleplo :mrgreen: No každopádně, hlavně že jsou všichni spokojení, ne? :lol: Tak hezký Štědrý den :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2998
13.12.17 08:41

Zakladatelce: U nás je to od pradávna tak, jak tvoje máma chce.
A z Ježíška žádného popletu neděláme. Ježíšek prostě nechává dárky jak u nás doma, tak i pod stromkem u babiček, a 25. se sejdeme u oběda, po obědě se děti vrhnou na dárky a mají radost. A nikdo nikdy neřešil, proč tyto dárky nebyly už včera večer doma.
Upřímně, při tvém scénáři mi uniká smysl, proč by babičky kupovaly dárky vnoučatům. Proč by měly být dárky od babičky pod tvým stromkem, a ne pod stromkem babičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41508
13.12.17 09:02
@jankajj píše:
A z Ježíška žádného popletu neděláme. Ježíšek prostě nechává dárky jak u nás doma, tak i pod stromkem u babiček, a 25. se sejdeme u oběda, po obědě se děti vrhnou na dárky a mají radost. A nikdo nikdy neřešil, proč tyto dárky nebyly už včera večer doma.
Upřímně, při tvém scénáři mi uniká smysl, proč by babičky kupovaly dárky vnoučatům. Proč by měly být dárky od babičky pod tvým stromkem, a ne pod stromkem babičky.

Aby tam těch dárků bylo víc a rodič se mohl hřát na výsluní dětských blikajících očiček? :think: taky mi to uniká, prarodiče jsou zřejmě jen od toho, aby dárky koupili ale vidět dítě jak je rozbaluje už nee.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
13.12.17 09:16

Aby byla zachována jedinečnost Štědrého večera. Rodič nijak nevyniká -dárky přinesl Ježíšek, ne rodič. Babička taky není ochuzena-druhy den ve dveřích už to jede :babi, babi koukej jakou panenku mi dal Ježíšek a koukej co umí… Podobně bych mohla reagovat já - k babičce se jezdí kvůli dárkum a jídlu, na to je dobrá, ale pozvat ji k štědrovečerní večeři to ne :P

Tady je hlavní problém v tradici nebo zvyklosti. Prostě když to máme s partnerem od mala nastaveno, že dárky jen doma, tak to dodržujeme. Kdo je zvyklý, že dárky jsou i u babičky, tak zas chce dárky i druhý den. Není správná nebo špatná varianta, ale má se respektovat rozhodnutí nové mladé rodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.12.17 09:20
@jankajj píše:

To myslíš vážně? Tak snad kupují dárky, aby udělaly dětem radost na štědrý večer pod stromkem? Jako co je tohle za sobecký názor!!! :nevim: Pod mým stromkem jsou proto, že ten stromek je tam, kde děti tráví štědrý večer.
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný