Předávkování vitamínem D roční dítě

Anonymní
16.4.20 10:43

Predavkovani vitaminem D rocni dite

Dobry den maminky, vcera jsem s hruzou zjistila, ze jiz nejakou dobu davam synovi vyssi davky vit. D. Rozumi tady nektera tomu nebo ma zkusenost, zda je to velky problem. Cca od ledna do brezna byl syn stridave nemocny, kasle, obcas teploty a rymy. Davala jsem mu pravidelne kapicku vit. D od Terezie (10ug), pak jsem pridala Omegu od Moellers (5-10ug) tak to jsem to nejakou dobu delala.. a asi v breznu jsem mu na posileni imunity koupila jeste sirup Martanky, kde vit D take (5ug)… vicemene mel prijem D zhruba 3 mesice az 25 ug denne.. od 11 mesice.. po te dlouhe nemoci ma fialovomodre kruhy pod ocima, obcas si ublikne, zaludek mu casto nakopava, a je bledy, to jsem ale prisovala nedostatku zeleza (proto jsem mu take koupila ten sirup). Jeho pediatra ma nouzovy rezim a do telefonu za sebe necha mluvit sestru, takze tam jsem se jen dozvedela, ze uz mu to davat nemam a ze ho nenaberou. V laboratori deti take nenabiraji abycj zjistila zda ma zvysenou hladinu vit. D. Budu rada za vase komentare, pokud nektera mate zkusenost nebo tomu rozumi. Pokud byste se chteli vyjadrit k tomu ze jsem “blba krava”, verte mi ze to vim, snazila jsem se mu dat vic a spis jsem asi pekne zavarila :(
 Dekuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
16.4.20 10:52

Klid.
25 ug není žádné strašlivé předávkování, zejména v zimních měsících a při nachlazení, nepanikař. Problematické jsou dávky nad 45 ug a delší doby, než jen čtvrt roku.

Teď už přestaň suplementovat, choďte na sluníčko a začni přidávat zase v září.

Nic se nestalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3891
16.4.20 10:53

Zavolej na toxikologickou linku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
16.4.20 11:10

Ne, není to extrémně vysoká dávka podávaná dlouhodobě. Přestala bych dávat a chodila hodně na sluníčko. Hypervitaminóza se stejně nijak jinak neléčí. Odběry si můžete nechat udělat jako samoplátce, mě to ale přijde zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36884
16.4.20 11:15

Vigantol obsahuje 0,5 mg colecalciferolu v 1 ml, tedy 20 000 IU vitamínu D3.
Jeden ml odpovídá 40 kapkám, takže jedna kapka je 0,0125 mg, nebo 500 IU.
:kytka: Běžná dávka je 2 kapky denně, takže 0,025 mg (25 ug) nebo 1000 IU.
Vypadá to, že jste se do dávky vešla. ;) :mavam:
Laboratorně se ověřují hladiny vápníku (proto se D užívá - kvůli křivici u dětí a osteoporoze u dospělých). :kytka:
POZOR! Kdo si tohle přečte, nechť ví, že masivní předávkování vitamínem D je těžký problém. Nehrajte si s dávkováním. :cert: :mavam:
Extra vysoké dávky vitamínu D jsou používány jako jed na krysy, které zemřou v důsledku selhání ledvim asi za tří až čtyři dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
16.4.20 11:22

@Petula306 zakladatelka to s davkovanim neprehnala, ale s D nejde o obyc hypervitaminozu, nevycuras to jako cecko, nasledky to muze nechat nesrovnatelne vetsi. Stalo se to v mem okoli- stehovali se ze statu do statu, zmenili znacku, ale podavali stejnym kapatkem. Koncentrace od jednotlivych vyrobcu muze byt neporovnatelna. Pediatra je obratem poslala do nemocnice, kde absolvovali X vysetreni srdce, krve, nastesti ok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
16.4.20 11:23
@Anonymní píše:
Dobry den maminky, vcera jsem s hruzou zjistila, ze jiz nejakou dobu davam synovi vyssi davky vit. D. Rozumi tady nektera tomu nebo ma zkusenost, zda je to velky problem. Cca od ledna do brezna byl syn stridave nemocny, kasle, obcas teploty a rymy. Davala jsem mu pravidelne kapicku vit. D od Terezie (10ug), pak jsem pridala Omegu od Moellers (5-10ug) tak to jsem to nejakou dobu delala.. a asi v breznu jsem mu na posileni imunity koupila jeste sirup Martanky, kde vit D take (5ug)… vicemene mel prijem D zhruba 3 mesice az 25 ug denne.. od 11 mesice.. po te dlouhe nemoci ma fialovomodre kruhy pod ocima, obcas si ublikne, zaludek mu casto nakopava, a je bledy, to jsem ale prisovala nedostatku zeleza (proto jsem mu take koupila ten sirup). Jeho pediatra ma nouzovy rezim a do telefonu za sebe necha mluvit sestru, takze tam jsem se jen dozvedela, ze uz mu to davat nemam a ze ho nenaberou. V laboratori deti take nenabiraji abycj zjistila zda ma zvysenou hladinu vit. D. Budu rada za vase komentare, pokud nektera mate zkusenost nebo tomu rozumi. Pokud byste se chteli vyjadrit k tomu ze jsem “blba krava”, verte mi ze to vim, snazila jsem se mu dat vic a spis jsem asi pekne zavarila :(
Dekuji

Mně blbá nepřijdeš. Doteď jsem nepochopila, proč musím dávat D, když je v UM, kaši, jídle… Všude musíš, musíš, jinak krivice a bla bla :nevim: dávám tři měsíce eye q rybí tuk a kapu Terezii obden. Teď co svítí a v létě přestanu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3155
16.4.20 12:36

@Capretta však nikde neříkám, že se to vyčůrá. Jen se to neléčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
16.4.20 13:12

@Petula306 jen ze to od tebe vyznelo, ze se to neresi vubec. Protoze s tim mam blizkou zkusenost, nerada bych, aby to nekdo podcenil, neni hypervitaminoza jako hypervitaminoza, pokud krevni testy odhali vyssi koncentraci decka, leci se to vzdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.20 13:21
@Capretta píše:
@Petula306 jen ze to od tebe vyznelo, ze se to neresi vubec. Protoze s tim mam blizkou zkusenost, nerada bych, aby to nekdo podcenil, neni hypervitaminoza jako hypervitaminoza, pokud krevni testy odhali vyssi koncentraci decka, leci se to vzdy.

Jsou to krevni testy primo na hladinu Decka? Nebo se to da odhalit i z krevniho obrazu z prstiku? Dekuji

• Citovat
  • Upravit
1812
16.4.20 13:37
@Anonymní píše:
Jsou to krevni testy primo na hladinu Decka? Nebo se to da odhalit i z krevniho obrazu z prstiku? Dekuji

Nevim, jak vypada zakladni obraz v Cesku. Ale z prstiku to nebylo, odebrali z paze nekolik ampuli. Ale tam bylo jasny, ze prekrocili limit po delsi dobu a o kolik, ve vasem pripade to tak nevypada

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.20 15:00

Pediatr doporučil našim dětem 10kapek denně (zdr. problémy). Dostávaly tuhle dávku asi 2 roky, než jiný lékař upozornil, že je to moc. Naštěstí předávkování nebyly. Po pár letech dělali testy na vit. D a obě děti mají vit. D pod spodní hranicí, takže to asi již tehdy bylo štěstí v možném neštěstí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.4.20 15:03

Test na vitamín D lze udělat i jako samoplátce ve laboratoři. Našim dětem brali krev ze žíly, dělali více rozborů nejen na vit. D.

• Citovat
  • Upravit
15820
16.4.20 15:04

Já žasnu, co za lidi si pořizuje děti. V hlavě vzduchoprázdno, děti přecpáváné suplementy. Cikáni hadr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36884
16.4.20 18:33
@Zumpa píše:
Já žasnu, co za lidi si pořizuje děti. V hlavě vzduchoprázdno, děti přecpáváné suplementy. Cikáni hadr.

Tohle je problém s „multi~něco“. Tam je lehké něco přehlídnout, obzvlášť při kombinaci několika. Lidi nenapadne že „vitamín“ může být za jistých okolností přinejmenším nevhodný.
Tuhle maminku to aspoň napadlo. :kytka:
Já mám zkušenost (mimo téma), že po zinku v řádech desítek mg vám může být zle „od žaludku“. Zákeřný je to v tom, že třeba až po týdnu a díky tomu vás nenapadne, že to je tím zinkem. Taky vím, že při kombinaci C+kafe (nebo něco dalšího kyselýho) se snadno překyselím a následně dostanu kopřivku. Možná to někomu pomůže. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí