Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@pampalin napis mi do sz svuj mail, poslu ti to v plnem rozliseni, abys to precetla, tady jsou ty fotky moc male, neslo by to videt..
@vladka10 píše:
@Tatian my jsme začali v te době taky chodit na plavani kojenců do vany. Což asi taky pomohlo a hlavně jsme tam dostali i jiný názor.
Predilekci jsme také zvládli pomoci orientální masáže kranio.. Bylo to super malý mel zablokovány první obratel a proto ta predilekce na 2× to odblokoval a par týdnů cvičení a nic bys na něm nepoznala. Na již slehlou hlavičku to nepomohlo ale to jsme vyřešili helmickou.
Maly tu hlavu nedokazal vubec otocit? Nemeli jste problem s kojenim?
Ahoj, prosím, chtěla jsem se zeptat - mám čerstvě 2 měsíční dcerku. Všimla jsem si, že preferuje levou stranu - tím způsobem, že se kouká a otáčí se na obě, ale na hrací dece vždycky otočí hlavičku vlevo a doprava. Na přebalováku zase spíš doprava, v postýlce se ale nikdy nechce doprava otočit. lákám hračkama a neotáčí se..ale - je ještě malinká. když chce sát a já jí dost namotivuju dudlíkem, otočí se nakonec. ale trvá to dost dlouho, třeba minuty než to udělá. pak tam chvíli je, ale pohodlněji jí je na druhé straně. včera jsem se jí snažila uspat v postýlce s hlavičkou vpravo, na té méně oblíbené straně, a nešlo to. dlouho. dudlala, neusnula…tak jsem ji nechala, dala pryč ruku z její hlavičky, přestala hladit…za chvilenku si otočila hlavu zase na tu levou stranu a hned usnula. Ted mi spí v postýlce, opět nalevo.
Jenže jsem četla, že je to do nějakého třetího měsíce normální a nemá smysl to hrotit. Doktorka je stará škola, ta vím, že by to řešila až kdyby to bylo extrémní, což právě není. Ona se někdy na tu pravou stranu otočí, vydrží tam. Takže nevím, zda neplaším zbytečně, možná že se má svičit jen s dětmi, co na té druhé straně nejen, že se neumí dostat, ale ani v ní třeba nechtějí být? Hlavičku má pěknou, nezplasklou, já jen jak vím, kam preferuje (a to už vidím i od pobytu v porodnici, že tu levou), tak to vnímám. Ale jak říkám, nevím zda neplaším úplně zbytečně.
Na bříšku je ráda, hlavičku zvedá, jinak je to asi normální. Samozřejmě rovinu páteře nepoznám. Dr mě na vojtovku určitě nepožene, leda bych si zašla sama, ale v téhle covid době se mi popravdě nikam trajdat nechce. Mám ještě počkat?
já třeba taky preferuju určitou polohu ve spánku, a nic mi není.
Na druhou stranu, nechci nic podcenit.
A vím, že jakmile se jednou na RHB dostaneme, tak budeme mít naložené cviky. Je to jejich práce. A já zas nechci zbytečně malou přetěžovat, jenže u rehabilitačních je to klasika, že se vždycky něco najde…
někdy i zbytečne
Tohle je těžké. Máš pravdu v tom, že jakmile se jednou dostaneš na RHB, tak už tě nepustí do doby, kdy dítě leze po čtyřech a obchází nábytek. Takže tam budete chodit klidně do roka.
Na druhou stranu, u predilekce je ten problém, že se pak negativně projevuje i v dalších fázích vývoje. Právě proto fyzio nechtějí dítě pustit dřív, než se všechno naučí správně.
Nejsem odborník a tvoji dceru neznám, takže nemůžu soudit, jestli je ještě v normě. Osobně bych ji ale pro klid duše nechala zkouknout. Není pravidlo, že vám každá fyzio hned napaří Vojtovku. Někdy třeba jen poradí cvičení hrou, které by rodiče samotné ani nenapadlo. A přinejhorším můžete RHB ukončit dřív nebo jít jinam, násilím vás tam nikdo držet nebude.
Dite se otaci casto za svetlem, tak je lepsi, kdyz nesviti jen z jedne strany. Hlavne postylka by nemela mit okno na strane. Delej vse stejne z obou stran-noseni, pristupovani k diteti, podavani hracek atd. Rehabilitace se nemusis bat. U nas to byl vzdy pekny zazitek. Prvnich 20min. si s ditetem jen hrala-pozorovala. Dostanes ruzne rady a prilezitost se zeptat, kdyz neco
nebudes vedet Vojtovka ma rychly ucinnek, takze jsme se ji taky rychle zbavili(vzdy do 2 mesicu) a pak uz byly jen nejake hry a clovek byl v klidu, ze vyvoj ditete sleduje odbornik.
@pampalin bohuzel, mam to zkusit nakreslit?