Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den všem,
jsem ve 30tt tehotenstvi, miminko nam snad seslal sam Buh nebo nejaky andel. Prislo uplne z niceho nic a ja vim ze mam byt vdecna za tojak snadno to slo a ze jsem nemsela resit probelym s pocetim nebo snad s genetickymi problemy miminka, co se tyce jeho zdravi je vsechno v poradku a ja jsem za to rada, protoze na kazde vysetreni jsem sla se sevrenym zaludkem. Bohuzelsamotne tehotenstvi nenesu nijak dobre porad me trapi nejake zvraceni, bolest zubu uz nastesti po zasahu skvele lekarky presla, bohuzel co nepreslo tak je zvraceni doprovazene strasnymi bolesti mezi lopatkami ktere prechazi pod prsa. Se stoupajicim tyden tehotenstvi je bolest cim dal horsi. Myslela jsem si ze je vyvolana jidlem, tak jsem snazila vynechat vse co by mi vadilo a treba v rozmezi dnu to zkusit snist pres den, dopadlo to nakonec tak ze jsem skoncila v nemocnici protoze jsem si uz nevedela rady, kde mi stejne doktor po par hodinach rekl ze mam prestat simulovatdostala jsem prasky ktere stejne nezabiraji a akorat si huntuju telo chemii. Takze se tady kazdy vecer strachuju kdy zase bolest prijde, do toho posloucham reci chytrych pribuznych jak chcu teda zvladnout porod a ze tam urcite umru. To me samotnou taky trapi ale zas na druhou stranu budu vedet od ceho ty porodni bolesti jsou takhle nevim absolutne nic. Pripadnu si absolutne sama a uz nejsem schopna ani normalne beze strachu myslet. Stacila by mi aspon malinkata podpora, misto toho se nemam komu vypovidat protoze jak spustim tak zjistim ze vsichni v mem okoli meli bezproblemovy krasny porod a kdyby mohli tak ho prozivaji snad obden.
Chci jen dodat ze nepatrim mezi lidi kteri vysedavaji u doktora nebo lezi doma jako placky protoze je boli hlava. Snazim se vse prechazet bez leku tisicich bolest to az v nejnutnejsim pripade
Uz jsem z toho opravdu na dne a podpora a vlidne slova nikde.
Dekuji za pripadne reakce ktere by me aspon trochu povzbudily
@lkr Ahojky. To mě mrzí, že tě takto trápí bolesti. Mě zvracení přešlo kolem 16tt.
Každopádně každé těhu je individuální, takže neposlouchej řeči okolí, i když je to těžký.
Každá to prožíváme jinak, s jinými starostmi a tak.
Možná to způsobuje zvětšující se děloha, tlačí na žaludek a na nervy okolo, proto ti ta bolest vystřeluje i jinam. ![]()
Těhotenství není zrovna procházka růžovým sadem, i když jsou ženy, které nic netrápí, tak pro tělo je to obrovský zásah. ![]()
Mě zase trápí bolesti v kříži, vystřeluje mi to do třísel, že kolikrát se nemůžu ani zvednout nebo chodit. Bohužel se to napraví až s porodem. Musíme pro ty naše drobečky hold něco vytrpět. ![]()
Každopádně gratuluji k miminku. Jsem ráda, že jinak je vše v pořádku. Doufám, že ti to brzy přestane. Porod by to měl napravit.
Nenech se zastrašovat řečima. On je po boji každý generál… Ale skutek utek… ![]()
@lkr máš kolem sebe hodně hloupé příbuzné
.Podle nich nemá těhotná právo cítit bolest?
S těmi bolestmi mezi lopatkami bych zašla za neurologem nebo ještě lépe na rehabilitaci. Zkušení fyzioterapeuti by ti mohli pomoci. Problém může být klidně od páteře.
Já bych to tipovala na žlučník
Vzhledem k objednacim dobám ale asi dřív porodis a možná se tím celý problém vyřeší.
Nicméně už jsi asi hodně zdrbnuta, protože stěžovat si na vyprávění o fajn porodech, to trochu nechápu, ty seš už dopředu rozhodla, že ten tvůj fajn nebude? To není moc dobrý plán.
Byla jsem na vystreni neurologem (ten mi predepsal magnesko) to chvili zabralo ale prisli prave jeste ty horsi bolesti, byla jsem na vysetrni SONO i fyzioterapeutem nikde nic nenasli. Ta fyzioterapeutka rikala ze citi neco pod levou lopatkou, ale bohuzel k memu tehotenstvi neumi udelat zadny hmatjen mi doporucila cviky co pomohli jen chvili, kdyz je chci aplikovat pri bolestech tak se vetsinou dostanu jeste do vetsi krece. Je to zamotany kruh a ja uz ztracim nejaky pocit stesti, navic stridani tech hormonu je hruza. Pribrala jsem zatim asi 5 kilo, uz me docela vycerpava poslouchani hloupych reci ze jsem dost pribrla ze mam velky pupek a kdesi cosi z ceho mam asi tak pribrat jak nic ze strachu nejim. To me holky dokaze tak rozcilit ze hruza. Ktera rodicka potazmo prvorodicka strach nema ale za ty rady bych nektere odstrelila na mars.
Žlučnik je taky vylouceny, ja se nerozhodla ze nebudu mit fajn, ja nevim co od toho cekat jen to u me budi velky respekt. Me nici ty reci typu ze mam jen nizky prah bolesti a fnukam si jen tak pro radost.
Ahoj, chtělo by to víc detailů o těch bolestech, ale přijde mi to na první pohled jako změny chrupavek, někdy ke konci těhotenství se to děje u každého (vylučuje se hormon co způsobí roztahování chrupavek v pánvi aby šlo mrně snadněji ven), a někoho bolí spoje u žeber, někoho stydká spona.. někoho nic. Není na to lék ale aspoň bys věděla co to je, kdyby to bylo ono.. zkus to víc popsat. Bolí to pořád? Při nějakém specifickém pohybu? Nebo je to spojené s tím zvracením? Vystřeluje to nebo je to tupá bolest? Trvání, mění se v čase nebo začne a bolí třeba půl hodiny a nemění se i pře změně polohy?
Já s tímto skončila v nemocnici v 33tt a nikdo mi teda nenaznačil, že bych simulovala. Namohla jsem k tomu pořádně dýchat. Naopak všichni byli v pozoru, píchám si ještě clexane a první bylo podezření na embolii, poté hellp syndrom, žlučník s pak zkonstatovali, že je to buď od páteře a nebo od solaru, malá byla hodně nahoře a tlačila mi hlavou do nějaké pletěně cév. Kupodivu mi nakonec pomohl obyčejný paracetamol v kapačkách a pak taky násl. týden klesla dolů a otočila. Jinak zvracím průběžně celé těhotenství.
Jo a jez! rozhodně
jednak kvůli živinám a jednak protože se možná dlouho dobře a v klidu nenajíš
přibrat pět kilo je nic.. a blbé kecy budou, to zvládneš
A co zkusit jiného doktora, jinou nemocnici? Nemáš skřípnutý nerv nebo nějaké výrustky na páteři? Slyšela jsem o případu velkých bolestí zad v těhotenství a banalita to rozhodně nebyla.
Bolest zacina bud u patere mezi lopatkama a bud prechazi pod zeberni oblouk primo doprostred. Nekdy to trva vkuse treba hodinu, jindy to boli treba minutu a pak citim jak prechazi ale zas za chvili to prijde. Pokazde na to pomuze neco jineho, snazim se chodit, ne protahovat s pomoci velkeho mice. Vetsinou se to deje vecer zhruba jednou kdyz je lip, dvakrat to uz je hur tydne. Jindy me to vzbudi v noci. Opravdu je to ruzne typicke je pro to jedine - bolest.
Drž se já si druhé těhotenství taky moc neužívám, zvracení, injekce, 6tt na lůžku, bolesti kyčlí a křížové, permanentní pálení žahy, neustálé vyhrožováni hospitalizací. Pořád něco, ale manžel k nezaplacení, popravdě bez něj bych se zhroutila.
Hele tehotenstvi je opruz.
U prvniho jsem mela zablokovany zebra, pri nadechu me vystrelovala bolest k prsum. Bylo to strasny.
Kdyz to preslo, zacala me bolet tak strasne stydka spona, ze bych bolesti brecela pri kazdym kroku.
Porod zvladnes, nech tomu volny prubeh a poslouchej svoje telo. Soustred se jen na vysledek, bolest vnimat tolik nebudes. Blbe reci pribuznych vypust hned z hlavy. To je podpora od nich.
@lkr Především blahopřeji k miminku.
A nemůže to být pálení žáhy? Někdo se možná bude smát, ale zvlášť když je to při zvracení… Manžel to „tam“ má nejspíš dědičně takhle citlivý a když to na něj přijde (nesednoucí pálivý jídlo, perlivý pítí ráno nalačno,… Atp. Snaží se tomu samo vyhýbat), tak mu to vystřeluje taky do zad a musí to dvacet minut rozcházet, bolí ho to taky docela fest, lepší na něj nemluvit.. Až mě napadlo, že by to mohlo být ono, a jedlá soda to jistí a má rychle klid… Na tvym místě bych zkusila něco na pálení žáhy ![]()