Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky sice už jsem podobnou diskuzi založila, ale chtěla bych se na něco ještě zeptat. Dnes malý (4 týdny) od rána opět řve až se zalyka. Nejde utesit, přitom ráno byl pokakany až na zádech, tak si nemyslím že to jsou prdiky. Do dneška pil 100 ml UM (hipp), zkusila jsem mu dát 130 ml a vypil to (co 4 hod). Dle tabulek by měl ale jist max 100 ml. Myslíte že ho přecpavam?? Nevím jestli to od pláče pomůže, jestli pláče hlady. A ještě máte zkušenosti s čípky viburcol? Já už doopravdy nevím co mu mám dát, aby se uklidnil. Nejde utesit ani v náručí, řve jak kdyby ho něco trápilo. Děkuji
Každé dítě není tabulkové, může mít hlad, tak mu dej víc mléka. Přece ho nenecháš hlady, protože tabulka na obale říká, že mu to musí stačí ![]()
Tak třeba kojící matky nemají ponětí o tom, kolik dítě sní. Pokud je dítě na UM, tak to nic nemění na tom, že má každé miminko odlišné potřeby. Vezme si kolik chce. Některé děti přiberou víc, jiné míň. Pokud má hlad, tak mu dej.
Pořádně si přečti co je na obale toho mléka, stojí tam že každé dítě je jiné a tohle je jen doporučení. Takže jestli má dítě hlad tak mu dej najíst, kdyby přeci jen přibíral moc doktorka tě upozorní, ale dost pochybuju. Naše děti se váhově a výškově nikdy nalezly do tabulek, ani teď když jsou větší, nikdy jsem je hlady nenechala
Holky já mu dopřeji ale mám jen strach abych mu spíš neublížila, aby to nebyla moc velká dávka na 4 týdenní mimi. Nevím mám první dítě a určitě i poslední ![]()
@Anonymní píše:
Holky já mu dopřeji ale mám jen strach abych mu spíš neublížila, aby to nebyla moc velká dávka na 4 týdenní mimi. Nevím mám první dítě a určitě i poslední
To neprezenes, musíš to vyzkoušet. Když bude mít dost, tak už nebude chtít pít a kdyby náhodou vypil moc, tak max trochu ublinkne no
navíc děti nepijou pokaždé stejne množství, ty taky nemáš pokaždé stejně velký hlad ne? Někdy vypije celou dávku, někdy půlku.
@Anonymní píše:
Holky já mu dopřeji ale mám jen strach abych mu spíš neublížila, aby to nebyla moc velká dávka na 4 týdenní mimi. Nevím mám první dítě a určitě i poslední
Neboj, já jsem kojila a dcera byla neustále přisátá. Ani nechci vědět, kolik vypila. Byla drobná, ale za měsíc měla tři brady.
Hned jak se začala plazit, tak to zase shodila.
Mně by třeba dcera nevydržela bez jídla 4 hodiny v jejím měsíci věku. Vypila si třeba 60 ml po 2 hodinách, někdy i méně.
Každé dítě je jiné a určitě ho nemůžeš přecpat. Dítě si myslím, že ví, kdy má a nemá dost. Může mít třeba spurt, kdy potřebuje víc pít.
No, v porodnici měla paní kluka, co neustále řval, jak se na něj sáhlo. Byl z toho vždy kompletně pos*aný, ale břicho ho opravdu bolelo. Taky měl chudák nějaký problém s pletí a opruzený zadek díky tomu. Takže jak se pokakal, tak řval zase a během přebalování se zase pokakal a zase řval
hrozný koloběh.
Takže já bych bolestí břicha nevylučovala. Jestli se nemůže normálně uklidnit a křičí celý den, tak zřejmě něco trápí. To bych vyřešila prvně. Dítě většinou neřve jen tak.
Zkus častěji prebalovat, umývat jen mokrou žínkou, koupit třeba phytionovou mast, zabere na opruzeniny hned přes noc líp jak sudocream… atd.
Prober to s doktorkou, může mít i fyziologické problémy a to zase vyřešit na fyzioterapii.
@jannina1 píše:
Nejsou to moc velké pauzy pro novorozence po 4 hodinách?
Myslíte? Já nevím píšou 6× denně což je po 4 hodinách, třeba dělám chybu v tom ale zase 135 ml po 3 hodinách to by nezvládl
@Malineka píše:
No, v porodnici měla paní kluka, co neustále řval, jak se na něj sáhlo. Byl z toho vždy kompletně pos*aný, ale břicho ho opravdu bolelo. Taky měl chudák nějaký problém s pletí a opruzený zadek díky tomu. Takže jak se pokakal, tak řval zase a během přebalování se zase pokakal a zase řvalhrozný koloběh.
Takže já bych bolestí břicha nevylučovala. Jestli se nemůže normálně uklidnit a křičí celý den, tak zřejmě něco trápí. To bych vyřešila prvně. Dítě většinou neřve jen tak.
Zkus častěji prebalovat, umývat jen mokrou žínkou, koupit třeba phytionovou mast, zabere na opruzeniny hned přes noc líp jak sudocream… atd.
Prober to s doktorkou, může mít i fyziologické problémy a to zase vyřešit na fyzioterapii.
On nemá opruzeniny
@Anonymní píše:
Ja jsem všechny děti kojila ale vzhledem k různým potížím jsem vážila a věděla jsem kolik jako novoši pili. Podle mně vypije tolik, kolik zvládne, asi se nepřepije
Dcera ve 3 týdnech pila po 2,5-3 hodinách přes den, ale večer v cca 22hod vypila 180ml, upadla do komatu a spala až do 5 hodin.
Ale přes den mi žádné dítě nevydrželo 4 hodiny bez jídla -jinak si to skus sama, i po větším obědě už budeš mít po 4 hod hlad. Podle mně dej kratší interval přes den a když tak zkus delší interval v noci.
@Anonymní píše:
Myslíte? Já nevím píšou 6× denně což je po 4 hodinách, třeba dělám chybu v tom ale zase 135 ml po 3 hodinách to by nezvládl
No jo, ale to taky může bejt třeba po třech hodinách přes den a v noci klidně po pěti.
Já odchovala tři děti na sunaru, každé mělo trochu jiný rytmus, jinak vyžadovalo noční krmení, ale přes den jsem krmila zhruba po těch třech hodinách všechny. A úplně není pravda, že se dítě nemůže přecpat - mně se přežíral prostřední kluk, pak ho bolelo břicho, blinkal, řval jak tur, a přesto chtěl „pít na žal“ - dostali jsme se do takového cyklu věčné umrčenosti, trvalo to asi čtrnáct dní, než mě upozornila doktorka, že strašně rychle přibírá. Pak jsem mu začala ty dávky omezovat, vždy, když se mi zdálo, že už by mohl mít dost, tak jsem mu flašku měnila za dudel. Zpočátku se vztekal, ale po pár dnech se to srovnalo a problémy zmizely. Takže jo, některé děti se přepíjet můžou.
Mám 8 týdenní holčičku a ta mi od 4 týdnů pije jen 60-70ml co 3 hodiny. V noci spí 6 hodin.
Podle MUDr mám pít 120ml…
Za měsíc přibrala skoro kilo, takže to neřeším ![]()
Tvoje miminko zase potřebuje asi víc, klidně to zkus, ale pozor: sestra si takhle myslela, že malý má hlad a pořad krmila a pak se zjistilo, že se přejídá a má koliky.
Musí se to prostě ozkoušet.
Poradím možná krmit po 3 hodinách a nižší dávky ![]()