Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mě ten test nedávno taky dělali v Gennetu, na UTZ bylo vše ok, celkově negativní screening, ale nižší PAPP a vyšší HCG, takže následoval tento test - negativní, nic jsem neplatila (nevím jak to, celkové riziko na Downa bylo 1/480 a jsem u nich po IVF). Dále UTZ v 16 týdnu, tam se lékařce zdálo vše v pořádku a konzultace na genetice - triple testy už netřeba, jen kdybych na nich trvala, ale upozornila mě, že jsou nejméně přesné, plodovku prý nabízí každému, kdo chce mít 100% jistotu, ale nic nevnucovala. Doufám tedy, že bude vše v pořádku i na UTZ v 20. týdnu.
@Annie.J měla jsem to uplne stejne, nizsi Papp a vyssi HCG, dna v poradku, utz taky, riziko mi vyslo 1/370 a uz mam mesic krasneho zdraveho chlapecka ![]()
Můžu se zeptat, cf DNA test (co vyhodnocuje Gennet) zkoumá T21,18,13
a ještě i anomálie na pohlavních chromozomech? Nebo určí jen pohlaví a případné chybné počty pohlavních chromozomů nezjišťuje? Viděla jste někderá papír s výsledky? Není mi to úplně jasné, díky.
@Ladeka Ahoj, ofotila jsem ti moje výsledky, není to teda extra čitelné
Víc tam toho není, já to chápu tak, že zjišťují jen trizomii 21 a 18 plus pohlaví. Bylo mi to tak i prezentováno od lékařů, i když teda byla jsem v domnění, že zachytí i trizomii 13, ale o té se tam výslovně nezmiňují.
Ahoj, nemám teď ten výsledek u sebe, ale taky zmiňovali ty 3 trizomie a pohlaví.
@Michelle_M Aha, díky. Já jsem v žádance taky četla 2 trizonomie, ale na netu jsem četla 3 trizonomie. A dr. mi říkala i o pohlavních chromozomech. Tak to teda nevím no.
@Dzejn111 Mě to právě říkala dr. tak, že zjišťují ty 3 trizomie a ještě ty pohlavní. Specialně jsem se ptala, jestli zontrolují i pohlavní chromozomy, když nechci vědět pohlaví. Říkala, že zkontrolují a pokud tam nebude odchylka, tak mi pohlaví neřeknou. No ale na netu i v papírech jsem ty pohlavní nečetla.
Tak právě teď nevím.
@Ladeka píše:
Můžu se zeptat, cf DNA test (co vyhodnocuje Gennet) zkoumá T21,18,13
a ještě i anomálie na pohlavních chromozomech? Nebo určí jen pohlaví a případné chybné počty pohlavních chromozomů nezjišťuje? Viděla jste někderá papír s výsledky? Není mi to úplně jasné, díky.
Podle webu Gennetu nejen průkaz Y chromosomu, ale celkově počet pohlavních chromosomů. A trisomie nejen tyto nejčastější, uvádí i 9, 16 a 22. https://www.gennet.cz/prenascan
@Litta Jenže to je Prenascana a já jsem měla tuto žádanku https://www.gennet.cz/…treni-v5.pdf
Tohle posílají přímo do Gennetu a vyhodnocují to snad tam. Doktorka mi sice tvrdila, že zkoumají i vadné pohlavní chromozomy, ale v papírech to není. Takže nevím, jestli je to Prenascan
Ale podle mě asi ne. Měla jsem indikaci z hraničního screeningu, tak mi to šlo na pojištovnu místo plodovky.
@Ladeka A jo, já zapomněla, že už tam mají ten svůj přístroj a neposílá se to pryč. Vzhledem k popsané metodě bych tipla, že tam rovnou řeší i ty pohlavní, prostě si tam všechny nalezené sekvence přiřadí. Ale zeptej se, prosím, a pak dej vědět, zajímalo by mě to.
A výsledky máte OK?
@Litta Zatim vysledky nemam. Byla jsem na odberu ve stredu. Psala jsem do Gennetu, ale zadna odpoved. Zeptam se prinejhorsim az mi zavolaji vysledky. Ale hloda to ve me.
@Ladeka píše:
@Litta Zatim vysledky nemam. Byla jsem na odberu ve stredu. Psala jsem do Gennetu, ale zadna odpoved. Zeptam se prinejhorsim az mi zavolaji vysledky. Ale hloda to ve me.
Tak držím palce, ať dostanete dobré výsledky.
A zeptej se pak a ozvi se. ![]()
Tak to jsem taky zvědavá, mne říkali jen o těch 3 trizomiiich… A jinak sice uváděli, že výsledky budou za 2 týdny, ale volali mi přesně po týdnu, že je vše ok, snad ti to taky vyhodnoti rychleji! Držím palce
@Ladeka já nechtěla vědět pohlaví a v té kolonce Pohlaví plodu mám napsáno Nezjištěno
@Litta @Dzejn111 Tak čekám 14 dní a pořád nic nevím. Jedna sestra mi řekla minimálně ještě další týden, jiná sestra mi tvrdila, že vyhodnocení trvá tak 4-6 týdnů
Nerozumím tomu. A ještě mi to neřeknou po telefonu, ale musím se objednat na sdělení výsledků ![]()
@Michelle_M aha, díky za objasnění..já si právě jen říkala, jak se měří projasnění při amniu, tak už to chápu..díky