Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@1Janinka1 píše: Více
Ptala jsem se na věk. Prosím tě, to jsou fakt nesmysly. Pro by si sedesatnik nemohl pořídit psa?
Navíc pokud budete mít někoho, kdo si psa vezme, v době pořízení, tak za deset let už ho mít nemusí. A jo, řekla bych, že si lidi většinou psa porizuji pro radost, protože kromě pracovních psů dnes psi žádné jiné smysluplné využití nemají. A protože psiska žijí spoustu let, dá se předpokládat, že se v průběhu jejich života může změnit situace majitele. Takže by psa neměl mit nikdo.
Příspěvek upraven 13.03.25 v 09:41
Taky nepochopím tu módu mít psa. Pak se ho zbavovat, protože ho nezvládám. Ještě hůř, nezvladat to a neřešit to. Opravdu je tu přečoklováno. Jinak k tématu, znám paní, která omarodila onko léčbou a její mladý psík střední velikost je u kamarádky, ta je správná, má zvířata řada a výborně ho vše naučila. Pes spokojený, paní se léčí, když je jí líp, jede se na psa podívat, on ji poznává, dle jeho reakcí. Tak přechod od jednoho majitele k dobrému druhému je určitě možný.
@martina547 píše: Více
A to je překvapení, viď, že pes potřebuje čas a nejde vypnout čudlíkem
někteří lidé by fakt zasloužili ![]()
@Eva2610 píše: Více
A toto je v pořádku, že? Dyť je to vobyčejnej pes. Pro moji radost, žádnou povinnost k němu nemám…
https://medium.seznam.cz/…tulku-124562
Věk ti nenapíšu. Je na každém, zda má soudnost, či nikoli. Nedivím se, že snad není týden, aby někde nevyběhla zpráva o týrání. Nebo, když na ulici vidím šinoucí se paní a vedle pomalu chůzí se vleče obtloustlý jezevčík. Takže pracovní (lovecké) plemeno, týrané překrmováním bez možnosti pohybu. Ale jo, je jen pro radost. 🫣 😡 A nebo nezvladatelní psi, psi zavření bez jakékoliv péče a společnosti za plotem - záploťáci. Nojo, to víš, Máňa vod vedle má psa, tož já nesmím bejt pozadu, tak si ho taky koupím.
Ano, nemusel by mít psa nikdo, v nějakým tom roce zpátky, než přišly granule, je měli jen ti lidé, co na něho měli.
To jistě v pořádku není, ale napsat, že by si psa neměli pořizovat senioři, je taky mimo. Řekla bych, že zrovna pro seniora je pes fajn společník a neznám žádnýho, který by svého psa tyral.
Nerozporuji, ze je samozrejme dulezite si psa poridit s obrovskou zodpovednosti v kontextu aktivity, casu, temperamentu..jasne..ale jsem daleka nekoho soudit za to, ze uz ho nemuze mit a nabidne ho jinde. Muzes se rozvest a jit do podnajmu..psa nechteji jinde, onemocnet, zmenit praci..ve finale absolutne nemuze kdokoliv predvidat co ho potka v budoucnosti a kdy proste bude muset i toto resit..pisu obecne nee o zakladatelce.
@martina547 píše: Více
Počkej, počkej. Já doteď byla na tvé straně (stát se může všelicos), ale že ti přijde, že pes zavřenej 8 hodin doma denně je moc? Já mám PRACOVNÍ plemeno s vysokým nárokem nejen na pohyb, ale i mentální aktivitu, mám 2 koně, domácnost, dvě práce, dítě, rodiče na krku, do toho stavíme barák a jo, je to mazec, ale jako dát psa pryč? Je běžně 8-9 hodin doma sám, pak se holt vezme dítě a jde se na 3 hodiny ven. Dítě do toho zapojuji (výcvik, balonky, stopy i obrany). Kam to jde, jde pes s námi a i v případě nemoci, kdy člověk musí třeba 7 dní v kuse ležet je zvyklý, že se mu člověk tak nevěnuje a je schopnej to překlenout. Jako nechápu. Fakt.
Jako pejskař a ex kynolog s tebou souhlasím. Třetina psů je držena v nevyhovujících podmínkách JEN PROTO, že jejich pořízení je příliš dostupné. Chov psů bez PP bych postavila absolutně mimo zákon. Pak by si každý rozmyslel, jestli si pořídí psa, jaké plemeno a jestli je za to konkrétní plemeno ochoten dát 20 - 30 tisíc. Pro nemajetné a důchodce by zde byli psíci v útulcích, popřípadě ti na darování. Dnes si pořídí psa kdejaký hotentot, nejlépe bezpapíráka určitého plemene za 7.000, takže si to může pořídit kdekdo a pak zjistí, že na to nemá podmínky, čas, nervy, popřípadě peníze, když zjistí, že je se psem častěji na veterině, než doma. Jinak já až budu v seniorním věku, což pro mě znamená hranici 70 let a výše, pořídím si rozhodně starého psa z útulku na dožití, a pak dalšího, když přežije mě. Řešila bych to závětí, kde bych pro případného dědice ustanovila jako podmínku dědictví se o zvíře vhodným způsobem postarat.
@hopsalka píše: Více
Díky za dalšího rozumného člověka!
Taky tu byla diskuze o bezapírácích no a co jsem si „vyslechla“, takže je to marný, je to marný.
A to postavení mimo zákon je čistá utopie. To nikoho nezajímá. Vždyť je v plemenářském zákoně zakázána černá plemenitba, a co myslíš… Kolik lidí na mě koukají, že mají připouštět pouze s PoP kozlem a ne kde čím, registrované hospodářství také nemají všichni. Když jsem tenkrát hledala poníka, tak kolik jich bylo bez čipu, sem tam nějaký handlíř se našel…
Takže dokud lidi nedostanou rozum (což se asi nikdy nestane), anebo stát nezačne aktivně jednat, tak se nic nezmění. Mi stačí ty směšné tresty za týrání a pozdní odebírání zvířat.
![]()
@hopsalka klidne ať je pro dědice zákonná povinnost se o dedeneho psa postarat, ale pak by měla byt pro kupující zákonná povinnost sehnat pro svého nového psa dva rucitele, kteří při jeho koupi podepíši zavazne, ze se o nej případně postarají
to by těch psu najednou ubylo ![]()
Pokud nebudou mít nikoho, kdo se o něho postará. A takové štěně, které jednak s největší pravděpodobností páníčka přežije a má navíc hodně energie, taky nebude to pravé ořechové. Ale to je samozřejmě na soudnosti každého člověka. Ten kdo, psa, a nebo jaké kolik zvíře bere jako hračku, potěchu pro sebe, se na něho ohlížet v ničem nebude.