Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky,
Potřebovala bych poradit jak na toho mého nespavce. Máme 4 měsíce a ten můj drobecek má maximálně 2 spanky za den a to jak kdy. V 9 dopoledne půl hodinky a ve 3 odpoledne třeba hodinu. Problem je ho uspat i na tyto dva spanky. Trva to i hodinu - driv jsem houpala ale to s jeho 6 kg nadále praktikovat odmítám. Stále jej zavinuji do tetra pilný ale vzteka se ze nemůže mít ruce v puse. Rozbaleny neusne, prevaluje se z boku na bok, cuca si prsty a cestuje po postylce. Upozorňuji ze nemá dudel takže se neda moc uklidnit. Prostě dudlik odmita už od narozeni. Dnes spal dopoledne 30 minut v kocare, kolem oběda 40 minut v kocare a teď mi odpadl únavou u prsa. A to ho za chvili vzbudim na koupání.
Nevíte jak ho donutit spát. Oči má rude, je roztrzity… no unavený ale jakmile se ocitne v postylce - řev. Klidně i hodinu a půl. Zavinuji, poustim sum, zpívám, čtu, poustim melodie - nic nezabira. Pořad chce pro aby u něj dřímal. Jenže jak mu vysvětlit ze nejsem dudel a neposlouchal 2 hodiny křik? Nemluvě o tom ze za den nic neudelam ani se nenajim. Už se bojím abych neztratila mléko.
Omlouvam se za diakritiku.
Mám doma to stejný, malou musím unavit pak mi usne, ikdyž to není žádná hitparada. A velkým pomocníkem je mi houaci lehátko a kočár. Mě to teda neva. Za odměnu mě spí celou noc.
O spaní celou noc si nechavam zdat
v noci 2× kojim a malý se budi i 4×. Teď mi od 2 do 4 ráno nespal ![]()
Já myslím, že je přetažený, má moc dlouhé intervaly mezi spánky. Zkusit ho uspávat dřív, ve 4 měsícíh jsem ještě dávala spát max. po 2 hodinách, jinak byl nesnesitelný.
Jinak dávám spát po cca dvou hod. někdy spí hodinu, někdy 20 min.nebo vůbec. Za celej den mě naspi tak dvě hod.
@RadkaCh píše:
Já myslím, že je přetažený, má moc dlouhé intervaly mezi spánky. Zkusit ho uspávat dřív, ve 4 měsícíh jsem ještě dávala spát max. po 2 hodinách, jinak byl nesnesitelný.
zkouším, není unaveny. Porad by si chtel hrát…
když ho nevyndám z postýlky, hodinu a pul rve. Mam pak nervy v kýblu a jsem vyčerpána a to je třeba 10 dopoledne
U nas to zacalo po trech mesicich veku. Uplne to stejne. Jedina moznost, jak malou uspat, byl kocar. Takze jsem porad kocarovala. Nekdy jsem malou uspala a s kocarem jsem vjela do bytu, abychvubec uvarila. Nech maleho max dve hodky vzhuru a bohuzel budes muset delat to same. U nas se situace zmenila asi pred mesicem. Ted nechce spat v kocare-to kouka vsude mozne, zato usne v pohode v postypce ![]()
@scentini píše:
No tak to te lituji, to je tak pořád nebo to začalo až teď?
od 3 měsíce +- 2 týdny. A vstávám v noci 2× asi týden. Jinak 4× min. (šestinedělí neberu v potaz, to je všelijaké)
Nějak ale nemam nervy poslouchat hodinový křik než usne, pokud vůbec. Staci mi to vecer. Absolvovat to 3× denne tak mě odvezou. Davam ho spát když si mne očička, at je to po 2 h nebo po 4 h. Je to spatne?
Vyzkoušela jsi víc dudlíků? A co si s ním jen lehnout? Třeba prostě nechce být sám v postýlce. Lehni si s ním. Prso nech pod trikem, ale buď s ním. Plácat po zadečku. U nás to zabírá i dnes ve 13 měsísích, když nemůže spinkat
@RadkaCh píše:
@dYodka Zkus to v tom kočáře. A jaký jsi vyzkoušela dudlíky?
v kocare spi většinou pul hoďky, jinak kouká. Vozím hodku a pul. Dudliky MAM, Avent, Babylove, Savinex (i minus 2m), Nuk. Vsechny jsem musela vyhodit, má moucnivku (žabku) - kvasinkovou infekci v pusince. Ale ta nespavost s tím nesouvisí. Na prdy mi pomáhá skvele espumisan. Takže teď stejně dudliky používat nemuzu, az se vyléčí. Ma to už dlouho ![]()
@RadkaCh píše:
Když si mne očíčka, tak už bývá pozdě na klidné uspání.
Aha
![]()