Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj ženy, nedá mi to a nemužu nikde nic kloudného vyhledat na netu ani tady. Tak se ptám Vás. Zajímalo by mě, co je přesnější na určení ovulace. Ultrazvuk nebo ovulační testy? Dle ultrazvuku včera začínala ovulace i bolesti odpovídaly. Ale dle testu ovu slabá čárka včera a dnes trošku silnější, ale nic extra. Takže dle testu by ovu přišla cca o 4 dny déle než řikal mudr
, to je už docela velký rozdíl. Tak nevím, dle čeho se má člověk rozhodovat a počítat DPO.
@filome píše:
Ahoj ženy, nedá mi to a nemužu nikde nic kloudného vyhledat na netu ani tady. Tak se ptám Vás. Zajímalo by mě, co je přesnější na určení ovulace. Ultrazvuk nebo ovulační testy? Dle ultrazvuku včera začínala ovulace i bolesti odpovídaly. Ale dle testu ovu slabá čárka včera a dnes trošku silnější, ale nic extra. Takže dle testu by ovu přišla cca o 4 dny déle než řikal mudr, to je už docela velký rozdíl. Tak nevím, dle čeho se má člověk rozhodovat a počítat DPO.
rozhodně UTZ. A ovulace je jeden okamžik - prasknutí folikulu, takže o jejím začátku a průběhu se moc mluvit nedá
Kolik měřil folikul?
To mi neřikal, ale v pondělí měl 18mm a ve čtvrtek řikal, že ovulace přijde do pár hodin a test viditelná slabá čárka, ale sílí od včera,…
Pokud bych srovnávala ultrazvuk a testy, tak určitě ultrazvuk - ale musí se potvrdit ovulace znovu, že proběhla, ne jen odhad, že proběhne.
Jinak doporučuji symtotermální metodu - sledovat stav čípku a cervikálního hlenu, doplnit svými pocity, bolestmi v podbřišku případně sledovat citlivost prsou. Měření teploty pak už není nutné.
To, že to dr. vidí jako nachystané, tak to ještě nemusí proběhnout do několika hodin. Kdyby řekl, že vidí právě proběhnutou ovulaci (podle tekutiny apod.), tak víš. Ale kamarádce řekli, že vidí blížící se ovulaci a čekala pěkně dlouho než to proběhlo.
@Karleon nehorázně mě píchá dnes v podbřišku na strane a bolí břicho. Občas mám pocit, že snad dorazí MS. Prsa mám citlivá už pár dní. @Tamaris hmm
, mě primář říkal, že proběhne zcela určite ještě ten den. A v uterý na další kontrolu.
A testy tedy delam vždy večer, je to špatně, musí být rano?
To nevím, já testy nikdy nepoužívala. Řídila jsem se dle čípku a hlenu a poznám u sebe ovulaci na 101%
@filome ty jo folíky praskají nějak kolem 20mm a každý den vyrostou o 2mm… to ve čtvrtek měl už asi 24mm…jinak co slýchám tak si holky dělají ovu testy tak kolem 10hodiny ráno
ale nevím já je také nedělám, já ovu poznám podle bolesti ![]()
@anilvap87 bolest je dnes, tak dle ultrazvuku správně. No právě, už v pondelí jsem si říkala, že 18mm bylo docela dost. A zrovna muž není doma, tak snad to vydrží do zitra ![]()
@anilvap87 dekuji
, doufám, že tety zitra budou bez čárky jinak teda nevím.
@filome zkus testit dopoledne
někdo testí dopoledne i večír protože to jsou prý rychlé změny