Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje holka je od začátku puberty na kluky. Jak pes na uzené. Ale zatím si vystačila, že přespávání kamarádek u nás nebo ona u nich. Takže jsem zatím tohle neřešila. Teď prvně u nás má spát kamarád, že chce, aby se přijel podívat na ples, kde bude tancovat.
Pod těch 15 let. No domluvit se s rodiči proti strany.
@Kasandra159 píše:
A co takhle přespávačky na chatě, to už je úplně nepředstavitelné
No tak to už je úplná Sodoma a Gomora ![]()
Běžně jsme cca od 12 spaly se ségrou u kamarádek nebo kamarádů z party na chalupě, nebo oni u nás. V podstatě celé léto. A spávali jsme tak nepřerušovaně i dál, až do doby, než jsme si našly kluky. Dost často jsme na té chalupě byly i samy, protože máma neměla dovolenou celé léto. Nikdy nám to máma nezakazovala. A sex jsem měla až se svým klukem v 18 letech.
Připadá mi trochu divné dovolit dítěti přespávačky a pak najednou to zakázat.
@Perla1471 píše:
Ahojda holky, starší dceři bylo teď 12. Byla vždycky taková klučičí (několikrát jsme řešili tématransgenderu, čas ukáže, zatím se nechává oslovovat v m. rodě), kamarády má hlavně kluky, opravdovou kamarádku snad jednu a ta se s ní baví podle toho, jak se jí to zrovna hodí (prostě začátky puberty, normálka). Ale co je podstatné, trochu jsem „narazila“, pokud jde o výchovu a nevím, jak se k tomu postavit i když vím, jak bych to udělala ráda.Dcera od dětství byla zvyklá u kamarádů přespávat a oni u nás, byla jsem vždycky ráda, že má vrstevníky, se kterými může trávit čas, kluci byli vždycky slušní a věděla jsem, co společně podnikají. Jenže teď jak pomalu sklouzává do puberty, která je v plném proudu, začíná mi přespávání u kamarádů a oni u nás připadat tak nějak divné… to z kamarádění pak plynule přejde do sexuálního života, třeba ve 14-15 nebo dřív, obzvlášť když teď má jednoho kamaráda, se kterým jsou obzvlášť jedna ruka? Nechci jí zakazovat navštěvovat kamarády, protože ona má opravdu jenom ty kluky, ale na stranu druhou bych nechtěla podporovat nějaké brzké pelešenía vlastně jí tím „kazit“ dětství… jak byste se k tomu holky postavily vy?
Nech je, mají to tak od mala, a oni v tom nevidí to co ty
Když budou chtít něco dělat, tak si příležitost a místo najdou i tak.
@Perla1471 A s kým by ten sex měla provozovat? Pokud ona si pripada a chová se jako kluk, tak ti kamarádi ji berou jako kámoše ne jako sexuální objekt.
@Alušáček Ne, že by neexistovaly trans lidé, kteří jsou homosexuální orientace a ne, že by neexistovali lidé, kteří nemají problém s tím člověkem něco mít.
@Perla1471 Jasně a pravdepodobnost, ze se tato kombinace vyskytne ve skupině cca 5-10 lidi je jaká?
@Perla1471 píše:
@Alušáček Ne, že by neexistovaly trans lidé, kteří jsou homosexuální orientace a ne, že by neexistovali lidé, kteří nemají problém s tím člověkem něco mít.
Existují, ale zas tolik jich asi nebude a ze by zrovna byli v okruhu kamarádů tvoji dcery by byla velká náhoda.
@Alušáček Myslíš si snad o trans lidech, že jsou natolik méněcenní, že s nimi bude chtít něco mít jen naprosté minimum lidí?
@Perla1471 píše:
@Alušáček Myslíš si snad o trans lidech, že jsou natolik méněcenní, že s nimi bude chtít něco mít jen naprosté minimum lidí?
Myslim, ze tohle nikdo nerekl a zbytecne utocis na nekoho, kdo jen potrebuje osvetu. To nedelas dobre pro trans komunitu. ![]()
@olivovyolej Já jsem se jen ptala, jestli si to Alušáček myslí, nemínila jsem to nijak zle, jestli to tak vyznělo, tak se omlouvám. Jen jsem poslední dobou z dcery na prášky, nějak na mě doléhá ta možnost, že to tou přeměnou taky může skončit. Bolí mě u srdce představa, že by třeba nemusela najít nikoho, kdo ji bude mít takhle „nekompletní“ opravdu rád… ![]()
@Perla1471 píše:
@olivovyolej Já jsem se jen ptala, jestli si to Alušáček myslí, nemínila jsem to nijak zle, jestli to tak vyznělo, tak se omlouvám. Jen jsem poslední dobou z dcery na prášky, nějak na mě doléhá ta možnost, že to tou přeměnou taky může skončit. Bolí mě u srdce představa, že by třeba nemusela najít nikoho, kdo ji bude mít takhle „nekompletní“ opravdu rád…
Myslim, ze Alusacek te chtela prsve uklidnit, ze se nemas ceho bat. Ze jsou to kamosi uz mnoho let a urcite si navzajem nebudou chtit jakkoliv ublizit.
Neboj se ani tech vztahu. Vzdyt je ve veku teprve 13, ma hromadu let na poznavani novych lidi a prilezitosti
. Tak ja mam okolo sebe trans lidi, co maji stastne vztahy. I kdyz nedokoncili promenu, protoze ty operace jsou hodne narocne a nechteji je, leze to dost do zdravi, maji hormony, jsou spokojeny. Nebo ty to myslis tak, ze uz bude klukem a to je to, ze to tak muze skoncit? No tak to tak bude, s tim se popere a vyresi si to, v zivote je spoustu dulezitejsich veci. Treba ze nema rakovinu nebo ze nema deprese se sebevrazednymi myslenkami, to by bylo mnohem horsi, co myslis?
Ja ti doporucuji najit si podpurne trans skupiny, pomuzou ti, protoze tam uvidis, jak se lidem zije a jak dobre to muze dopadnout. Muzes se tam treba v nejake skupine na cokoliv zeptat, vyjsdrit sve obavy.
Mrkni na Lenku na youtube V tranzu, ma manzelku, jsou stastne, Lenka nikdy promenu nedokoncila a nechysta se
Nenech se odradit negativismem. Mozna to bude mit tezsi nez bezny cishetero, ale to neznamena, ze to bude mit nemozny. Prece i trapeni k zivotu patri, i kdyz bychom chteli, aby nase deti meli jen a jen dobre veci, tak se tomu neda vyhnout. Ale doky tomu, jake das detem zazemi, dokazou se pak v zivote lepe se vsim poprat.
Hele, dneska hromada lidi proste neresi, co ma kdo mezi nohama, ale jestli se k sobe pritahuji, maji radi a jsou proste jine priority. Starší generace je ucena jinak, ale ty mladsi uz nepodlehaji tomu striktnimu psychologickemu natlaku a jejich sexualita je mnohem otevrenejsi (neznamena promiskuitni! Ale ze nejsou striktni). lidi uz dnes nejsou hetero nebo homo, ale na skale pansexuality nebo bisexuality. Bude to dobry
Ja mam i par kamaradek, co treba myslely, ze jsou hetero a nakonec jsou uz nekolik let ve stastnych vztazich s holkou, treba co ja vim, od 30 let, takze v dobe, kdy uz si myslely, ze je nic neprekvapi, tak laska je zjevne prekvapila ![]()
@Perla1471 píše:
Nemyslím, ze jsou méněcenní, ale jsou v menšině, takže logicky mají menší šanci, ze je bude někdo chtít. A spis jsem to myslela tak, ze kámoši z detstvi jí neberou jako sexuální objekt.
@Perla1471 píše:
Ahojda holky, starší dceři bylo teď 12. Byla vždycky taková klučičí (několikrát jsme řešili tématransgenderu, čas ukáže, zatím se nechává oslovovat v m. rodě), kamarády má hlavně kluky, opravdovou kamarádku snad jednu a ta se s ní baví podle toho, jak se jí to zrovna hodí (prostě začátky puberty, normálka). Ale co je podstatné, trochu jsem „narazila“, pokud jde o výchovu a nevím, jak se k tomu postavit i když vím, jak bych to udělala ráda. Dcera od dětství byla zvyklá u kamarádů přespávat a oni u nás, byla jsem vždycky ráda, že má vrstevníky, se kterými může trávit čas, kluci byli vždycky slušní a věděla jsem, co společně podnikají. Jenže teď jak pomalu sklouzává do puberty, která je v plném proudu, začíná mi přespávání u kamarádů a oni u nás připadat tak nějak divné… to z kamarádění pak plynule přejde do sexuálního života, třeba ve 14-15 nebo dřív, obzvlášť když teď má jednoho kamaráda, se kterým jsou obzvlášť jedna ruka? Nechci jí zakazovat navštěvovat kamarády, protože ona má opravdu jenom ty kluky, ale na stranu druhou bych nechtěla podporovat nějaké brzké pelešení a vlastně jí tím „kazit“ dětství… jak byste se k tomu holky postavily vy?
Ahoj, jelikož jsem taky dítě tak bych asi ocenila kdyby si se mnou mamka o tom promluvila. Začala bych tím že bych ji ujistila o tom že jí nechci nějak ublížit, urazit ale že tě jen zajímá jak to má s těmi kluky. Pak bych také určitě poučila o bezpečnosti sexu. Kdybych měla dceru tak bych si představovala vztah „kámojdy“ takže si řekneme plno věcí a budeme spolu drbat… S mojí mamkou takový vztah nemám a rozhodně bych to ocenila, tak se jí zkus nějak přiblížit😊 😊
Nedávno jsem toto řešila u 14 leteho.. Začaly k nám chodit 14 holky.. Taky jsem se takto ptala v práci a většinou bylo ne…
Ono nejde asi o to, že hned člověk vidí, že by… to asi ne, ale většina na to odpověděla, že prostě at si kamarádi, chodí ven, ale at si každý spí ve vlastní posteli doma..
Nechodili spolu…
Po tom 15 roku, pokud bude mít přítelkyni už se na to budu dívat jinak..