Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím,
chtěla bych poprosit o radu. Přestávám kojit, protože mimčo si ode mě nedokázalo vzít dost mléka, tak jsem musela dokrmovat sunarem. Průběžně jsem i odsávala, ale postupně mi mléka ubývalo. Mám také v levém prsu více mléka než v pravém a teď mívám někdy to levé horké a občas bolí. Zkoušela jsem odsát mléko, ale skoro nic. Jinak mi mléko po celou dobu kojení i teď odtéká průběžně celé dny. Nevím zda je to běžné. Co mohu dělat, abych předešla nějakému bolestivému zatvrdnutí nebo zánětu nebo něčemu podobnému?
Děkuji za jakékoliv rady či zkušenosti
@Bibiana.Bi já musela nahrat v horké sprše a přes bolest odstrikat, proste vymackat tu zatvrdlinu, ať nedojde k zánětu. Pak případně odsat a postupně min a min, ale až ve chvíli, kdy se nebudou dělat ty zatvrdliny.
Když jsem přestávala kojit v šestinedělí, tak jsem postupně ubírala kojení. Během týdne/dvou bylo po kojení i bez zánětu a tvrdnutí.
Zkus homeopatika, mne zabraly uzasne a rychle
jinak jsem i odsavala, protoze v zacatku toho bylo fakt hodne, bolestive. Ale ty homeo oak krasne zabraly.
Do sprchy, nahrat, rozmasirovat (jestli ti to tvrdne, tak to bude bolet, tak zatni zuby a masiruj) odsat a pak zchladit.
Chladit a odstrikavat jen do ulevy. Z babskych rad taky pomaha salvej, delej si caj, snizuje tvorbu mleka.
Mi nešlo kojit od začátku… Když se mi tvořily zatvrdlinky, dělala jsem v teplé sprše masáže.. a snažila se odstříkat.. za pár dní už se mléko vůbec netvořilo a ani nic nebolelo.
Odstříkávala jsem jen do úlevy a spíš jen rozmasírovala ty zatvrdliny. PAk zchladila. Do 3 dnů to povolilo.
Odstrikat do úlevy, a hned schladit - slivovice, alpa, tvaroh, listy zelí.. Vše z lednice vychlazené. Rozmasirovavej zatvrdliny.
@Bibiana.Bi píše:
Zdravím,
chtěla bych poprosit o radu. Přestávám kojit, protože mimčo si ode mě nedokázalo vzít dost mléka, tak jsem musela dokrmovat sunarem. Průběžně jsem i odsávala, ale postupně mi mléka ubývalo. Mám také v levém prsu více mléka než v pravém a teď mívám někdy to levé horké a občas bolí. Zkoušela jsem odsát mléko, ale skoro nic. Jinak mi mléko po celou dobu kojení i teď odtéká průběžně celé dny. Nevím zda je to běžné. Co mohu dělat, abych předešla nějakému bolestivému zatvrdnutí nebo zánětu nebo něčemu podobnému?
Děkuji za jakékoliv rady či zkušenosti
To ti řekl kdo? Dobrou laktační poradkyni jsi doma měla? Chceš kojit? Bylo by to nejlepší řešení.
@Lucie_Sx píše:
To ti řekl kdo? Dobrou laktační poradkyni jsi doma měla? Chceš kojit? Bylo by to nejlepší řešení.
No, je to pořád dokola no
Nesouhlasím s fanatickým kojením, ale spousta doktorů to odbývá Sunarem, a pak to tak vypadá. ![]()
@P4ja píše:
No, je to pořád dokola noNesouhlasím s fanatickým kojením, ale spousta doktorů to odbývá Sunarem, a pak to tak vypadá.
Bohužel „fanatické kojení“ vypadá tak, že jakoby ti v servisu doporučili sundat z auta kola a pak ti nadávali, že nejedeš…
Souhlas.
@Lucie_Sx píše:
Bohužel „fanatické kojení“ vypadá tak, že jakoby ti v servisu doporučili sundat z auta kola a pak ti nadávali, že nejedeš…
Souhlas.
No, já teď byla docela v šoku, když jsem slyšela nejnovější rady prvorodičkám v několika porodnicích.
„Maminko vy špatně přikládáte.“ „A jak to mám dělat?“ „Prostě špatně přikládáte.“ A sestra odešla.
" Podívejte se na svoje prsa. S tímhle kojit nebudete." „A proč“? „Podívejte se na svoje bradavky, už jste dávno měla nosit formovače.“ A sestra opět odešla. ![]()