Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj děvčata,
jak se blíží TP, začínám být poněkud nervozní. Na poslední kontrole ve 32.tt bylo mimi stále KP, pan doktor mi i popsal, jak leží (kde je hlavička a prdelka - obojí je krásně cítit na pohmat). Teď se blíží 35.tt a mimčo mi připadá pořád v původní poloze, t. j. hlavičkou pod žebry. Zítra jdu na kontrolu, tak budu moudřejší, zda se něco nezměnilo, ale stejně si říkám, zda je onen okamžik přetočení cítit? Poznaly jste to? ![]()
Já měla malýho ve 32.tt napříč, další týden už se natočil správně. Vůbec jsem to necítila, dokonce i pohyby mi přijdou na stejných místech.
Mám placentu vepředu, nevím, jestli je to tím. ![]()
Nepoznala, ani v jednom těhotenství. A ani jsem neslyšela o tom, že by to někdo cítil ![]()
@Nikca_Ko Dcerka se točila někdy kolem 35.tt, absolutně jsem neměla tucha, kdy ten veletoč provedla. Ale měla jsem tušení, že se otočila, cítila jsem jinde škytání ![]()
Přeju, ať se miminko umoudří ![]()
Tak se zítra uvidí. Sice vím, že se některým ženám přetočí mimčo až chvíli před porodem, i přesto jsem ale trochu neklidná. Popravdě ani nevím, na které straně mám placentu, ale vzhledem k intenzitě pohybů a jejich časnému počátku bych řekla, že vzadu. ![]()
Nepoznáš to. Může se ti otočit klidně ve spánku… Myslím, že bys to maximálně pociťovala jako větší kopání nebo tlačení nebo klidně nijak, pokud se přetočí šikovně.
Mne se mimino pretaci i nekolikrat za den. Citim to, vidim to. Najednou nemam bricho dopredu, ale vic do strany, k tomu dve pohybujici se koule (asi hlava a zadek nebo nohy), dost me to pritom tlaci, mam pocit, ze chce vystoupit pres bricho. Takze jsem zvedava, jak bude natoceny ve stredu po poledni
. Rovnou doktorce reknu, ze poloha je stale labilni
.
Mně zůstala malá od 28tt hlavou nahoře a neumím si představit, že bych nepoznala rozdíl, jestli mě kope do močáku nebo do žeber. Taky mi pod žebry pravidelně vystrkovala hlavu a to teda bylo pořádně poznat. Ale třeba se pletu.
Gynekoložka mi říkala, že jí se dítě přetočilo právě někdy 35, 36 tt a že to teda cítila dost, že nic příjemného. Sestřenice mi zas říkala o kamarádce, která přišla do nemocnice na císaře, tam jí řekli, že mimčo je hlavou dole a poslali ji domů. Takže to má zjevně každý jinak.
@Nikca_Ko píše:
Ahoj děvčata,jak se blíží TP, začínám být poněkud nervozní. Na poslední kontrole ve 32.tt bylo mimi stále KP, pan doktor mi i popsal, jak leží (kde je hlavička a prdelka - obojí je krásně cítit na pohmat). Teď se blíží 35.tt a mimčo mi připadá pořád v původní poloze, t. j. hlavičkou pod žebry. Zítra jdu na kontrolu, tak budu moudřejší, zda se něco nezměnilo, ale stejně si říkám, zda je onen okamžik přetočení cítit? Poznaly jste to?
Necítila sem otočení, ale, když byla cerka hlavickou dolů tlacila me na žebra nožičkama…
Na jedné kontrole byli oba nějak a na druhé kontrole jinak. Respektive co jsem cítila, že se mi snaží vymlátit žaludek mezi žebrama ven. Takže to možná bylo ono. ![]()
Já jsem cítila někdy v 30.tt jakésy pokusy a manévry, byla jsem malinko nervozné, že cítím škytavku nad pupíkem, hlava byla ted nahoře. Pak ty manévry a pak druhý den škytavka pod pupkem. Takže podle toho poznám, že je mimino otočený a doufám, že se už nebude nikam točit, včera se tam zas protahoval, že mi rejpal mohama pod žebra a hlavou to bylo cítit, jakoby se chtěl vybourat ven ![]()
Me se otocila ve 28.tt a myslim. ze vim presne kdy to bylo, to jsem dostala prvni kopacku pod zebra a sla jsem do kolen ![]()
@Gladys
jj, kdyz upustim od pretaceni, kdy mam pocit, ze mi vypadne bokem, tak protahovani je taky chutovka
, asi uz je mu to tam maly, tak si zvetsuje prostor
. Pritel mi tuhle rikal: „taky by sis chtela obcas protahnout nohy
“.