Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Josef44 to je mi jasne ze to nema, ale nahnalo mi to strach. Ja se na to divam trochu jinak, mam vetsi strach nez jine maminy, protoze muj bratr je autista a hned jak neco neni uplne podle tabulek, vidim v tom problem. Co se tyce chozeni po spickacg, ano vim ze v nekterych useccich psychomotorickeho vyvoje je to v podstate normalni, ale tohle nebylo jen o tom, ale hlavne o tom ze neco delala a najednou ne, ze to chvilku vypadalo jak lehci regres…
To ale neznamena, ze bych se ockovani vylozene bala, to ne, jsem pouze opatrna a hlidam si co jak a kdy. Zrovna tenhle prevenar mala dostala asi 5 dnu po nemoci, coz jsem nechtela jenze doktorkana me zatlacila, proto bych se nedivila ze by ten prevenar mohl neco zpusobit. ![]()
@Barunkaska píše:
@Josef44 to je mi jasne ze to nema, ale nahnalo mi to strach. Ja se na to divam trochu jinak, mam vetsi strach nez jine maminy, protoze muj bratr je autista a hned jak neco neni uplne podle tabulek, vidim v tom problem. Co se tyce chozeni po spickacg, ano vim ze v nekterych useccich psychomotorickeho vyvoje je to v podstate normalni, ale tohle nebylo jen o tom, ale hlavne o tom ze neco delala a najednou ne, ze to chvilku vypadalo jak lehci regres…
To ale neznamena, ze bych se ockovani vylozene bala, to ne, jsem pouze opatrna a hlidam si co jak a kdy. Zrovna tenhle prevenar mala dostala asi 5 dnu po nemoci, coz jsem nechtela jenze doktorkana me zatlacila, proto bych se nedivila ze by ten prevenar mohl neco zpusobit.
Já mám osobně ten názor, že s mozkem a nervovým systémem není radno si příliš zahrávat, protože to snadno mohou být věci nevratné a nevyléčitelné.
Takže pokud něco - v tomto případě vakcína - dokáže ovlivnit CNS, byť zatím jen dočasně nebo málo, tak bych byla velmi na pozoru, a raději už nedoočkovala, než riskovat ještě horší, případně už nevratné poškození.
@Barunkaska píše:
To ale neznamena, ze bych se ockovani vylozene bala, to ne, jsem pouze opatrna a hlidam si co jak a kdy. Zrovna tenhle prevenar mala dostala asi 5 dnu po nemoci, coz jsem nechtela jenze doktorkana me zatlacila, proto bych se nedivila ze by ten prevenar mohl neco zpusobit.
Ročně se podá cca 800 000 dávek máme asi 750 závažných reakcí - ale vratných bez následků a pak jsou tu 3-4 lidi, kteří mají z očkování trvalé následky. riziko existuje, ale je obecně malé. Já mám o půl roku staršího syna než Vy Do roka jsme nechal očkovat jen základní + prevenar + rotaviry. Kvůli cvičení. Pak jsem dal meningitidy B+C postupně celkem 3 dávky, povinné MMR, Teď přijde chřipka v říjnu a ještě v prosinci plané neštovice. To akutně hrozí. Reakce po očkování nemáme většinou žádné…
@Lucie_Sx píše:
Já mám osobně ten názor, že s mozkem a nervovým systémem není radno si příliš zahrávat, protože to snadno mohou být věci nevratné a nevyléčitelné.
Takže pokud něco - v tomto případě vakcína - dokáže ovlivnit CNS, byť zatím jen dočasně nebo málo, tak bych byla velmi na pozoru, a raději už nedoočkovala, než riskovat ještě horší, případně už nevratné poškození.
A uvědomujete si, že riziko napadení CNS je drasticky vyšší například při prodělání planých neštovic než když se proti nim necháte očkovat a tak to platí pro téměř všechno, vy jste tak naivní že si myslíte že se můžete riziku vyhnout jenže dámo nemůžete protože kdy se nedáte očkovat, pak ty nemoci mají drasticky větší rizika a vy je dostanete rotaviry, chřipku, neštovice, příušnice, pneumokokové infekce, papilomaviry (HPV) - dostanete bez očkování téměř určitě. Neočkovat se proti tomu je z hlediska bezpečnosti naprostý nesmysl a nedá se to ničím obhájit tečka.
@Josef44 píše:
A uvědomujete si, že riziko napadení CNS je drasticky vyšší například při prodělání planých neštovic než když se proti nim necháte očkovat a tak to platí pro téměř všechno, vy jste tak naivní že si myslíte že se můžete riziku vyhnout jenže dámo nemůžete protože kdy se nedáte očkovat, pak ty nemoci mají drasticky větší rizika a vy je dostanete rotaviry, chřipku, neštovice, příušnice, pneumokokové infekce, papilomaviry (HPV) - dostanete bez očkování téměř určitě. Neočkovat se proti tomu je z hlediska bezpečnosti naprostý nesmysl a nedá se to ničím obhájit tečka.
Opět nemáš pravdu, takto černobílé to rozhodně není. Ale to už fakt nemá cenu, ztrácím čas.
@Lucie_Sx píše:
Opět nemáš pravdu, takto černobílé to rozhodně není. Ale to už fakt nemá cenu, ztrácím čas.
Ano ztrácíte příspěvkem bez argumentů…
@Barunkaska píše:
Po treti davce prevenaru mala hur stala a prestala strkat veci pred sebou navic zacala stat na spickach, navic mi prislo ze se upne zastavila, vubec nebyl videt vyvoj chůze nonpreslo to ale az kdyz zacala chodit ve 14.mesicich. Nikdo mi to neveri ale ja jsem presvedcena ze po te davce prevenaru mela mala mirnej regres ve vyvvoji.
Cetla jsem nekolik kritickych reakci na vas post, a tak jen chci rict - ano, nemylite se a jste jedna z mnoha maminek, ktera je o tom presvedcena, bohuzel. Regres ve vyvoji, zhorsena motorika a celkove zpomaleni vyvoje je jiz dlouho vedci publikovany fakt. Prectete si napr. studie prof. Strunecke - zaryte fanatiky ockovani o tom nepresvedcite a smutne je, ze nikdo nechce tuto souvislost videt, protom jde o tak obrovsky zasah do imunity a neurologickeho systemu ditete.
@Xibalba prave ze zrovma regres ve vyvoji jsem take nekde cetla. Bohuzel polud to nekomu reknu, vnima me spis jako histerickou matku, co veri kazdemu blabolu o ockovani ale tak to neni… Ona zacala lozit v 6 a pul mesicich tedy pomerne brzo (aspon pokud to porovnam se starsi segrou) taky docela brzy stala, celej vyvoj sel rychle byla napred a pak najednou po jednom ockovani zmena vsecko ae zastavilo a ja v jednu chvili mela strach aby se vubec stal nejakej posun
Mozna jsem jen histerka ale tu souvislost tam vidim. K ockovani jsem navic byla temer donucena temer hned po nemoci, pry ze uz mela moc velke rozestup mezi temi davkami pritom tam jsou snad az 5mesicu a mala to mela asi 3mesice. Byla pomerne dostt nemocna a hned kdyz se uzdravila sla na ockovani, nedivila bych se kdyby ji to neco provedlo. Ku stesti je jen fakt ze to presloa zacla se zas vyvijet.
@Barunkaska V tehotenstvi a i nyni po narozeni ditete jsem delala v teto oblasti opravdu velky „vyzkum“, tez navstivila nekolik doktoru a uprimne vam mohu rict, te to muj postoj naprosto prehodnotilo. Fakt, ze dite neni po vakcine nijak postizeno, at jiz v motorickych procesech, psychice ci jakkoli hure, je jedno velke stesti a da se rici, ze v dnesni dobe neco jako loterijni jackpot. Situace, ktera potkala vas je, a to je strasne spatne, bohuzel povazovana jiz za zcela normalni, stejne jako horecka ci neutisitelny plac. Nemohu tomu uverit. A to, co pisete o situaci, za ktere vam dite naockovali - to se absolutne nesmi stat! Slysim tyto pribehy a takoveto lekare bych do jednoho zalovala. Vy jako rodic mate vysostne pravo rozhodnout kdy, jak a cim chcete sve dite naockovat a bez vaseho informovaneho souhlasu se to nesmi provest, zadny natlak, zadne vyhruzky. Prosim nahlaste takoveto doktory, je to sluzba pro nas vsechny. Preji, at dcerka prospiva! ![]()
@Xibalba dekuji alespon nekdo se mnou souhlasi a vidi tam nejakou spojitost.
Jsem si taky vedoma faktu, ze by doktor nemel takto tlacit. Bohuzel ja nejsem clovek prilis sebevedomej a kdyz mne vynadala v podstate za to, ze je nemocna, tak uz jsem proste konflikt nechtela a rekla, ze tedy po nemoci prijdu. Trosku me to zarazilo u ni, protoze s ni se jinak bezne domluvit da ale tohle bylo pres caru. Mala v tu dobu byla pomerne casto nemocna, a nebyla to jen rymicka, byla to i zacinajici bronchhitida apodobne takze pomerne narocne nemoci na imunitu. Jsem blba ze jsem se proste nehadala jenze to je tezky u mne ja tohle neumim. Doktory jsem vzdy mela za lidi, kteri jen pomahaji a ze jim musim verit. Bohuzel s detma jsem zjistila ze to tak ne vzdy je… Taky me stve, ze takovy priznak je tabu ale bohuzel je.5
Prvni dcerka, nerikam ze mela encefalicky plac to by asi bylo horsi ale ze plakala silene to mi mamka potvrdi. Ja uz vakcinam neverim, ano dam ockovat nejsem fanatik ale uz se snazim ockovat s rozvahou.
@Xibalba Prosím, nerozepsala byste se trochu? Klidně do SZ, moc děkuji ![]()
@Nicky B píše:
@Xibalba Prosím, nerozepsala byste se trochu? Klidně do SZ, moc děkuji
Napisi vam zpravu:-)