Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@janickaIII píše:
mě taky pediatr hned jak jsem začala, že by mohlo dítě chodit do školky, řekl, že jestli můžu ať nechodí od října do dubna… jenže proč to říká… protože to mají nejvíc napilno. Nic imunologického v tom není.
Tak teda ani já sama jsem nechtěla, aby moje děti braly furt antibiotika. Dokud syn nechodil do školky, tak nikdy žádný antibiotika nebral…Pak jak nastoupil, tak cca od října to byla hrůza. A opravdu to sama vidím, že třeba přes léto i když chodil do školky, tak v létě nemocný nebýval, ale od podzimu do jara ano.
@milwinka píše:
Tak teda ani já sama jsem nechtěla, aby moje děti braly furt antibiotika. Dokud syn nechodil do školky, tak nikdy žádný antibiotika nebral…Pak jak nastoupil, tak cca od října to byla hrůza. A opravdu to sama vidím, že třeba přes léto i když chodil do školky, tak v létě nemocný nebýval, ale od podzimu do jara ano.
na druhou stranu je otázka, zda ta ATB jsou vždy opravdu nutná. Já to vidím na přístupu dvou pediatrů, kdy jeden mi tvrdí rozhodně přeléčit ATB a druhý ne ATB jsou zcela zbytečná, buďte týden v klidu, doma a bude to v pořádku…
co je správně nebo lepší nevím…
@janickaIII píše:
mě taky pediatr hned jak jsem začala, že by mohlo dítě chodit do školky, řekl, že jestli můžu ať nechodí od října do dubna… jenže proč to říká… protože to mají nejvíc napilno. Nic imunologického v tom není.
Tak to je přemrštěné. Nám imunolozka říkala, že nemocnost dětí ve školkách a školkách kulminuje okolo Vánoc a potom první dva měsíce nového roku. Sezónní chřipky bývají až do konce jara, ale ty se dětí většinou netýkají.
Stejně tak ten začátek roku je rizikový pro neštovice a pro spálové angíny.
To ale neznamená, že se výše zmíněné nemůže vyskytnout kdykoliv během roku.
@janickaIII píše:
hele to bych moc netvrdila. My od narození dětí jsme stále venku, minimálně 4 hodiny denně a stejně první týden ve školce a buch nachlazení, nemoc nebo jak to říct - prostě klasická rýmička. Jen v čechách je prostě rýma smrtelná nemoc, takže hned 14 dní doma i když dítěti evidentně nic není.já mám to samé při přechodech období léto - podzim a zima - jaro prostě klasická viróza, každý rok ať je covid nebo není, nebo jsem na RD bez kontaktů. Takže bych s tím tvrzením, že za současné plné ordinace pediatrů můžou roušky, byla trochu opatrná. A hlavně tyhle malé děti nosí roušky opravdu minimálně a kontakty měly i v tom největším lockdownu.
Ja netvrdím, že to platí pro všechny a že se člověk vyhne i sezónní rýmě. Zas rýmu nepovažuji ani za nemoc, pokud si dítě párkrát smrkne a netečou mu non stop zelené nudle. Ale prostě spousta dětí teď rok seděla doma, rodiče se báli je někam pustit, tak je drželi za počítačem a pak ta imunita musí logicky být nějak zasažena, když je člověk rok ve sterilní bublině.
Řeším to dopředu a když potřebuju, aby dítě bylo zdravé, nenechávám ho ve školce spát. Ale letos jedeme stejně stylem dva dny z týdne školka, zbytek doma s rýmou a kašlem. Potřebovala bych do práce, ale jak? Do toho ty covidové uzávěry.. Nikoho nemáme. Dcery nejlepší kamarádka ze školky má doma čtyři dospělé, co ji mohou hlídat a je zdravá. Někdy to nedávám a přijde mi to nespravedlivé. A že můj život skončil. Večer se dokonce modlím: Pane bože dej, ať je zdravá, nebo má rozum (a můžu ji vzít sebou) nebo mi ji někdo pohlídá.
@Kriss Tina píše:
Ja netvrdím, že to platí pro všechny a že se člověk vyhne i sezónní rýmě. Zas rýmu nepovažuji ani za nemoc, pokud si dítě párkrát smrkne a netečou mu non stop zelené nudle. Ale prostě spousta dětí teď rok seděla doma, rodiče se báli je někam pustit, tak je drželi za počítačem a pak ta imunita musí logicky být nějak zasažena, když je člověk rok ve sterilní bublině.
Zase říkám, skolkove děti za počítačem nebyly. Určitě ne většina. A doma lidi byli možná ten úplně první lock down, ale pak ty následující už tak opatrní nebyli.
@janickaIII píše:
Zase říkám, skolkove děti za počítačem nebyly. Určitě ne většina. A doma lidi byli možná ten úplně první lock down, ale pak ty následující už tak opatrní nebyli.
U nas skolkove naopak porad
, kdyz byla skolka zavrena, protoze 2 skolni deti s nutnosti je dost intenzivne vyucovat a 2 HO k tomu
. A neudelas nic, odpracovat si svoje musis, deti do skoly pripravit musis a 3-4lete dite se ti celodenne samo nezabavi
. Nejmladsi dcera to dost odnesla, sice je pomerne samostatna, protoze ji nic jineho nezbylo, ale zazitku ji moc nepotkalo ani nejakeho fungovani s rodici jako vyrabeni, pracovni listy… na to nebyl skoro cas
. Ven jsme teda chodili, to jedine, to by nas asi kleplo, ale nejmladsi zase nejmin, skolaky jsem mohla pustit samotne, ji ne.
@Hobitka píše:
U nas skolkove naopak porad![]()
, kdyz byla skolka zavrena, protoze 2 skolni deti s nutnosti je dost intenzivne vyucovat a 2 HO k tomu
![]()
![]()
. A neudelas nic, odpracovat si svoje musis, deti do skoly pripravit musis a 3-4lete dite se ti celodenne samo nezabavi
. Nejmladsi dcera to dost odnesla, sice je pomerne samostatna, protoze ji nic jineho nezbylo, ale zazitku ji moc nepotkalo ani nejakeho fungovani s rodici jako vyrabeni, pracovni listy… na to nebyl skoro cas
. Ven jsme teda chodili, to jedine, to by nas asi kleplo, ale nejmladsi zase nejmin, skolaky jsem mohla pustit samotne, ji ne.
Dobře, tak je to individuální. Ale stejně si myslím, že hodinku na procházku by si mohl najít každý. Zvlášť když není člověk na děti sám a o děti se starají oba rodiče.
Ale chápu, že to byla těžká doba. Školky ale nebyly zavřené tak dlouho jako školy… ![]()