Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cuddy
Ja myslim, ze do percentilu se zapocte kdykoliv. Ptz treba v pondeli naskocil nejaky a pak treba za mesic se mne zdalo, ze se treba o 1 bod zmenil.
@bamboole
Muze tam byt delsi pauza, nebo proste okno kdy to vyplnovat nez zverejni vysledky apod. Co vim, tak tam s detma chvilku kecali jak se jim to libi apod, ale to delali i na prezencnim.
@Cuddy píše: Více
my jsme ho měli online, nikde se to nepíše, ale telefonicky mi řekli počet nějak přes 500 dětí obvykle se účastní v ČR. nemají ale percentily podle měst, jen celá ČR
@Cuddy ten čas, kdy se opravuje online test je docela dost dlouhý, děti se v chatu ptají na věci, zda se uznají apod. Body lze zadat kdykoliv, i jiný den a ve statistice se promítnou normálně.
Všichni se hodně zlepšovali u Todáše, je to vidět např. na těchto testech dcery, kde dest bodů nahoru je pořád skoro stejný percentil:
9.11. - 66 B - percetil 98 %
8.2.. - 79 B- percetil 98 %
22.3. - 89 B- percentil 99%
Percentily se o nějaké procento klidně během týdně změní, jak připíšou ostatní.
Příspěvek upraven 20.05.26 v 14:43
Jinak testy naživo měla dcera 4×, jeden je Amos Brno, to se tě netýká myslím, ale ty co jsou s pobočkami i v Praze ještě Scio 2× a Populo 1×. Někdy zpátky je podrobně hodnotím.
Shrnutí je takové, že Scio věrně napodobuje atmosféru zkoušky, tzn. prostředí gymplu, vše formální, přesné, apod. Dceři to hodně pomohlo z pohledu toho, že test je oboustranný, secvaklý jako kniha apod. Co do obsahu není věrnou kopií Cermatu, v něčem výrazně lehčí, v něčem těžší, obecně prostě trochu jiný. Ale šla bych do toho znovu. Cena za jedny myslím 1000,– Kč. Výsledek přijde moc hezky rozepsaný, jsou tam percentily v ČR, ve městě, pořadí ve městě na každou školu mezi těmi, co se na ni hlásí a účastnili se.
Populo - tam byla jen na M, na ČJ nestíhala. Test o něco blíž Cermatu, ale na Todáš nemá. Nicméně prostředí o hodně vzdálené atmosféře zkoušek, nikdo je nehlídal, nebylo to na gymplu, hluk, děti se bavily, odcházely atd. Cena myslím 900,– Kč. To dceru neobohatilo. Hodnocení byl percentil v ČR. Zase bylo fajn, když jí napsali percentil i pro případ, kdyby to mohli považovat za jednoznačně čitelné, aby se ponaučila. Viděli, že má něco dobře, ale bylo to něco mezi čísly 0,9 a 6. a posun o spoustu procent za nečitelnost ji přivedl ke snaze psát to čitelně. Takže vlastně pomoc velká, ale náhodná.
Todáš ZNN online - nemá chybu. Max. mohli uvádět percentil měst.
Závěrem ale všechny ZNN, včetně i Amose dávaly dceři percentil, který měla na ostrých zkouškách, SCIO i pořadí, takže je to překvapivě hodně vypovídající, to jsem si ani nemyslela.
@pandaHela
U takto vysokych percentilu dle me moc nelze videt jak se zlepsuji, protoze muzes mit par “sprtu”, co obsadi horni pricky a za nima muze byt dira jak vrata. ![]()
Ale u toho prezencniho jsou prave videt prumery z jednotlivych predmetu a rozhodne se tam nestavalo, ze by na podzim ziskali 30b a v breznu 20. Ta matika byla jak schudky, ta CJ podobna, jen tam to bylo fakt o bodik kazdy termin. Tam ten rozdil zacatek-konec je mensi nez u M.
@zuzu224 Tak to nevím, já nemám to analyticé myšlení jako vy tady, co jste pracovaly s Gyrecem
Já jsem si to vyložila tak, že za víc bodů stejný percentil znamená, že se všichni zlepšují. No ten rozpis na M a ČJ taky škoda, že u online nebyl.
@pandaHela
Tak percentil je umisteni v dane skupine. Pokud je dejme tomu mezi 10 nejlepsimi - (500 deti a percentil 98), tak se muze zlepsovat jen tech 10 deti, ale zbytek muze ziskavat stale 30b a stale budou vsichni nasvem percentilu. Jen za tou skupinou na topu a zbytkem se bude tvorit vetsi dira. Lepsi ukazatel je prumerny bodovy zisk. Samozrejme se ty deti zlepsovaly, ale ja jen, ze u percentilu na topu to proste nebude viditelne.
@zuzu224 ok, díky za dovysvětlení, to mě nenapadlo, že dál to může být jinak
Jinak Cj, ta je teda vic zubata jak M. Tam byly nejake propady mezi terminy. ![]()
By me mel todas platit za reklamu. ![]()
Příspěvek upraven 20.05.26 v 15:08
Nase dite se pripravovalo na prijimacky skrz To-das. Jak uz bylo uvedeno, v kurzu je 8 prezencnich zkousek nanecisto. Myslim si, ze dite, ktere nebylo ani jednou na nejake takove simulaci, tak ma u ostrych zkousek nevyhodu. Chtel jsem, aby nase dite ziskalo diky tem testovacim zkouskam urcitou rutinu ve vecech, jako napr. co a jak vyplnit, prepisovat do archu. Jakym perem, co obtahovat, jak krizkovat, opravovat vyplnovat odpovedi do policek, hluk okoli, sedi s nekym v lavici, vypnout mobil apod. Aby toto melo uz zautomatizovane a u ostrych na to nekoukalo jako puk, co a jak ma vyplnovat, jake pomucky muze mit na lavic atd. To se povedlo.
V porovnani s jinymi detmi, ktere se pripravovaly jinde, tak v prubehu priprav jsme meli o neco mene bodu nez spoluzaci, kamaradi. Pevne jsem doufal a veril, ze To-das pripravuje ve smyslu tezce na cvicisti, lehce na bojisti. Zpetne si myslim, ze to tak bylo. Vysledne skore u ostrych zkousek bylo o hodne vyssi, nez jsme dosahovali v prubehu celeho kurzu. Nejvice me dostalo v prvni den prijimacek, ze az po cca 15 minutach ostre zkousky si muj potomek uvedomil, ze to neni test, ale ze uz je na opravdovych, ostrych zkouskach. V to jsem ani nedoufal, ze nabyde az takovouto rutinu ![]()
Co tady nikdo nezminuje je jejich aplikace. Je mi jasne, ze toto nemusi vyhovovat kazdemu diteti. Ale u nas se presne trefili „do vkusu“. Pripomina to dulingo v tom, ze deti sbiraji jahody za absolvovanou lekci. Rika se tomu jahodovy trenink. Musi si udrzet nepretrzitou radu, kterou si muze 2× v tydnu zmrazit (napr. o vikendu, prazdninach apod). My mame stesti. Mame svedomite a zodpovedne dite, nad kterym jsme nemuseli kazdy den stat. Samo ho to motivovalo se aplikaci venovat tech 20-30 min denne, aby byla splnena lekce. Kazdy den. Aplikace je sita na miru kazdemu individualne. Prizbusobuje se po kazdem vyhodnoceni terminu testu. Automaticky upravi obsah podle toho, co v testu bylo spatne, co dobre, na co se vice soustredit a opakovat stejny typ uloh, prikladu.
V aplikaci je prehledne vypracovana sekce doucovani. Clovek si v tom muze vybirat podle okruhu. Samozrejme se jedna jak o matiku, tak i cestinu. Temer vse je vysvetlene formou videonavodu.
Po vyhodnoceni kazdeho terminu testu se v aplikaci objevi nove obalky. Krasne graficky je rozliseno, co mam jiz uspesne probrano. To se presouva do zelenych obalek. Cervene obalky ukazuji pocet otazek, ktere me cekaji anebo co si musim zopakovat.
V clenske sekci jsou samozrejme oskenovany archy, kde clovek vidi, co se nepovedlo. Jede se strikne dle cermati sablony, co se tyce opravovani. Nektere otazky se opravuji automatizaci oskenovanim. To jsou ty „kvizove“ odpovedi a, b, c…jine se opravuji individualne rucne, jak u Cermatu. A prisne. Rodice vidi, ze je problem se zaskrtavanim policek, jejich opravenou variantou. Se spravnou odpovedi na slovni ulohy. Kdy psat do odpovedi jednotky, kdy ne. Co je mimo pole pro odpoved se neoskenuje. Vidi ve skenech neobtazene cary z geometrickych uloh atd. K tomu vsemu je klic ke vsem testovym otazkam i s postupem reseni. Dalsi den (testy nanecisto byvaji v soboty) je videorozbor celeho testu. Z matematiky i z cestiny. Da se pustit kdykoliv v prubehu celeho roku. Dalsi vikend obvykle byva videoprednaska online, kde se deti nebo rodice mohou ptat na konkretni otazky z predchoziho testu. Vnimavym rodicum to da opravdu hodne. Uz jen z toho vseho mohou doma pilovat a vylepsovat nejen detaily.
Toto vsechno je pekne prehledne dostupne a dohledatelne v prubehu celeho kurzu. Od listopadu do prijimacek.
Dalsim benefitem jsou prednasky. Ke kterym obvykle byl i pdf vytah nejdulezitejsich informaci. Opet vse se dalo pustit si zpetne kdykoliv. Jedna prednaska byla napr. o strategii. Jak postupovat testem. Kdyz se dite zasekne co ma delat dal. Relaxacni techniky. Kdyz uz nemam cas, co sa da urcit odhadem z nabizenych odpovedi apod.
Urcite jsem zapomnel na nektere veci. Kdyz to shrnu, tento kurz byl za nas za rodice, nad ocekavani. Absolutne splnil vse co jsme ocekavali. Bylo to komplexni a dostatecne po vsech strankach. Ale umim si predstavit, ze ne kazdemu tato forma, pristup muze vyhovovat. Nase dcera je premiantkou tridy. Jde ji to. Nejen cestina a matematika. Umi se ucit samostatne. Umim si ale predstavit, ze budou deti, kterym to nebude vyhovovat. Rodice snad poznaji, jestli je tato forma kurzu pro jejich potomka vhodna.
Omlouvam se za obsahly prispevek. Mozna je to trochu neprehledne. Ale chtel jsem ze sebe co nejrychleji vymacknout co nejvice informaci. A bez toho, abych si to po sobe precetl ![]()
Jsem rad, ze tento rok se vice „narovnala“ obtiznost cestiny s matematikou. Prislo mi, ze leta zpatky byly zvyhodnovane deti, kterym obecne sla hodne dobre matematika, ale mohly trochu plavat v cestine. Ale i tak, diky „mene obtizne“ cestine neztracely tolik bodu a ve finale to subjektivne mely lehci proti detem, ktere to maji naopak. Mene silna matematika ale napr. excelentni cestina. Nam osobne je to jedno. My meli vyrovnane skore obou predmetu. Ale 8G skoly nejsou prece jen o matematice, logice. Nechci tady vyvolavat nejaky flame. Snad to vetsina pochopi spravne, jak to myslim. Chapu, ze tyto testy jsou rozrazovaci.
Kdyz to shrnu. Z vlastni zkusenosti. Deti, ktere nemaji problemy s ucivem, ktere bavi aplikace na pocitaci, deti, ktere pochopi ze zaznamu videa ucitele pred tabuli vysvetlujici priklad, casto v souvislostech, jdete do toho. Za nas, temer absolutni autonomni kurz bez potreby zasahu rodicu. Navic jsem si davali v mezidobi testy z cermatu. Ale opravdu jsem to neprehaneli. Kazdy pozna, kdy muze na sve dite trochu pritlacit, kdy zvolnit. Do toho muzete mit spoluzaky, kteri navadeji vase dite, aby to cele sabotovalo, i zkousky. A to jen z jednoho jedineho duvodu, ze jim bude smutno. To opet odbocuji..Ale jinak nic vic. I pro rodice, kteri se nemusi orientovat v matematice, nebo nemaji pedagogicke sklony, jejich deti se cokoliv nauci jen pomoci jine, cizi autority, je cely kurz za me prospesny.
Kdyz si spocitate, jak tady nekdo uvadel ceny jednoho testovani napr. na Zatlance. 1 predmet 400 kc. kdyz si jen toto vynasobite 8×2×400, tak celkova cena kurzu mi neprijde az tak hrozna.
Cele toto vyse napsane je ciste subjektivni shrnuti. Nemusite s tim souhlasit. Pro uplnost, nejsem nijak angazovan v To-das. Jsem jen opravdu spokojenym „klientem“. Za nas, forma a obsah kurzu byla trefou do cerneho.
Příspěvek upraven 20.05.26 v 15:17
@zuzu224 píše: Více
Takže Todáš musíš zaplatit celých těch asi 12 tisíc, abys mohl na jejich testy?
Anonymní píše: Více
mě to ukazuje necelých 6tis
příprava na šestiletý gympl ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.