Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Cuddy píše: Více
Myslím, že proto, že tam nesplnili to IQ při testování, kdy si dali Mensu jako jednu z prioritnějších škol a tam je jasné, že pokud nemají nad 130, tak je nevezmou.
Asi ze tam nechteji jit, tak kdyz ukonci rizeni, tak ze automaticky spasnouni s hodne body na dvojku. Ale takx se mne to nezda. Vsak staci nedorazit na skolni kolo, z toho maj nulu a spadnou na dalsi prioritu.
@Irena84 píše: Více
Ale to nemusi nic ukoncovat. Nedostanou body za IQ a automaticky propadnou sitem na prio 2.
@zuzu224 píše: Více
No právě se mi to zdá taky divné. Každopádně v březnu tam bylo o 3 děti víc…
Anonymní píše: Více
Což je v době AI uplny ulet. Za starych casu by spoluprace rodice mohl byt nejaky ukazatel podpory ditete i v dalších letech (opět diskriminační), ale ted? Zrušila bych všechny bonusove body a naopak bych cermat dala 100 procent. Na druhou stranu vzdy to bude diskriminacni a podpora rodiny vzdy hrála a bude hrát ve vzdělávání dětí roli. Můžeme dělat jpz a zverejnovat testy jak chceme, ale motivovany rodic to vzdy pretavi v nejakou výhodu pro své dítě.
@Irena84 a to cermat umožňuje po ukončení příjmu přihlášek se z nějaké školy „odhlasit“?
@Irena84 píše: Více
Ale pochop, že spousta rodičů nenechá 6-10leté děti koukat na korejské seriály s anglickými titulky (jsou i rodiny, kde žádný Netflix ani podobné platformy nemají), s dítětem jezdí třeba po hradech, do přírody, o víkendu na túry, doma hrajou večer deskovky, a to dítě rozhodně nemá tolik prostoru, aby jako houba nasálo zrovna angličtinu. Zato má nasáté jiné vědomosti. A není to nic, co by nedohnalo. Moje dcera se teď skokově zlepšuje v angličtině, ale na úkor obrovského množství času na internetu na mobilu (hledá si texty písniček apod.) - TV u nás doma jako kulisa nikdy neběžela, mobil dostala až ve třetí třídě a data až koncem čtvrté. U ní i vzhledem k tomu, jaký má cit pro češtinu, a že už projevila zájem i o anglické knížky, to pofrčí nahoru, ale až teď. A já jsem upřímně šťastná, že místo sledování korejských seriálů a nasávání angličtiny teď několik let četla desítky knih ročně a vytvořila si vztah k češtině
. Nevidím prostě žádný racionální důvod, proč by jazykový certifikát u desetiletého dítěte měl něco významného znamenat a být kritériem výběru. Dítě je prostě v něčem napřed, no a co? Za mě je to stejné, jakoby někdo očekával body za to, že jeho dítě už umí programovat nebo má zmáknutý PowerPoint, nebo že umí všechna hlavní města a vlajky, zná Newtonovy zákony atd.
@zrcadlo Treba my TV nemame vubec a nikdy jsme nemeli. Ani Netflix.. Dcera zacala na videa v Aj koukat tak ve 12r. Anglictinu ma dobrou hlavne diky navsteve 8G
. Ted v tercii si je schopna cist knihu v originale.
A to sla na 8G ve stavu, kdy neslepila ani vety ve stylu „Mam psa. Libi se mi cervena barva. Jmenuju se Martin.“ Taky prvni 4 ctvrtletky skoncily v rozsahu 3- az 5
.
Hlavne je uplne zcestne diteti zaplatit certifikat B1 jehoz pripadnym jedinym vyuzitm je 1 bod u cermatu. Nebo me prosim poucte k cemu je to dobre.
Ja to chapu u maturantu, aby se vyhli maturite, ale na co patak potrebuje nejaky certifikat? ![]()
@Hobitka píše: Více
Tady. Nejlepší ke stovce, na chvostu děti pod 30 bodů https://www.logickaolympiada.cz/krajska_kola/
@zuzu224 píše: Více
Tak třeba to pro ten bod někdo udělá. Kdo ví.
Jo, do 5.5. (myslim) je mozne vzit zpet prihlasku i castecne - tedy napr. 1. prio zpet. Dela se to, kdyz se dite rozmysli, ze treba na 1. prio nechce a „hrozi“, ze by se tam dostalo - prihlaska na 1. prio se vezme zpet a dite pak algoritmus automaticky priradi na vice preferovanou 2. prio (pokud na to ma body).
„Zrušila bych všechny bonusove body a naopak bych cermat dala 100 procent.“
Tohle podepisuju. U státních, samozřejmě (soukromý naopak ať maj svobodu si to nastavit). Jednotný test pro celou ČR, za mě klidně 3 pokusy. Parametry k diskuzi (např. nejhorší pokus smazat a ze dvou zbývajících udělat průměr, ale může být i jinak). Ale jednotný test pro celou ČR a 100 % váha.
Prospěch přesně jak zde bylo zmíněno, není objektivní (různí učitelé, různá úroveň základek…).
Efekt angažovaného rodiče nejde vymazat - projeví se ve všem, nejen v zájmech, soutěžích a certifikátech, ale i v Cermat testech.
Certifikáty z jazyka - když jde dítě na 8G, tak se jazyk naučí v průběhu studia, takže bych nehodnotil. Nedává mi smysl si dokazovat, že nějaké dítě vstupuje na 8G s jazykovým náskokem, když stejně většinu pokroku udělá až na 8G.
@zuzu224 ano, všeobecný. Dává za kroužek spadající pod nějakou uznanou organizaci kam dítě chodí aspoň 2 roky, dcera chodí 4 roky. Píší, že oceňují aktivní zájem o něco.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.