Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nenapadá někoho, jak vypočítat následující příklad?
Když odmocnin jednotlivé plochy čtverců, tak získám delku jejich stran. Tím pádem budu vědět délky všech tří stran trojúhelníku a můžu vypočítat jeho plochu.
@Nicole 1234 píše:
Když odmocnin jednotlivé plochy čtverců, tak získám rozměr jejich stran. Tím pádem budu vědět rozměry všech tří stran trojúhelníku a můžu vypočítat jeho plochu.
jak vypočítáš plochu ze 3 stran? Když se nejedná o pravoúhlý trojúhelník, kde se dá použít jedna strana jako výška?
@Jahru píše:
jak vypočítáš plochu ze 3 stran? Když se nejedná o pravoúhlý trojúhelník, kde se dá použít jedna strana jako výška?
Já si říkala, že je to nějaký lehký ![]()
@Nicole 1234 píše:
Já si říkala, že je to nějaký lehký
no právě
Já si taky původně myslela, že pythagorova věta to řeší. No, neřeší ![]()
@Jahru píše:
no právěJá si taky původně myslela, že pythagorova věta to řeší. No, neřeší
Ne, použij Heronův vzorec.
@Zumpa píše:
Teď jsem taky našla na netu.
Musím přiznat, že ač jsem jiz na magisterském studiu, tam o něm jsem snad nikdy neslyšela ![]()
Když spustíš kolmici, rozdělí to nejdelší stranu na části a, b. Jejich součet znáš. Zároveň vzniknou dva pravoúhlé trojúhelníky. Použiješ v každém Pyth. větu a z toho už se k výsledku nějak dopočítáš ![]()
Edit: překlep, pravoúhlé to mělo být, ne pravostranné ![]()
Příspěvek upraven 09.04.22 v 15:58
@Jahru píše:
To byla reakce na toto. Ale vidím, že už jste si poradili jinak ![]()
@Zumpa píše:
Hmm, to jo. Ale musí to jít ještě nějak jinak, protože o Heronově vzorci sedmáci/sek*ndáni ještě neslyšeli, to se myslím učí na vyšším gymplu. Totok je příprava na písemku ![]()
@pet p píše:
Když spustíš kolmici, rozdělí to nejdelší stranu na části a, b. Jejich součet znáš. Zároveň vzniknou dva pravoúhlé trojúhelníky. Použiješ v každém Pyth. větu a z toho už se k výsledku nějak dopočítáš
Edit: překlep, pravoúhlé to mělo být, ne pravostrannéPříspěvek upraven 09.04.22 v 15:58
Použiješ v každém Pyth. větu - nj, ale nevím, v jakém poměru je nejdelší strana rozdělená ![]()
Pokud je to příklad pro sedmáky, půjde to řešit pomací Phyt. věty, tak jak je psáno výše + konstrukce troj. pomocí věty sus… aspoň si to tak myslím, ale počítat se mně to nechce, jestli to vyšlo
![]()
Odmocnit obsahy čtverců a tím získat tři strany a pak pro výpočet obsahu trojúhelníku použít Heronův vzorec.
https://cs.wikipedia.org/…5%AFv_vzorec
Jinak by se dala použít kosinová věta, z ní zjistit úhel a pak z sus vypočítat obsah - ale je to zbytečná námaha, Heronův vzorec je elegantnější.
@Jahru píše:Řekněme, že jezírko má strany x, y, z.
Použiješ v každém Pyth. větu - nj, ale nevím, v jakém poměru je nejdelší strana rozdělená
Příspěvek upraven 09.04.22 v 16:14
@SAJ píše:
Odmocnit obsahy čtverců a tím získat tři strany a pak provýpočet obsahu trojúhelníku použít Heronův vzorec. Jinak by se dala použít kosinová věta, z ní zjistit úhel a pak z sus vypočítat obsah - ale je to zbytečná námaha, Heronův vzorec je elegantnější.
Jj, tohle je elegantní řešení. Ale ani goniometrické fce ani Heronův vzorec ještě nebrali (aspoň jsem to v učebnici pro 7. tř/2. roč. víceletých gymplů nenašla
).