Příklad z matematiky

9779
9.4.22 15:34

Příklad z matematiky

Nenapadá někoho, jak vypočítat následující příklad?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4126
9.4.22 15:38

Když odmocnin jednotlivé plochy čtverců, tak získám delku jejich stran. Tím pádem budu vědět délky všech tří stran trojúhelníku a můžu vypočítat jeho plochu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9779
9.4.22 15:39
@Nicole 1234 píše:
Když odmocnin jednotlivé plochy čtverců, tak získám rozměr jejich stran. Tím pádem budu vědět rozměry všech tří stran trojúhelníku a můžu vypočítat jeho plochu.

jak vypočítáš plochu ze 3 stran? Když se nejedná o pravoúhlý trojúhelník, kde se dá použít jedna strana jako výška?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4126
9.4.22 15:40
@Jahru píše:
jak vypočítáš plochu ze 3 stran? Když se nejedná o pravoúhlý trojúhelník, kde se dá použít jedna strana jako výška?

Já si říkala, že je to nějaký lehký :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9779
9.4.22 15:41
@Nicole 1234 píše:
Já si říkala, že je to nějaký lehký :D

no právě :mrgreen: Já si taky původně myslela, že pythagorova věta to řeší. No, neřeší :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15877
9.4.22 15:47
@Jahru píše:
no právě :mrgreen: Já si taky původně myslela, že pythagorova věta to řeší. No, neřeší :mrgreen:

Ne, použij Heronův vzorec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4126
9.4.22 15:48
@Zumpa píše:

Teď jsem taky našla na netu.

Musím přiznat, že ač jsem jiz na magisterském studiu, tam o něm jsem snad nikdy neslyšela 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
9.4.22 15:56

Když spustíš kolmici, rozdělí to nejdelší stranu na části a, b. Jejich součet znáš. Zároveň vzniknou dva pravoúhlé trojúhelníky. Použiješ v každém Pyth. větu a z toho už se k výsledku nějak dopočítáš :-)
Edit: překlep, pravoúhlé to mělo být, ne pravostranné :-)

Příspěvek upraven 09.04.22 v 15:58

• Citovat
  • Upravit
pet p
9.4.22 15:57
@Jahru píše:
jak vypočítáš plochu ze 3 stran? Když se nejedná o pravoúhlý trojúhelník, kde se dá použít jedna strana jako výška?

To byla reakce na toto. Ale vidím, že už jste si poradili jinak :-)

• Citovat
  • Upravit
9779
9.4.22 15:59
@Zumpa píše:

Hmm, to jo. Ale musí to jít ještě nějak jinak, protože o Heronově vzorci sedmáci/sek*ndáni ještě neslyšeli, to se myslím učí na vyšším gymplu. Totok je příprava na písemku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9779
9.4.22 16:01
@pet p píše:
Když spustíš kolmici, rozdělí to nejdelší stranu na části a, b. Jejich součet znáš. Zároveň vzniknou dva pravoúhlé trojúhelníky. Použiješ v každém Pyth. větu a z toho už se k výsledku nějak dopočítáš :-)
Edit: překlep, pravoúhlé to mělo být, ne pravostranné :-)Příspěvek upraven 09.04.22 v 15:58

Použiješ v každém Pyth. větu - nj, ale nevím, v jakém poměru je nejdelší strana rozdělená :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
9.4.22 16:04

Pokud je to příklad pro sedmáky, půjde to řešit pomací Phyt. věty, tak jak je psáno výše + konstrukce troj. pomocí věty sus… aspoň si to tak myslím, ale počítat se mně to nechce, jestli to vyšlo :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
9.4.22 16:07

Odmocnit obsahy čtverců a tím získat tři strany a pak pro výpočet obsahu trojúhelníku použít Heronův vzorec.

https://cs.wikipedia.org/…5%AFv_vzorec

Jinak by se dala použít kosinová věta, z ní zjistit úhel a pak z sus vypočítat obsah - ale je to zbytečná námaha, Heronův vzorec je elegantnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
9.4.22 16:11
@Jahru píše:
Použiješ v každém Pyth. větu - nj, ale nevím, v jakém poměru je nejdelší strana rozdělená :nevim:
Řekněme, že jezírko má strany x, y, z.
Spustíš kolmici, tj. výšku v. Ta ti rozdělí z na a, b. Víš, že a + b = z.
Dál víš, že x2 = v2 + a2
y2 = v2 + (z - a)2
Z toho pak x2-a2 = (z-a)2 - y2
Spočítáš a. Pak v. Pak obsah.

Příspěvek upraven 09.04.22 v 16:14

• Citovat
  • Upravit
9779
9.4.22 16:11
@SAJ píše:
Odmocnit obsahy čtverců a tím získat tři strany a pak provýpočet obsahu trojúhelníku použít Heronův vzorec.

https://cs.wikipedia.org/…5%AFv_vzorec

Jinak by se dala použít kosinová věta, z ní zjistit úhel a pak z sus vypočítat obsah - ale je to zbytečná námaha, Heronův vzorec je elegantnější.

Jj, tohle je elegantní řešení. Ale ani goniometrické fce ani Heronův vzorec ještě nebrali (aspoň jsem to v učebnici pro 7. tř/2. roč. víceletých gymplů nenašla :nevim: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí