Příkrmy, malý počet kojení, dostatek tekutin
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Příkrmy, malý počet kojení, dostatek tekutin
Ahoj,
chci se zeptat na názor. Naší malé je necelých 7 měsíců. Do konce 6. měsíce jsem ji pouze kojila. Pak jsme začali zavádět příkrmy – v poledne zeleninu a večer mléčnou kaši. K tomu se chci zeptat. Plná dávka příkrmu má být 150 – 200 g. Malá mi dnes v poledne těch 200 g zeleniny snědla v pohodě, pořád otevírala pusinku a jedla. Normálně bych ji pak kojila v 15 hodin. Jenže ona mi tuhle dobu zaspala a vzbudila se až v 16:45. Tak jsem ji nakojila, ale ona pořád ublinkávala a vypadalo to, že je hrozně přecpaná ještě od oběda. Mám jí příkrm ubrat např. na 150 g a víc jí nedávat? Všude píšou, že to máme nechat na dítěti, jenže já mám pocit, že ona neví, kdy má dost, a pořád otevírá pusu.
Můj druhý dotaz se týká tekutin. Co jsme zavedli příkrmy, tak malá začala spát celou noc, ale najednou nám vychází strašně malý počet kojení. Náš jídelníček je přibližně následující 6:00 kojení, 9:00 kojení, 12:00 – zelenina, 15:00 kojení, 18:00 – mléčná kaše, 19:00 kojení. Tzn. kojím 4× denně. Ale večer mám dost problémy se spouštěním mléka, někdy to trvá třeba i 5 minut. Malá už je ale večer dost protivná, a když to neteče, tak se rozbrečí a už se několikrát stalo, že šla spát bez kojení. Mám strach, aby měla 1) dostatek mléka a 2) dostatek tekutin.Snažím se jí dávat vodu, ale moc ji nechce. Dávám jí to v netekoucím hrnečku od Aventu, ale většinou to tak žužlá a moc toho nevypije. Náš rekord vody z tohoto hrnečku je 50 ml. Zkoušela jsem i obyčejný hrneček s pítkem nebo jí to dávat po lžičkách, ale to bylo víc vody na triku než v puse. Na klasickou lahev se savičkou se nechytala vůbec – a to mi i přijde krok zpět – cílem přece je naučit dítě pít z klasického hrnečku. Asi bych jí mohla víckrát nakojit, ale přijde mi, že je po těch příkrmech dost najedená a začala nám hrozně rychle přibírat. A s kojením bych ráda postupně přestávala(i kvůli práci). A je to přece i cílem zavádění příkrmů.
Nemáte nějaký recept, jak ji naučit pít tekutiny, např. mám ještě vyzkoušet čaje nebo ovocné šťávy? Nebo jí mám koupit UM? Třeba by mlíko pila spíš než vodu. Nebo nedělá se nějaké málo energeticky vydatné mlíko pouze na doplnění tekutin?
A když se náhodou stane, že nám vyjde 3× kojení + 1× kaše, tak stačí to na pokrytí potřeby mléka? Nebo jí mám dát večer, pokud se mi nespustí mléko, ještě UM?
Děkuju za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak pokud dobre pribira, tak neres kolik vypije. nas sni 120ku um i prikrmu, vim, ze kdyz sni 150, tak blije, tak mu davam 120. mel by vypit 210 podle tabulky.. taky jsem kojila a postupne nahrazovala prikrmy, ted kojim jen v noci 2×. caj jsem prvni dny sladila, nez si zvykl. rvala jsem mu to denne, nechtel, asi 5.den podlehl ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Klidné bych ji dala cucnout mlika i po jídle. Prostě jen na zapiti. Kojenym dětem někdy trvá dyl než si zvyknou na jiné tekutiny. Dokud čurá a přibírá tak neřeš dávky. Prosté porad nabizej piti, nech ji hrnek, at si s nim hraje, at si na něj zvykne. Ona kdyz bude mit zizen, tak se napije. Měsic prikrmu neni dlouho, chce to víc času.
Jinak když ji das jen cucnout na zapiti, půjde k ni hlavně tzv. přední mliko, nemá tak vysokou vyzivovou hodnotu, ma význam spis z imunitního hlediska.
Ten jídelníček co popisujes mi přijde dostatecnej. Mezi tekutiny se počítá i to co ma v kaši, zelenině. Potřebu mléka taky nemusis hrotit. Jsou děti, který nechtějí mliko žádný a vubec. Dokud ji kojis tak často jak pises tak ji to staci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aby se lip spoustelo mliko jsou dobrý teplý, vlhký obklady před kojením a třeba i masáž prsu než kojis. To jenom k tomu vecernimu kojení, jak pises ze se mliko nespousti. Pres den je to v pohodě?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, ale mi ten počet kojení příjde vzhledem k množství příkrmů akorát, že i v tom příkrmu jsou tekutiny. Třeba si 4× denně cucne dostatečně a stačí to.
Máš už velké dítě klidně už bych na dopolední svačinu zařadila jogurt.
Můj syn bude mít 5 měs. (začínali jsme týden před uk 4 měs.) tak už jí taky příkrmy a dost velké teda porce, ale on je od mala furt hladový.
Ráno má 170 UM, dopoledne 130 UM, pak oběd masozeleninu nebo zeleninu, pak kolem 14:30 má 130 UM, V 17h. má ovocnomléčný píkrm (do mixovaného ovoce namíchám UM prášek), pak si dá ještě 130 UM kolem 18h. po koupání a před 20h. dostane kaši a jde spát (v noci už se taky nebudí, spí až do 6-7 ráno).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem ale četla, že má vypít 900 – 1200 ml tekutin denně, z toho 600 ml mléka (počítáno veškeré mléčné produkty). Potřebné tekutiny s příkrmy prý pokryje 5 – 6 kojení. Pokud kojím méně, tak by měly být tekutiny doplňovány. (Mám super příručku od té paní, co vede stránky www.kojeni.net.) A když vezmu 4× kojení po cca 130 ml, 1× kaše 130 ml, příkrm může obsahovat tak 75 ml, tak je to jen 725 ml, a co teprv když kojím jen 3×! Ta potřeba mléka je jakž takž s odřenýma ušima splněna. Počet hodně počuraných plínek jsem nepočítala.
Jinak malá přibírá hodně, ale mám strach, aby nebyla dehydrovaná. Ráda bych jí dávala vodu či jinou tekutinu (ne kojení). Moc se mi jí už kojené mlíko k zavedenému příkrmu dávat nechce. Jsem ráda, že po něm kojení nevyžaduje. Co jsem tak četla, tak některý mámy maj problémy s odnaučováním. A jakmile si spojí, že po jídle je kojení, tak by to do budoucna mohla vyžadovat a těžko bych ji to odnaučovala. Naše malá je na to dost učenlivá. Např. si vytvořila asociaci mezi gaučem a kojením – kojila jsem ji vždy na gauči a stačí, abych ji tam položila, a už se dožaduje kojení.
Když ale nebude zbytí, tak se asi ke kojení budu muset vrátit, i když mi to přijde jako krok zpět. A hlavně bude přibírat ještě více.
Bohužel jí nemůžu dát pouze cucnout předního mlíka. To naše lady neumí.
Když už se přisaje, tak vždycky vypije všechno z obou prsou.
Když jsem ji někdy odtrhla dříve nebo jí nedala i z druhého, tak začala brečet (a to i v případě, že byla najedená
.
Jinak přes den se mi mlíko relativně spouští, i když je to pomalejší než když jsem čistě jen kojila. Jenže přes den má malá víc trpělivosti, je klidnější a počká si. Dneska mě ty teplý obklady před večerním kojením napadly taky - když jsem si dávala horkou sprchu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Yarisek tak tolik nas nevypije denne teda ani omylem. vubec neresim, ze BY MEL vypit tolik a tolik. on sam snad vi, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mi to malý vypil právě přes litr UM denně, jak bezedná studna proto jsme začli malinko dřív i s příkrmy a už se to srovnalo.
Jestli máš pocit, že pije málo a ty máš málo mléka třeba tak kup UM nebo přidej i ten jogurt na svačinu to je taky tekutina, přidej ovocnou svačinu další tekutiny.
Zkus nabídnout čaj ovocný, když nebude chtít z flašky, zkus hrnek učící, když nebude chtít hrnek tak zkus lžičkovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak už jsem psala tekutiny jí dávám z učicího hrníčku (netekoucí od Aventu - neteče, při pití musí malá trochu sát).
Holky, a kdybych jí dávala UM, tak z čeho jí ho mám dávat? Můžu také z toho učicího hrníčku? Ten hrneček má 150 ml (je pro děti od půl roku).
Jinak ovocný příkrm chci v nejbližší době zavést taky, ale po jeho plném zavedení by se vlastně mělo vysadit další kojení, že…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc se upinas na příručky. Příznaky dehydratace jsou malo pocuranych plen, oschle rty a jazyk, vyschlé slzné kanálky. Asi jsem na něco ještě zapomněla.
Jinak moje děti toho tolik nikdy nevypily a dehydratace hrozila jednou jen nejmladší, když mela echt horečky, takže toho bych se vzhledem k tomu kolik pises, ze ti vypije vůbec nebála.
Nehled na příručky, pokud je mala spokojena tak bud v klidu. Ono to přijde, jen to třeba potrvá a nebude to úplně podle tabulek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My budeme mít ukončený 7 měsíc tento týden. Začali sme brzy přikrmovat. Ted kojím pouze 3× a to ráno, před spaním a pokud se v nocí zbudí.. Jo a někdy odpo když se sápe, ale jinak ne.. a co se týče pití, tak s učícím hrníčkem máme velký problém, nechce žádnej, zvykla se na antikolikovou láhev od Mamu. Tak sme koupili netekoucí hrníček od mamu a dali jí tam savičku z tý antikolikový lahve a pije. Vodu nepije vůbec, čaj musí být vlahý, ale co se týče ovocných nebo i zeleninových šťáv ředěných 1:3 vodou, tak to zvládne klíďo i 400 ml.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smanet Díky moc za názor. Manžel mi dnes pro malou jde koupit nějaký čaj. Třeba jí bude chutnat víc. A ta ovocná šťáva, to se dělá s vylisovaného ovoce? A to ředíš 1 díl ovocné šťávy a 3 díly vody nebo naopak?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kupuju už hotový, mrkvový, jablečný, hruškový popř. mix a ředim 1 díl ovocný 3 díly vody, podle toho jak moc je to sladký. Pak kupuji Lažanský mošty a samo dělám i doma podle toho co je dispozici ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit