Příkrmy před 30 lety

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3145
4.8.18 22:46

Já dostala spořádaně ve 4 měsících jako plně kojena mrkvičku. Jsem ročník 83. Ale na vesnici u babičky bylo běžné, že se dítě mého věku posadilo do kočárku, obložilo polštářky, do ruky tatranku a šlo se krafat před konzum.

Po zavedení masa jsem dostávala hodně ryb, kousek od bytu byl Frionor, mamce se to dobře mačkalo. A játra, ty šla taky dobře na kaši… Od půl roku kaši z kondenzovaného mléka, který prý bylo údajně kvalitnější. Ve třiceti se mi rozjela intolerance na laktózu, ale už v 15 si pamatuju, že po plnotučném mléku jsem letěla jak raketa na záchod. Jestli to souvisí :nevim:
Celkově byla máma vlastně ještě dost umírněná, to plne kojení do 4 měsíců si uhájila tak, že dětské doktorce od mých dvou měsíců lhala, že dostávám stavicky a polívky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
4.8.18 23:53

@Terez001 No to bud ráda že jsi to dětství se sestrou ve zdraví přežila to je masakr. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
5.8.18 00:00

@LindaPraha .

Příspěvek upraven 05.08.18 v 00:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
5.8.18 00:05
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13764
5.8.18 09:03

Já i me sestry jsme byly před 35-28 lety kojene a pak jsme dostávaly normálně masozeleninu, kaši atd. Žádné rozmixovane knedlíky, mléko od kravy nebo tatranky. Ono záleží na každém, jak se k tomu postaví, i dnes jsou ženy, které svým dětem dávají ve 3m knedlíky a čokoládové tyčinky :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
5.8.18 09:04

Před 35 lety od 2-3 měsíců zeleninové polévky mixované do lahve. Ze zeleniny se dalo v ochodech sehnat tak akorát mrkev, brmbory, petržel, celer, zelí, květák, na jaře chřest. Z ovoce to tuzemské (jablka, hrušky, meruňky, v létě maliny, borůvky, jahody a ostružiny, na banány stejně jako na maso se stály fronty, taže ty jsem asi zs tak moc často neměla.
Když se dítě nevrhalo po lžičce, tak se mu to doslazovalo, aby mu to chutnalo.
Krupicovou kaši, piškoty, pribiňáky a termixy. Od půl roku jedlo dítě de facto to co zbytek rodiny, jen se mu tolik nesolilo.
Jelikož se dost lpělo na dodržováním časového intervalu mezi kojeními (cca po třech hodinách), tak většina dětí končila při prvním růstovém spurtu na sunaru (potože přeci matce dochází mlíko a dítě nemá nárok chtít se kojit po hodině - je fakt, že ženský na ty děti neměli tolik času, protože se praly a žehlily látkové pleny, ne každý měl automatku, která často němela ždímání nebo se do ní musela dokonce i ohřívat voda, stály se fronty na kde co včetně vložek nebo toaleťák, část se vracela do práce a děti šly do jeslí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
5.8.18 11:53

@Annabela11 Taky si říkám. Ještě když mi to mamka Říkala, hrozně se smála, že jsme se z toho úplně po…a byly jsme spokojene. Ale musím říct, že jsem téměř nebývale nemocná, ani jako dítě, ve škole vůbec. Jednou za život angínu, párkrát chřipka, to došlo ale až v dospelackem věku. Jako dítě nic :nevim: teď se řeší kde co a děti mají samé alergie, věčně nemocné. Tím nechci říct, že by se tak děti měly stravovat, sama si dávám na vše bacha i u mého 2.5eteho syna, který neměl ani párek (možná tak jednou ochutnal od tatínka). Ale je fakt, že tolik alergii a nemoci nebylo, aspoň v mém okolí co znám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24002
8.8.18 08:58

@Svistice Na vložky a toaleťák se fronty stát nemusely.Jen jednou byl výpadek a to jen protože vyhořela papírna.Holt to byla jiná doba,nedováželo se moc zboží z venku,to je celý.Dnes jsou sice obchody plné zboží,ale ta kvalita je neskutečně hrozná.Tenkrát bylo vše kvalitní a proto nebyly ani ty alergie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5777
8.8.18 09:29
@arada píše:
Já teda nevim,kde beretu tu jistotu,že na bolení bříška se nehledělo.Před 40. lety se sice dávala po šestinedělí krupička,ale musela se dopředu namočit,vařila se ve vodě a pak přidal sunar.Škrabalo se jablíčko,mrkev třeba i s piškotama,ale ne dřív jak ve třech měsících pokud byly děti na sunaru.Kojeným později.Ve 4.m se vařila zelenina,později přidal žloutek,kuřecí maso.Pribináky,jogurt,puding(opět ze sunaru).Řekla bych,že stejné jako dnes.Jen trochu dřív.Banán byla vyjímka.Samo,když je měli,koupily jsme je,ale byly fakt málo a to jen v sezonu.

súhlasím a určite nie tatranky alebo iné kupované keksy. Ja som napr. 9 mesiacov kojila a krupicu syn odmietal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80121
8.8.18 10:00
@mose píše:
Před 28 lety jsem nejstaršímu dávala to co teď, t.j. zeleninu a ovoce ze zahrádky, banány se tedy moc nevybavuji, ale jablko s mrkví i bez mrkve, meruňky, broskve, jahody, mrkev a ostatní zeleninu z našeho záhonku, tvaroh i v kombinaci s ovocem - pak začaly obědy nejdřív jeden druh zeleniny, pak víc, pak plus maso… nevidím v tom žádný rozdíl oproti tomu, co jsem dávala teď nejmladší, jen už toho míň pěstuju a vozí mi farmářské bedýnky a taky jsem tenkrát nepoužívala dýni.

Přesně tak jsem to dělala i já. Před více než 35 lety.
banán denně? prosím vás, kde bychom ho braly v té době. Když byly na příděl před Vánocemi! TO jsou mi zase věci. Krupici nepilo ani jedno moje dítě, nikdy kaši z flašky, nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
8.8.18 13:15

první dítě jsem kojila 7 měsíců,druhé vůbec a třetí už ani nevím :oops: asi 3 :nevim: -

rozmixovanou polévku pily moje dítka z flašky,i krupici,neviděla jsem v tom problém

a vše bylo přislazované ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
8.8.18 13:18

ale určitě nedostávaly tatranky a podobné pochutiny-
posazování také neexistovalo,jen si pamatuji,že do roku se dítě vozilo v hlubokém kočáře a pak ve sporťáku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí