Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
dcera bude mít příští týden 4 měsíce. Je plně kojená. Zajímalo by mě, zda už můžu začít s příkrmama nebo mám ještě počkat? Chtěla bych kojit tak do 6 měsíců a je mi jasné, že nemůžu skončit s kojením ze dne na den. Proto by mě zajímalo, jak jste to dělaly vy. Děkuji ![]()
Ja zacinala u plne kojeneho ditete v 5m, mela jsem straslive nutkani, ze uz je cas
Prechod na plnou kojeneckou stravu ale trva dyl jak 2m, teda alespon u nas trval. Spis bych zacala ucit na flasku, abys pak mohla dat UM, nebudes tolik omezena tim, jestli basti nebo nebasti prikrmy.
ahoj, memu synkovi byly ted zrovna 4 mesice, taky plne kojim (otazka, jak jeste dlouho budu, nejak pramen vysycha), ale na prikrmy se chystam az mu bude 6 mesicu. Myslim, ze je to pro dei lepsi
Já začínala s příkrmy v 6 měsících, malá byla do té doby plně kojená a i od lékaře jsem dostala doporučení s příkrmy začít v šesti měsících.
Ahojky,já jsem kojila jen do 4.měsíce,pak se my ztratilo mlíko,a musela jsem dávat sunar.Ale s příkrmy jsem začala až od toho 6.měsíce.
já myslím, jak píše čičinka, jestli chceš s kojením v půlroce seknout, tak by bylo dobrý postupně začít učit na flašku a UM. Příkrmy s tím zas až tak nesouvisej, ale určitě je možné začít dřív než v půlroce..
Nebo jsme možná nějak špatně pochopily na co se ptáš? ![]()
já jsem začala s příkrmy od 4 msíce a půl. mrkví
i když mi mudr říkala, že mám plně kojit do 6 měsíce tak mi to nedalo připadalo mi, že jen to moje mlíko je málo a když na těch příkrmech všude píší od ukončeného 4 měsíce zkusila jsem to a jak mu chutnalo
kaši na noc dávám také od 4 měsíce
A pořád kojím a kojit chci ještě dlouho ![]()
Elik píše:
já myslím, jak píše čičinka, jestli chceš s kojením v půlroce seknout, tak by bylo dobrý postupně začít učit na flašku a UM. Příkrmy s tím zas až tak nesouvisej, ale určitě je možné začít dřív než v půlroce..
Nebo jsme možná nějak špatně pochopily na co se ptáš?
Pokud kojíš, mlíka máš dost a holčička ti prospívá, tak nevidím důvod, proč začínat už teď. Klidně ještě ty dva měsíce počkej.
Já jsem začla s příkrmy v 6měs. a jak holky píší, tak to trvá než se miminkou s pevnou stravou srovná a to klidně i ty 2měs. Protože může mít z pevné stravy prdíky nebo to hned tak rychle nevykaká. Také jsem měla nutkání začít s pevnou stravou už v 4měs., ale bylo to spíš z důvodu bolesti při kojení…s kojením jsem vydržela do Samčiných 9,5měs. Pokud je dost mlíka, tak jako jsem to měla já, tak není důvod končit dřív jak v 6měs. Říká se, že miminko si z mlíčka do půl roku bere živiny, které jinak dostat nemůže a od půl roka, už je nepotřebuje.
Ahojky, já dávala příkrmy už od 4. měsíce, ale malej byl na umělém mléku. Pokud vím, plně kojené děti se přikrmují až od 6. měsíce.
Misula.vdf píše:
Ahojky, já dávala příkrmy už od 4. měsíce, ale malej byl na umělém mléku. Pokud vím, plně kojené děti se přikrmují až od 6. měsíce.
V soucasne dobe se prechazi na model, kdy i deti na UM maji byt pouze na mleku do tech 6m. Nicmene tech 6m je podle me dost demonizovana hranice, nektere deti jsou na bastu priravene driv, nektere treba o nekolik mesicu pozdeji.
S tim prejitim jsem to myslela tak, ze nam trvalo snad 4m, nez mel Mates svacinu, obed, svacinu, veceri, k snidani bylo kojeni a pak v noci, takze to trva dyl, nez se najede na tenhle jidelnicek. Takze lepsi je naucit na flasku a taky na UM, nektere deti UM odmitaji a pak stoji za zvazeni, zda prestavat kojit, pokud vim, ze mi dite pit UM nebude.
Pokud plně kojíš,tak zkus ještě 2 měsíce vydržet.Někde jsem četla,že je to jen reklama výrobců,do těch 6 měsíců stačí mlíčko,ikdyby bylo umělé.
čičinko nevím, nám řekla dr., že máme pomaličku zkoušet příkrmy od 4. měsíce, ale asi tím stylem, že mu máme začít zkoušet nabízet pyré z mrkve jen třeba pár lžiček denně a podle reakce malého v tom pokračovat. Mléko se za příkrm samozřejmě nevyměňovalo, to přišlo mnohem později ![]()
Kojené děti mají mít první příkrmy od půl roku,proč mu zatěžovat bříško dřív to je zbytečné.Dřív než v půl roce bych určitě nezačínala to radši učit na umělé