Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás ve školce jsou pomazánky skoro pořád, často na obě svačinky (to má starší syn pech, pro něj je pomazánka sprosté slovo, ať je z čehokoli
). Počítám, že na přidání mívají dost, ale že sotva sní půl malého krajíčku. Když je vyzvedávám cca hodinu po svačince, ode dveří slyším „já mám hlad“, až do večera…
Tak poplašné zprávy o gumových medvídcích mě pobavily.
Co všechno se člověk dnes na internetu nedozví. Asi by potravinářství mělo být v osnovách aspoň na středních školách, aby se lidi nenechali utáhnout na jakémkoli výmyslu. ![]()
Mám děti ještě malé, ale oba chodí do soukromé školky a je fakt, že si tam děti nosí hodně sladkého třeba na snídani, nebo jak příjdou rodiče, tak jim donesou bonbony a tak. Docela mě to překvapilo a i učitelky říkaly, že to budou muset s rodiči nějak probrat. Rodiče ty děti normálně uplácí, že při příchodu do školky dostanou sladkost a při odchodu taky, pokud byly přes den hodné. Nebo jim vrazí pytlík bonbonů, ať mají i ostatní. Jedna holčička prý občas nesnídá, tak dostane pytel piškotů do krabičky
A to mají ve školce normálně svačiny a obědy.
@Regina Hero píše:
v kolika lidech jste nesnědli rizoto z 10 nebo 12,5 deka rýže? A když už jsme tedy u toho zdravého stravování, dala bych dětem spíš to rizoto než rohlík…
Ale s tou rýží mě to pobavilo… z jednoho pytlíku…Kolik vás je?
Ne, vážně. Dávám hodně zeleniny, ale i tak. Já a dvě děti, 3 a 5 let. Suchý rohlík si vždy „ukradnou“ v obchodě z, taky mě upřímně netrápí, že nejí moc pečivo. Teda sladké pečivo si rády dají, potvory
mě fakt nebaví vařit, když vše jim X dní a pak půlku vyhazuju ![]()
Edit rizoto dělám po cesku, nemá nic společného s rizotem italským, je to spíš zelenina s rýži…
@Anna766 píše:
A ja třeba nechapu proč by průměrná rodina nemohla mít babovku.Nas pět ji normálně sní a coRadsi si upeču doma než abych kupovala přeslazený buchty.
A nic. Jen jsem tím chtěla říct, že ačkoliv děti na výlety dostávají sladké svačinky, doma tolik toho nesníme a přesto by se nad námi mohla zakladatelka pohorsit, když by viděla, co dětem balím s sebou např na kroužek jízdy na koni ![]()
@Anna766 píše:
@laducha dobrý laduš, nejíte to, jasnýale nenapadlo by mě se nad tim nějak pohoršovat.
Však se nad tím ani nikdo nepohorsoval
jak to bylo myšleno je vysvětleno výše, mě je jedno, jestli i někdo sní celou bábovku na posezení jeho věc… ![]()
@El-Brno píše:
Ne, vážně. Dávám hodně zeleniny, ale i tak. Já a dvě děti, 3 a 5 let. Suchý rohlík si vždy „ukradnou“ v obchodě z, taky mě upřímně netrápí, že nejí moc pečivo. Teda sladké pečivo si rády dají, potvorymě fakt nebaví vařit, když vše jim X dní a pak půlku vyhazuju
Edit rizoto dělám po cesku, nemá nic společného s rizotem italským, je to spíš zelenina s rýži…
ježiši a co jíte, když pytlík rýže nesníte a uvařený jídlo jíte x dní? ![]()
Syn je v jídle trochu exot, ve školce nejí, nosí si svoje sváči - pečivo s něčím + sezoní ovoce.
ven a na výlety beru výhradně ovoce a moučníky upečené doma, kde vím, co do toho dávám. Ale pravda je, že na hřištích vidím běžně děti s tatrankama, kobihama. Je mi to celkem fuk, moje děti to nejsou ![]()
Děti byly na celodenním se školkou. Na oběd dostaly toustový chleba-máslo, šunka, sýr. Každá dvě půlky a snědly. Pak jablko, muslu tyčinku, nějaké celozrnné sušenky-pytlíček-to donesly zpět a každá jedno lipo.
Nechápu, jak může někdo posuzovat, jak dítě krmí, když jednou vidí jeho svačinu.
Je mi úplně fuk, čím se kdo cpe.
Spoustě lidí by pomohlo, kdyby se tak netrápili okolím a hlavně ho neposuzovali. Já to dělám takhle a to je skvělé a ten kdo to dělá jinak, ten je blbej, zaostalej, hloupej, nevzdělanej…atd.
Medvídky nekupuju, párkrát v minulosti z DMKa. Bohužel domů nám občas někdo něco donese, a donesené sladkosti z VElikonce vydrží minimálně do Vánoc.
Už teď mne stresuje, co budu každý den dávat od září dítěti do školky, vlastně dvě svačiny, když tam bude i v družině
![]()
@El-Brno píše:
Však se nad tím ani nikdo nepohorsovaljak to bylo myšleno je vysvětleno výše, mě je jedno, jestli i někdo sní celou bábovku na posezení jeho věc…
A)pohoršovala se zakl.nad svačinami druhých.
B)kdy jsi prosimtě naposledy viděla babovku?
Uz se mi taky stalo, ze jsem omylem svacinu nenachystala a to se pak predvedte za 5min. A treba zrovna tuhle svacinu zahlidla nejaka mamina trpici tezko potlacitelnou touhou analyzovat kompletni zivot a stravovani rodiny na zaklade shlednuti jedne svaci
Jinak sem delala do soukr. skolky napr. rohlik s necim, jogurt, jablko, lipo. Nebo platek babovky, pulka salatovky, pixlicka suchych kornflejku. Pytlik bonbonu muj styl neni, ale az zas nebudu jednou stihat, bez vycitek ho prihodim
Zase resite ho.vna.
@Anna766 píše:
A)pohoršovala se zakl.nad svačinami druhých.
B)kdy jsi prosimtě naposledy viděla babovku?
Andulko, peču i 2 bábovky, děti i vnuci se do nich pustí a jsou pryč hned. Možná by nepohrdly ani třetí ![]()
Tak pokud má nějaké dítě k svačině na vejlet jen sladké, tak to moc dobré není. Otázka je, jestli jeto výjimka nebo normálka.
Všímám si, jak přibývají obézní děti, i dospělých je dost, holt někde ty kila nabrat musí
a v dětství to obvykle začíná.
Na výlet taky bereme někdy nějakou malou sladkost, ale zároveň třeba nějakou housku se sýrem, ovoce a zeleninu.
Příspěvek upraven 22.05.16 v 19:35
Mne to spis prijde hrozne draha sranda, kupovat diteti pravidelne na svacinku susenky, sladke pecivo (idealne jeste balene) atd. Znama takhle synovi na prvnim stupni kupuje na kazdy den lahvicku mineralky sladke a nejaky baleny croisant nebo zavin atp a pak si stezuje, jak hrozne nevychazi s penezmi. Na dotaz, proc mu neda vodu nebo vodu se stavou a chleba se sunkouúsyrem/domaci toast, tak by to pry prece nejedl a nepil…
Jestli tady na emimi jede nějaká vlna korektnosti a nestarání se o jiné, tak to nevím. Nesleduji to, jsem korektní a nestarám se
.
Je mi to fuk.
A samozřejmě se tak korektně nezajímám o to, co svačí spolužáci mých dětí.