Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Paní Bára škodí zejména svému dítěti, které není jen její. A pan Marek samozřejmě též.
Jinak někde psali, že otěhotněla velmi brzy. Zajímalo by mě, co jí k tomu vedlo
. Když mlžila s pozicí ve firmě, tak kdyby nechtěla tak brzy těhotnět, tak mohla užívat na tajňačku HAK. Zajímalo by mě, jakou roli v tom hrálo to, že on byl úspěšný dirigent a ona harfenistka…
@BohunkaP píše:
Ten rozsudek (v němž se o tom asistovaném styku píše) máš už dávno vložen přímo tady v diskusi – nechápu, proč sis jej už dávno nepřečetla, když máš takovou potřebu to neustále řešitPříspěvek upraven 12.11.23 v 18:15
Já jsem rozsudek četla. Na dvou místech se píše o tom, že matka navrhovala asistovaný styk s odborníkem na neutrální půdě, což soud zamítnul jako NEPOTŘEBNOU serepetičku
A na jednom místě se píše, že otec přišel s jakousi specializovanou organizací za matkou, a žádal o styk s dítětem pod dohledem (nicméně ne za přítomnosti matky, což není asistovaný styk).
@sysi píše:
Pokud bezdůvodně odmítá navyknout dítě na otce (což se v tomto případě nezdá, když sama volala po společném navykání, ale budiž, nikdo nevíme, jak to doopravdy bylo), tak ano - ohrožuje zdravý psychický vývoj dítěte. Tedy ano, ohrožuje okolí.Že kojeňáky mizí, vím. Zmínila jsem je proto, protože vím, že tam bylo možné umístění matky i s kojencem, pokud k tomu byl důvod. Ale budiž, stejně může fungovat třeba i dětské oddělení nemocnice nebo Klokánek či jiné sociální zařízení pro děti. Jde o to, aby matka i dítě byly povinně umístění někde, kde pod dohledem mediátora může probíhat navykání na otce.
Volá po postupném navykani tak moc, že je po ní vyhlášeno pátrání.
Ovšem nápad s jakýmsi prevychovnym táborem mi přijde poněkud hruzostrasny. Co kdyby to nepomáhalo? Místo mediace elektrosoky? Se staršími dětmi by se tam taky muselo?
@Jahudka82 píše:
Promiň, ale třeba do roka je to kojení docela důležitý, což ty jako chlap asi nemůžeš úplně pochopit, že nejde jen o mlíko, ale i o citovou vazbu. Nikde nepíšu, že se otec o dítě nemůže starat vůbec proto, že nekojí. Naopak jsem už psala, že rozumnej otec, kterýmu jde i o dítě a jeho potřeby, ne jen o pomstu a deptání matky to nehrotí tak, že chce půlroční kojené mimino hned na celý víkend. Ale postupně, nejdřív do kočárku na procházku, to může být klidně na 3 hodiny, víc času s dětmi netráví ani tatove, co s nimi žijí ve společné domácnosti a chodí do práce, max o víkendu je toho času víc. A kolik znáš chlapů, který žijou normálně s rodinou a o mimino jsou schopný se postarat celý den, když máma třeba pracuje nebo studuje? Nebo jen tak, aby si odpočinula, když jí třeba není dobře?Kolik času s dítětem reálně tráví chlapi, co žijou s jeho matkou ve vztahu? Ty děti mají taky právo na péči obou rodičů, ale reálně se ta matka stará často 24/7, protože musí, otec se zapojí jen občas když se mu chce, protože on je přece unavenej z práce a řeší spíš svoje právo na svůj odpočinek. Mně děti v kočárku daly občas i 4h na výletě třeba. V tu chvíli je dítěti jedno, kdo ten kočár řídí. Jestli babička, tatínek nebo nějaká cizí teta. Ale jak přijde nějaká nepohoda, chtějí většinou tu mámu. Máš děti? Nebo hlídal jsi někomu někdy dítě, který ti začalo brečet a uklidnila ho až matka? O tom to je. Do určitého věku by se rozdělení péče mělo přizpůsobit potřebám dítěte, což se dřív i dělalo a střídavka se do tří let nedávala, nebo jen velmi výjimečně, když se tak dohodli. Až posledních pár let se s tím roztrhl pytel. Je ale fakt zvláštní, že na jednu stranu se pořád propaguje kojení jako to nejlepší pro dítě, ani v porodnici vám pomalu příkrm nedají i když řve dítě hlady 2 dny, protože kojit kojit, WHO kojit doporučuje minimálně (!) 2 roky, i v práci má mmch kojící matka nárok na kojící pauzu příp. jít odstrikat mlíko, ale jak jde o střídavku, tak to najednou to dítě až tak nepotřebuje, ať jsou mu 2 roky nebo pár měsíců - dost paradox ne? Smutný je, že na tomhle odtrhávání kojených ještě často miminek od prsa mámě se často podílí i ženy, což je většina úřednic na ospodu. Které by měly mít pro děti i matky pochopení. Ale aby je někdo neobvinil z potlačování práv otce, jde veškerá empatie a citlivý přístup stranou a šup střídavka klidně po týdnu, však si dítě zvykne. Nebo samy jako matky často už mají dospělé děti a kojily max. půl roku, pak šup do jeslí, tak je jasný že pak kojení neberou jako překážku…
Jako nevím, možná mám zvláštní bublinu kolem sebe, ale já neznám chlapa v mojí generaci, který by to nezvládl.
@Elfido presne tak. Doporuceni sa tyka celeho sveta, ale to delsi kojeni je hlavne v suvislosti s pristupom k pestej a zdravej strave. Takze ak na dieta k tomuto pristup, tak to kojenie uz bema nejaky extremny benefit. Jine je, ked mamiesto MM distane v lepsom pripade kozi mleko z neumyteho vemena, v horsom bude pit z komnaminovanej mlaky a jist brouky
@ondrej190 píše:
Asistovany styk vazne neznamena za přítomnosti matky.
Tak tedy neznám přesnou definici, pokud někde existuje, ale to, co já bych považovala za asistovaný styk, je to, že se dostaví k odborníkovi oba rodiče, dítě, jsou na neutrální půdě a dítě si postupně navyká na druhého rodiče, kterého do té doby neznalo.
K čemu je, že musíš dát dítě pro něj cizím lidem, že to je otec nebo otec plus někdo další, to je přece dítěti fuk a moc mu to nepomůže. Když zvykám své děti na nové lidi, vždycky jsem zezačátku u toho.
@Basha3 V dlouhodobějším kojení ale nejde o náhradu pestré stravy, ale o imunitu. MM obsahuje speciální látky, které se nedají ničím nahradit a posilují imunitu. Je prokázané, že z toho mají benefit i batolata nebo předškoláci. Nyní jsou třeba první studie, které zjistily, že dlouhodobé kojení snižuje riziko Crohnovy choroby dítěte (autoimunní onemocnění).
@petull77 píše:
Já sleduji případ na Instagramu a na Facebooku, jak na profilech přímo Barbory Plaché tak na profilech “Děti jsou taky lidi”. Je zde spousta informaci, případ naštěstí řeší dost právníků a pevné verim, ze Bare pomohou. Není zájmem dítěte, aby mu odepreli vídat primární pečující osobu, což je a byla maminka. Kor u takto malého dítěte. Styku nebránila, jen chtěla aby byl asistovany vzhledem k tomu, ze Bertik se od otce nevracel v dobre kondici. Hlavně se o Bertika bohužel starají rodiče otce. Bydlí u nich. Otec se nestará a ani nechce. Celá je to prapodivny šaráda a manipulace ze strany rodiny Štilcovych. Já jsem i psala te babičce - Sylvii Bodorove, stejně jako mnoho jiných, kteří vyjádřili Bare podporu, a celkem nepěkné mě odpalkovala, ze matka ponese následky toho, ze chtěla zničit jejich synacka. Takže jde o dumyslnou pomstu, jak se pomstít matce přes její dítě. Takto to na mne působí. Navíc stejná věc se už jednou stala, viz svědectví Karolíny Štilcove - vnucky těch prarodičů Bertika. Vše je na fcb a instagramu.
Prosim te, Deti jsou taky lidi resp. osoba, ktera toto zalozila, jede svoje nazory na vychovu stylem ode zdi ke zdi. Mimo jeji jine ulety by mne zajimalo, kolik rozestve rodin - rodicu a prarodicu. Plus dalsi bludy. Co jsem videla jeji prispevky ohledne Bary, tak ma jen jednostranne informace, ale hlavne ze uz ma nazor. Ta je uplne nesoudna. Ale jak je videt, ma dosah a vliv, kdyz dokazala zfanatizovat takove mnozstvi svych sledujicich vcetne tebe - jak te proboha napadlo se do toho michat a psat nekomu z te rodiny? Z jakeho titulu? A dalsi vec - pises, jake ma kolem sebe pravniky, tady uz zaznelo a ja si to myslim taky, ze nema lautr nikoho, protoze pokud se o to nekdo zacal zajimat a zjistil si info, tak ze spoluprace s ni odstoupil.
Příspěvek upraven 12.11.23 v 20:33
@Zmatka píše:
Tak tedy neznám přesnou definici, pokud někde existuje, ale to, co já bych považovala za asistovaný styk, je to, že se dostaví k odborníkovi oba rodiče, dítě, jsou na neutrální půdě a dítě si postupně navyká na druhého rodiče, kterého do té doby neznalo.K čemu je, že musíš dát dítě pro něj cizím lidem, že to je otec nebo otec plus někdo další, to je přece dítěti fuk a moc mu to nepomůže. Když zvykám své děti na nové lidi, vždycky jsem zezačátku u toho.
@Basha3 V dlouhodobějším kojení ale nejde o náhradu pestré stravy, ale o imunitu. MM obsahuje speciální látky, které se nedají ničím nahradit a posilují imunitu. Je prokázané, že z toho mají benefit i batolata nebo předškoláci. Nyní jsou třeba první studie, které zjistily, že dlouhodobé kojení snižuje riziko Crohnovy choroby dítěte (autoimunní onemocnění).
Asistovaný styk je styk mezi osobami, jimž je styk upraven, s přítomností další osoby, což ani nemusí být matka, ani odborník, prostě to může být kdokoliv, třeba otcovská babička. V případě tomto záleží na reakci dítěte, pokud otce normálně akceptuje, třeba i po nějakém pláči při předání, pak není k asistenci důvod. Zejména v tomto případě, kdy matka se není schopna při kontaktu s otcem zdržet před dítětem velmi vulgárního napadání otce, je „asistence“ matky zcela nevhodná.
@KovaJana Ze je „nevhodna“ ale nemohl soud usoudit hned na zacatku. Mel to min. zkusit.
Ze dite place a jeste ani ne rocni, to by mi prislo jako sakra duvod zvykat ho postupne.
Ja verim, ze ona by matka taky v pritomnosti odbornika mimo domov reagovala jinak…to je cely „co by, kdyby“.
@Zmatka píše:
Tak tedy neznám přesnou definici, pokud někde existuje, ale to, co já bych považovala za asistovaný styk, je to, že se dostaví k odborníkovi oba rodiče, dítě, jsou na neutrální půdě a dítě si postupně navyká na druhého rodiče, kterého do té doby neznalo.K čemu je, že musíš dát dítě pro něj cizím lidem, že to je otec nebo otec plus někdo další, to je přece dítěti fuk a moc mu to nepomůže. Když zvykám své děti na nové lidi, vždycky jsem zezačátku u toho.
To jsme měli my. Já jsem přijela se synem do krizového centra. Otec tam přišel, projevoval ten zájem, zájem, zájem, jak řekla tchýně, že se musí. ![]()
Byla u toho pracovnice centra, další s námi vedla pohovory.
Super to bylo. Když zaklaply dveře, otec dítěte na mě potom po cestě řval. Já dítě v kočárku…
@ondrej190 píše:
Asistovany styk vazne neznamena za přítomnosti matky.
My jsme to tak měli, ale hrazených bylo jen 10 návštěv a za tu dobu se otec se synem, tehdy rok, moc neposunuli, tak jsme potom chodili ještě do mateřského centra do herny, protože to bylo v zimě, ale tam si nás už nikdo extra nevšímal.
Nikdo tohle nemůže nařídit třetí osobě, tohle požadoval otec, nechtěl mě vidět při předávání. A nedopadlo mu to, jen těch 10 návštěv v KC Pestallozzi, nařízené soudem.
Podle psycholožky v KC dojde k narušení vztahu s primární osobou, v tomto případě s matkou, pokud je dítě od ní odtrženo. Samozřejmě to platí v případech, kdy dítě s otcem nikdy nežilo ve společné domácnosti.
Bývalý mě opustil, když byl syn ještě na JIRP. Jsme prakticky stejný případ jako Bára a Bertík, ale s úplně jiným vývojem.
Syna jsem dala bývalému beze mě až bylo synovi 2,5 roku. Taky ho nacpal rodičům.
Superkousci a otcové roku, oba dva.
Ten od Báry v tom evidentně umí líp chodit. ![]()
@Zmatka píše:
@KovaJana Ze je „nevhodna“ ale nemohl soud usoudit hned na zacatku. Mel to min. zkusit.Ze dite place a jeste ani ne rocni, to by mi prislo jako sakra duvod zvykat ho postupne.
Ja verim, ze ona by matka taky v pritomnosti odbornika mimo domov reagovala jinak…to je cely „co by, kdyby“.
Malé dítě občas pláče i třeba při zpětném předání. Tohle prostě nemůže být měřítko. Pokud by rodiče byli normální, tak ho zvykají postupně, nicméně pochybuji, že by do rozchodu otec byl tak mimo, že by dítě v jeho náruči vždycky řvalo. Většinou to řvaní nastává až po rozchodu, kdy matka (u malých dětí) dítěti otce odřízne a dítě tohoto věku velmi rychle odvykne od osoby, kterou dřív vídalo denně a bylo na ni navyklé.
A ohledně intervalů - viděla jsem případy, kdy právě matky přes kojení chtěly max. 2 hodiny styku s otcem, a když otec přišel s tím, tak ok, ale dvakrát denně každý den, tak najednou to taky bylo špatně, že s dítětem nebudou mít žádný souvislejší čas. A na argument, že otec s dítětem také ne, už jaksi nereagovaly. Prostě dost časté je, že kojení je jen záminka k odcizení otce, tím se vyvolá ta plačtivá reakce, a tím se pak odůvodní ještě další omezení styku, místo aby se z toho usoudilo, že je potřeba častější styk, aby pro dítě byl otec bezpečnou osobou. A soudy u malých dětí klidně strpí několika měsíční oddělení dítěte od otce a pak se diví a páchají takové svinstvo, že dítě matce odeberou (když už se tedy odhodlají), ale většinou jen konzervují matkou uměle způsobené odcizení. U malých dětí je třeba konat rychle při prvním náznaku nezralého chování matky, což se dá zjistit během čtvrthodiny mluvení soudce s matkou.
@ondrej190 píše:
Porad to samy dokola. Je nutny zajistit jak to kojeni v primerene mire, tak vybudovani hlubokeho vztahu ditete k obema rodicum, byt rozeslym.
V tomto pripade to spolu trochu koliduje, tak se ma za to, ze od urciteho veku je cennejsi pro dite pnohodnotny vztak i s otcem, oproti delsimu kojeni.
Zrejme to myslis dobre a uprimne, ale chtelo by si pripustit, ze ne vsechny zeny si preji pevny vztah ditete s otcem, a kojeni je k tomu dobra zaminka.
Ma se za to, ze silny vztah s otcem se ma budovat uz od toho 1/2 roku, od roku urcite, a zaroven, ze od te doby uz kojeni tak nezbytne neni
Ty to asi fakt myslis dobre, ja to chapu, deti jsou velmi roztomile atd. vsechno, ale pripust, ze nektere zeny kojeni zneuzivaji a nepreji si silny, pevny vztah ditete s otcem.
Ano, už jsem tu připustila i to, že jsou matky, které se vymlouvají na kde co, aby nemusely dítě pujcit nikomu, ať už otci, nebo třeba jeho matce. A jsi si jistej, že otci tu jde opravdu jen o vztah s dítětem, ne jen o to, aby „vyhrál“ za každou cenu, i zničení psychiky toho dítěte, o které se s matkou přetahuje způsobem, který dítě akorát traumatizuje (na čemž může mít matka podíl, ale ne jen ona)? A myslíš, že se ten silný, hluboký, pevný vztah dá vybudovat tím, že roční dítě, které pořád ještě potřebuje matku jako hlavní pečující osobu, resp. hlavně potřebuje tu jednu primární pečující osobu, na kterou bude navázané, od matky vezmete na celý den, což je pro tak malé dítě věčnost, neví co se děje, proč tam maminka a její prso jako jeho jediná dosavadní jistota najednou není… Tatínek si s ním bez kojení jako uspávacího mechanismu neví rady, takže ho nechá nejspíš uřvat v kočárku nebo postýlce do vyčerpání, v lepším případě zkouší dudlík, láhev, houpat, ale všechno to jsou jen náhražky toho, co to dítě potřebuje doopravdy. Jasně že se v roce či dvou už nemusí kojit co 2-3h, už může jíst skoro vše, ohřát skleničku batoleciho jídla snad zvládne i průměrně inteligentní jedinec, většina dětí si ráda dá nějakou tu křupku, nebo kapsičku, a jsou i situace kdy mámu odvezou do nemocnice a dítě to bez ní musí taky několik dní vydržet s někým jiným z rodiny, i když do té doby nikde na hlídání nebylo, to všechno se dá zvládnout. Ale tady už je to opravdu jen válka kdo s koho. A to je špatně, ať má pravdu jeden nebo druhý.
Příspěvek upraven 12.11.23 v 20:52
@KovaJana píše:
Malé dítě občas pláče i třeba při zpětném předání. Tohle prostě nemůže být měřítko. Pokud by rodiče byli normální, tak ho zvykají postupně, nicméně pochybuji, že by do rozchodu otec byl tak mimo, že by dítě v jeho náruči vždycky řvalo. Většinou to řvaní nastává až po rozchodu, kdy matka (u malých dětí) dítěti otce odřízne a dítě tohoto věku velmi rychle odvykne od osoby, kterou dřív vídalo denně a bylo na ni navyklé.
A ohledně intervalů - viděla jsem případy, kdy právě matky přes kojení chtěly max. 2 hodiny styku s otcem, a když otec přišel s tím, tak ok, ale dvakrát denně každý den, tak najednou to taky bylo špatně, že s dítětem nebudou mít žádný souvislejší čas. A na argument, že otec s dítětem také ne, už jaksi nereagovaly. Prostě dost časté je, že kojení je jen záminka k odcizení otce, tím se vyvolá ta plačtivá reakce, a tím se pak odůvodní ještě další omezení styku, místo aby se z toho usoudilo, že je potřeba častější styk, aby pro dítě byl otec bezpečnou osobou. A soudy u malých dětí klidně strpí několika měsíční oddělení dítěte od otce a pak se diví a páchají takové svinstvo, že dítě matce odeberou (když už se tedy odhodlají), ale většinou jen konzervují matkou uměle způsobené odcizení. U malých dětí je třeba konat rychle při prvním náznaku nezralého chování matky, což se dá zjistit během čtvrthodiny mluvení soudce s matkou.
V případě Bára, Bertík a taťka, který řešíme, s nimi otec nežil, o odcizení tedy nešlo. Naopak. Musela proběhnout nějaká zvykačka.