Případ Báry a Bertíka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2670
13.11.23 07:56
@Jahudka82 píše:
Tím myslíš jak staré děti a na jak dlouho? Jak už jsem psala výše, každé dítě je jiné a zvládá v každém věku odloučení od matky jinak. To se přece nedá takhle všeobecně tvrdit. Ještě jsi mi neodpověděl, zda máš děti a možnost se o ně starat. Asi úmyslně. Protože tady si do toho každý trochu promítá osobní zkušenosti a to co zná ze svého okolí, včetně mě. Ale to je asi ve všech diskuzích normální, že to lidi hodnotí ze svého pohledu, který je ovlivněný tím, co sami ve svém životě zažili a zažívají. A tvoje příspěvky na mě působí, že jsi měl s tím, že matka dítě nedává otci, špatnou zkušenost, což mě samozřejmě mrzí. Ale touhle optikou teď vidíš a posuzuješ všechny… Co jsem to začala sledovat, působila jako oběť ona (a to dítě samozřejmě). OK :pankac:, někdy nemusí vše být tak, jak se zdá. Ale ty máš o viníkovi té situace jasno už od začátku. A otec to rozhodně není.

O mne tahle diskuze neni, ale ok, dite mam a je ve vyrovnane SP.
Protoze SP mam, tak vidim, ze

1. rozhodne je SP mozna a zatizeni / problemy s ni jsou naprosto minimalni
  2. kdyby nebyla, o kolik by dite i ja prislo :nevim:
  3. znam zblizka nekolik tech, co byli ve VP matky a v dospelosti priznaji, ze jim otec chybel ( ale pst, mama, ta zlata, jedina, to nesmi slyset. Ta na nej nadava, kudy chodi a zase " by ji to ranilo". )
  4. z osobni zkusenosti vim, ze si nektere dite i treba poplace, kdyz je „predavane“, ale za chvilku se uklidni a je v pohode. Toto potvrzuji i psychologove a socialni pracovnici, netreba to dramatizovat. Pozitivum pece o dite prevazuje.
  5. zkusenost s nasim systemem je takova, ze jakmile otec nevyzaduje kontakt od rozchodu hned, system toho zneuzije a ve vysledku se ho nedocka. ( takove to " tatinku, pockejte, az bude dite vetsi". A pak " dite uz si zvyklo a nechce nic menit". Nektere soc pracovnice a obzvlast starsi soudkyne jsou v teto manipulaci mistry.
  6. motivace k VP matky nebyva vzdy čistá. Vliv na dite, penize a pocit pomsty v tom hraji roli. I kdyz se muze zdat dnesnu vyzivne nizke, tak pro spoustu zen i tech 5-8 tisic mesicne, sleva na dani a v neposledni rade moznost mene pracovat v praci hraje svoji roli. Plus vi, ze pres dite penize nejak z otce vytahnou.
  7. a samozrejme, s ditetem, co s nim mate jen " styk", si proste takovy vztah neudelate. a kdyby jo, matka ma paky, jak ho prekazit; dite nema moznost se temto pakam vzeprit a aby v pohode u dominantnejsi matky " prezilo", nezbude mu, nez se prizpusobit.
  8. a ze by otec peci nezvladnul, je blbost. Jen mu to jde hur, ma v byte vetsi bordel, oblečení hur vyzehlene a radu veci dela jinak - same nepodstatne veci.
  9. pokud neni matka prehnane majetnicka, i ona oceni vic volna, vic penez a mensi odpovednost.
  10. samozrejme, ze dite v SP vyjde otce vetsinou draz nez ve VP, musi se zapocitat ztracene pracovni prilezitosti a nutnost si praci prizpusobovat. No a co; možné to je.

Hlavni, za sebe, povazuju bod 3. Znam matky tech deti, ty se holedbaji, jak nad otcem vyhraly, smeji se, jakej je vul a ze by tohle neumel a tohle nedokazal, slysim presne ty argumenty, jake ctu tady, a v realu vim, ze detem otec chybel, v jednom případě i mely otce radsi a chtely byt s nim, ale maminka plakala… A v dospelosti priznaji, ze jim otec chybel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17162
13.11.23 08:17
@Sylvania 333 píše:
Nojo, ale teď se stará babička a dítě matce také nepředávají, i když ho měla mít. :nevim:

Ale to už nikoho netrápí. Hlavně že otec a jeho rodina dosáhli, čeho chtěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
13.11.23 08:18

@Jahudka82 Já to třeba neberu jako štěstí a přijde mi, že považovat to za štěstí z toho nežádoucím způsobem dělá něco mimo normu.

Za štěstí povazuju, když si někdo narychlo pořídí dítě a natrefi na chlapa a ne s. racku. Pardon za ten výraz, ale asi je jasné, jaký typ jedinců tím myslím.

Mám teď v okolí dva mladé vdovce, v obou rodinách nejmenší dítě batole. Děti už byly fixovane vic na otce než těžce nemocnou mámu. Což je dobře, při tom všem. Neumím si představit, jak by jim bylo, kdyby přišly o mámu a musely ze dne na den k „cizímu“ otci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
13.11.23 08:21
@Jahudka82 píše:

A ty by ses nebála, že ona chlapečka vezme a zase zdrhne? Nebo že ji hrabne, jako te paní v Krkonoších?
Doběhlo ji její vlastní jednání, bohužel s ní i toho chlapečka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17162
13.11.23 08:50
@bertoldina píše:
@Jahudka82 Já to třeba neberu jako štěstí a přijde mi, že považovat to za štěstí z toho nežádoucím způsobem dělá něco mimo normu.

Za štěstí povazuju, když si někdo narychlo pořídí dítě a natrefi na chlapa a ne s. racku. Pardon za ten výraz, ale asi je jasné, jaký typ jedinců tím myslím.

Mám teď v okolí dva mladé vdovce, v obou rodinách nejmenší dítě batole. Děti už byly fixovane vic na otce než těžce nemocnou mámu. Což je dobře, při tom všem. Neumím si představit, jak by jim bylo, kdyby přišly o mámu a musely ze dne na den k „cizímu“ otci.

Chápu jak to myslíš. Bohužel z některých se ty srágory vyklubou až časem. Dokud nemáš ty děti a různé krizové situace, vypadá všechno ok. Až když dojde na to, že se musí ze dne na den postarat v nějaké složitější situaci, projeví se, nedají to. Čest výjimkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17162
13.11.23 08:57
@bertoldina píše:
A ty by ses nebála, že ona chlapečka vezme a zase zdrhne? Nebo že ji hrabne, jako te paní v Krkonoších?
Doběhlo ji její vlastní jednání, bohužel s ní i toho chlapečka.

Dobře, ale je jediný řešení dítěti sebrat matku a naopak úplně? Už tu byla řeč o asistovaným styku, tak možná jedině tak, pod dohledem. Ale to, že teď ve styku brání zas otec matce, je opět porušování práva dítěte na oba rodiče…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41153
13.11.23 09:15
@Jahudka82 píše:

tak pokud to vyhodnotil soud a znalci tak, že toto řešení je vhodnější a bezpečnější pro dítě, než samotná matka, tak jedině dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2586
13.11.23 09:19

Když je tady tolik odborníků na střídavou péči, můžu se na něco zeptat? Tuhle se mi jeden rodič chlubil, jak je to jeho dítě šikovné, že skvěle zvládá střídavou péči, protože se s každým rodičem chová úplně jinak. To tak má být? Přijde mi to divné, chtěla bych spíš, aby dítě bylo samo sebou a chovalo se za všech okolností podle sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41153
13.11.23 09:24
@mokkk píše:
Když je tady tolik odborníků na střídavou péči, můžu se na něco zeptat? Tuhle se mi jeden rodič chlubil, jak je to jeho dítě šikovné, že skvěle zvládá střídavou péči,protože se s každým rodičem chová úplně jinak.To tak má být? Přijde mi to divné, chtěla bych spíš, aby dítě bylo samo sebou a chovalo se za všech okolností podle sebe.

a vy to tak třeba u babiček nemáte? že se v každém prostředí to dítko chová trochu jinak podle tam nastavených pravidel? :think: mi to přijde normální, že to dítko pozná, kde a co je po něm požadováno, nebo co mu kde projde a podle toho se chová…vždyť to tak je i ve škole, tréninku, doma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
13.11.23 09:25
@Jahudka82 píše:
Chápu jak to myslíš. Bohužel z některých se ty srágory vyklubou až časem. Dokud nemáš ty děti a různé krizové situace, vypadá všechno ok. Až když dojde na to, že se musí ze dne na den postarat v nějaké složitější situaci, projeví se, nedají to. Čest výjimkám.

Vycházím-li ze svého okolí, kde se vztah rozpadl, tak až na vyjimky signály sragorstvi bývají od začátku, jen jsou prehlednuty z nedostatku času nebo příliš růžových brýlí. Nebo jsou pro některé pritazlive :nevim:. Aneb kdo si dobrovolně pořídí dite s tím slovenským politikem, který šíří do okoli víc sperma než kysličníku uhličitého?

Jsem teď už generál po bitvě, takže je snadné říct, že bych si s chlapem, se kterym jsem neřešila nějakou krizovou situaci, dítě neporidila…když pak tlaci čas, tak je mi jasné, že se nároky snižuji i za cenu rizika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
13.11.23 09:27
@Jahudka82 píše:
Dobře, ale je jediný řešení dítěti sebrat matku a naopak úplně? Už tu byla řeč o asistovaným styku, tak možná jedině tak, pod dohledem. Ale to, že teď ve styku brání zas otec matce, je opět porušování práva dítěte na oba rodiče…

Na tohle ti neodpovim, bylo by to věštění z křišťálové koule. Osobně se mi to nelíbí, ale nevím detaily, které pak hrají roli. A není žádoucí, aby se probíraly na veřejnosti kvůli tomu chlapeckovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2586
13.11.23 09:30
@Keyllah píše:
a vy to tak třeba u babiček nemáte? že se v každém prostředí to dítko chová trochu jinak podle tam nastavených pravidel? :think: mi to přijde normální, že to dítko pozná, kde a co je po něm požadováno, nebo co mu kde projde a podle toho se chová…vždyť to tak je i ve škole, tréninku, doma…

No nemáme. Dcera je pořád stejná, někde musí poslouchat víc a někde míň, ale její preference se nemění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18228
13.11.23 09:34
@mokkk píše:
Když je tady tolik odborníků na střídavou péči, můžu se na něco zeptat? Tuhle se mi jeden rodič chlubil, jak je to jeho dítě šikovné, že skvěle zvládá střídavou péči, protože se s každým rodičem chová úplně jinak. To tak má být? Přijde mi to divné, chtěla bych spíš, aby dítě bylo samo sebou a chovalo se za všech okolností podle sebe.

Naše dcera se chová ke každému jinak a to má úplnou rodinu :mrgreen:. Ale moc dobře ví, kde má slabá místa tatínek a co se dá vydiskutovat s maminkou :lol:. Jsou to přesně ty situace, kdy jsem vděčná, že jsme s mužem v tomhle partaci a držíme společnou lajnu, ať už se ústupek nakonec udělá nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148685
13.11.23 09:47
@KovaJana píše:
Jako sorry, ale poprvé „půjčit“ dítě otci bez dozoru matky ve 2,5 letech a ještě se tím prakticky chlubit skutečně nepovažuji za normální.

Pokud nevíš proč a neznáš důvod je tvůj postoj přehnaný a jednostranný. A moc dobře to o tobě nevypovídá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148685
13.11.23 09:55
@bertoldina píše:
Naše dcera se chová ke každému jinak a to má úplnou rodinu :mrgreen:. Ale moc dobře ví, kde má slabá místa tatínek a co se dá vydiskutovat s maminkou :lol:. Jsou to přesně ty situace, kdy jsem vděčná, že jsme s mužem v tomhle partaci a držíme společnou lajnu, ať už se ústupek nakonec udělá nebo ne.

To jo. Jinak s tátou, jinak s mámou, u prarodičů ještě jinak. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna