Přístup našich k práci a penězům

Anonymní
30.6.20 10:31

Přístup našich k práci a penězům

Ahoj. Abych se představila, jsem studentka VŠ a mám mladší sestru (12 let). Důvod proč sem píšu - hrozně mě mrzí laxní přístup našich (hlavně mamky) k zaměstnání a k tomu, kolik si vydělají a s tím spojenou naší životní úrovní. Žijeme v krajském městě, můj otec je třetím rokem v důchodu a mamka (45 let) pracuje v jedné škole za pár korun na vrátnici (už od doby, co ji skončila rodičovská se sestrou). Otec byl velmi často nezaměstnaný, když ne, vykonával různé pomocné práce. Přitom by to rozhodně nemuselo být tam špatné, mamča má SŠ ekonomku, otec vyučený zedník a je šikovný (u něho samozřejmě chápu, že už je unavený a chce si užívat důchod). I jsem mamince založila profil na portálu s nabídkami práce, a chodí jí tam dost dobrých nabídek, jenže ona zkrátka nechce. Prý v práci jí je dobře, není to náročné a má to u domu, a že nevydělá moc prý až tak nevadí. Mě to připadá hlavně že si nevěří (i když dřív pracovala ve svém oboru). Bylo by mi to jedno, ale bohužel aby naši a sestra žili aspoň trochu normálně, musím jim dost přispívat, i když bych se ráda věnovala naplno studiu. Školu si platím komplet sama. Tátovi to připadá úplně normální: “Však my jsme tě živili celý život, na žádnou vejšku jsi chodit nemusela.” A úplně nejvíc líto je mi ségry. Už je ve věku, kdy by se chtěla líbit, ale od našich měla jen pár onošených triček, džíny, mikinu, kecky a bundu. Navíc ji to všechno už bylo malé. Já na tom jako dítě byla podobně. Další věc - nikdy jsme nebyly na škole v přírodě, na táboře, na výletě apod. Takže jsem ji koupila par pěkných věcí a něco jsem ji dala po sobě. Dokonce před časem jí řekli, že už jí nebudou platit krasobruslení, její jediný a největší koníček, je v tom fakt dobrá. Od té doby to platím ja. Pochopila bych, kdyby žádná lepší práce nebyla, ale tak to není, takže jak to mám mamce vysvětlit? Dík (z pochopitelných důvodů anonymně)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16186
30.6.20 10:39

A jakou kvalifikaci má maminka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
30.6.20 10:43

Tohle asi bohužel nevysvětlíš, můžeš zkusit ještě mamku přemluvit skrz ségru - aby jí něco dopřáli, měla se dobře a tak.. Ale obávám se, že to nevyjde, někdo to tak prostě má a v tomhle věku se to asi jen tak nezmění, jediný co můžeš, je platit dál ségře krasobruslení, občas jí koupit něco hezkého a snažit se s ní o tom mluvit a jít jí lepším příkladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
30.6.20 10:53

Já ve 12 chodíval sousedovi venčit psa, měla jsem 80 Kč za venčení… Co zkusit pomoct segre něco takového sehnat, aby si mohla koupit i něco sama? Taky máš určitě co dělat, aby ses na škole uživila. A rodičům bych k Vánocům, narozkám kupovala věci do 100 Kč, když musíš dotovat ségru.
Z jakého jsou města? Třeba by se tu někdo našel, co by měl nějaký přivýdělek ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16201
30.6.20 10:59

Nezměníš to, ty 3 roky už to ségra vydrží a pak už bude moct na brigádu třeba do fast foodu. Vezmi ségru někdy do sekáče, hezké oblečení se dnes dá sehnat za babku a nemusí to nikdo poznat.
My jsme měli v dětství podobnou rodinu v sousedství (ale tam si způsobil otec těžký úraz při práci na černo a neměl pojistku, a pak už se nemohl k práci rukama vrátit a hlavu na uživení neměl). Když bylo jejich klukům asi 13, tak jim náš táta přiděloval o prázdninách práci a platil jim, aby měli alespoň na limonádu s ostatními na výletě. My taky o prázdninách na kapesné pracovali, pořád bylo co natírat, zajistit zvířata, vyplít, pořezat dřevo atd. Kluci u nás třeba dělali dřevo, dostali oběd a zmrzku (už tím jejich mamka ušetřila, protože jedli třeba 8 knedlíků :mrgreen: ) a ještě si odnesli pár korun.
Nemáte další příbuzné nebo sousedy, kteří by třeba podobnou brigádu ségře zajistili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
30.6.20 11:39

Chápu dobře, že bydlíš doma, chodíš na VŠ a k tomu přispíváš na domácnost? Pokud bydlíš doma, tak škola tolik zase nestojí ne? Nějaké knihy, občas pracovní oblečení (pokud ho vyžadují), určitě se vejdeš do 3000 na semestr. Já osobně bych si vypočítala, kolik vlastně za měsíc potřebuji peněz - jídlo, energie v bytu, nájem, oblečení. Dál bych také platila sestře krasobruslení. A pak bych rodičům přispívala tak akorát tou částkou, kterou za mě mají platit. Já vím, že brigáda je ke škole dost náročná, ale opravdu se to zvládnout dá. Nejlépe si zkusit najít práci v oboru, který studuješ - budeš mít praxi a líp se ti bude hledat další práce.
Bohužel, rodiče nedonutíš, aby dělali jinou, lépe placenou práci. Musí chtít sami.
Ale jak už tu spousta lidí navrhovala, zkus se poptat po okolí pro malou brigádu pro sestru - sekání trávníků, venčení psů, úklid, nákupy, hlídání dětí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
30.6.20 11:51

Je smutné, když děti musejí dělat rodiče svým neschopným zploditelům.

• Citovat
  • Upravit
24816
30.6.20 11:59

To je mi vás, obě holky, líto :?
proto říkám, že děti jsou to nejdražší co máme ;) a vždy tu dostanu sodu, že počet dětí přepočítávám na počet peněz - ANO - přepočítávám, protože děti mají mít aspoň slušný standard (neříkám značkové hadry od Prady a kosmetiku od Versace), ale aspoň ten tábor jednou za rok, nějaký ten výlet aspoň párkrát do roka.. slušné oblečení a boty.. přiměřené koníčky - klidně i víc jak jeden.. cítit se prostě v kolektivu NORMÁLNĚ..
jsi fajn, že se snažíš ségře přilepšit.. vašim by měl někdo otevřít oči.. zkusila bych debatu i se ségrou, aby jim to i ona řekla na plnou pusu, že prostě NEMŮŽE mít jednu mikinu a jedny kecky :,(
táta by měl občas jít na brigádu, teď je potřeba tolik zedníků!! proč nejde na fušku???! však ať je na důchodě, proti tomu NIC, ale má sakra dvě děti, tak nemůže jen sedět na zadku a koukat, jak holky nemají ani v čem chodit do školy!! :poblion:
u maminky bych to tak neřešila, práce ji baví, má to kousek, určitě se k tomu stará o domácnost, ségru, vaří.. ale s tátou bych měla velmi vážnou řeč!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
30.6.20 12:06
@Myška321 píše:
Chápu dobře, že bydlíš doma, chodíš na VŠ a k tomu přispíváš na domácnost? Pokud bydlíš doma, tak škola tolik zase nestojí ne? Nějaké knihy, občas pracovní oblečení (pokud ho vyžadují), určitě se vejdeš do 3000 na semestr. Já osobně bych si vypočítala, kolik vlastně za měsíc potřebuji peněz - jídlo, energie v bytu, nájem, oblečení. Dál bych také platila sestře krasobruslení. A pak bych rodičům přispívala tak akorát tou částkou, kterou za mě mají platit. Já vím, že brigáda je ke škole dost náročná, ale opravdu se to zvládnout dá. Nejlépe si zkusit najít práci v oboru, který studuješ - budeš mít praxi a líp se ti bude hledat další práce.
Bohužel, rodiče nedonutíš, aby dělali jinou, lépe placenou práci. Musí chtít sami.
Ale jak už tu spousta lidí navrhovala, zkus se poptat po okolí pro malou brigádu pro sestru - sekání trávníků, venčení psů, úklid, nákupy, hlídání dětí…

No ty to píšeš, jako by ona byla ta špatná - vejška jí moc nestojí, platit krasobruslení může, oblíknout ségru taky, nakonec může přihodit i nějakou korunu domů, tak kde je problém…? Je to stokrát smutný, když se rodiče vykašlou na svý děti z lenosti a pohodlnosti. Zakladatelka je skvělá, ségra jí to nikdy nezapomene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
30.6.20 12:22

Upřímně - já si tak trochu myslím, že to je věc rodičů, jak chtějí žít. Jako problém bych viděla, pokud by nebyli schopní postarat se natolik, že byste byli bezdomovci, neměli co jíst apod. Pokud běžné životní potřeby zajistí a stačí jim to tak, tak to je jejich věc. Drahé, značkové oblečení, drahé kroužky, výlety atd., to je taková nadstavba, která nutně nemusí být. Někdo to chce a neuměl by bez toho žít, jinému to nechybí. Vaše mamka je možná ráda, že má stabilní práci, kde jí je dobře, kde ji to baví a nemá tam stres. A je to pro ni důležitější, než riskovat, že v jiné práci bude mít nervy, narazí na blbé spolupracovníky, šéf se po ní bude vozit a do roka o tu práci přijde a bude ve svým věku nahraná. Tak je radši v klidu a oželí peníze na blbinky. Jiná věc je, že vám, holkám, to nevyhovuje, protože si představujete život „na vyšší noze“ (to, co ty označuješ za „žít aspoň trochu normálně“, čili rozhazovat a užívat si). Ale není nutně povinnost rodičů Vám ho zajistit. Třeba by stačilo být skromnější a byly byste taky spokojené - ne každý si může dovolit extra drahý koníček (jako třeba je zrovna to krasobruslení, to si přiznejme, že to je jeden z nejdražších sportů a musí se do něj lít strašné peníze, aby to mělo smysl) a přesto tím netrpí. Je spousta rodin, kde děti chodí do kroužků jen na škole nebo na nějaký levnější do DDM, protože spousta rodin řeší, kolik si může dovolit dát peněz na kroužky, na tom ale přece není nic špatného. Kroužek není životní nezbytnost. Stejně tak značkové oblečení - znám spoustu rodin, kde puberťáci prolízají sekáče a snaží se tam najít značkovou věc za pár peněz, protože jim prostě rodiče nekoupí mikču za 3 tisíce, když neznačkovou pořídí za pětistovku. Tak to prostě je a je třeba se s tím smířit. Pokud mi toto nevyhobvuje, tak nezbývá nic jiného, než si počkat, až povyrostu a budu si moct na tyto věci navíc vydělat na brigádách (taky jsem to tak v mládí měla a nemyslím si, že by mě nějak poznamenalo, že naši nevyhazovali fůru peněz za moje hadříky a že jsem se musela sama přičinit, aspoň si teď nemyslím, že pečení holubi lítají sami do pusy. Taky jsem nemohla hrát na klavír, i když mě to jako dítě lákalo, protože na klavír peníze nebyly a ani by nebyl u nás kam dát - za nás ještě nebyly skladné klávesy, ale muselo se jít do „kusu nábytku“. Tak jsem holt dělala něco jiného a dnes taky žiju). A upřímně - kdyby mně moje již plnoleté dítě chtělo organizovat moje zaměstnání a mělo pocit, že je jeho věc, kde pracuju, a že mi má práci zařizovat, tak bych mu asi naznačila, že se může komplet osamostatnit, pokud mu náš způsob života nevyhovuje a žít si podle svého, ale že do mého života mu nic není. Takže já bych doporučila neřešit život rodičů, ti se postarají sami podle svého uvážení, věnuj se svému studiu, ať si můžeš ty pak najít nějakou hodně dobře placenou práci, a brigádám. Pokud chceš někdy koupit něco hezkýho své sestře, tak kup, je to od tebe hezký, ale fakt to není povinnost a ona vyroste ve fajn slečnu určitě i bez toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24816
30.6.20 12:52

@zzpet Věc rodičů, jak chtějí žít - je to jen do té doby, než se kvůli jejich „životnímu stylu“ jejich děti dostanou na okraj společnosti!!!
kolik máš dětí a jak je vychováváš? a že zakladatelčina sestra vyroste ve fajn slečnu - tak SNAD ANO (doufejme) - ale tohle stigma jedné mikiny a jedněch kecek si ponese v celém svém životě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.20 12:59

@zzpet tím žít aspoň trochu normálně jsem opravdu nemyslela bůhvíjaké luxusní značkové hadry, ono by bohatě stačilo, aby ji ty věci padly a nevypadala v tom jak totální socka. Svěřila se mi, že se za to stydí a spolužáci na ni i divně koukám. Fakt vypadala hrozně. Jinak jsem jí ukazovala jak lovit věci v sekáči, sama tam nakupuju a je to taková naše společná zábava. Prosím netvrď mi že mít vsehovšudy 4 sepraná trička která jsou ji ještě malá je normální. To není o penězích, ale o totálním nezájmu těch rodičů. Krasobruslení - je to její opravdu jediný koníček, tak přeci ji nevezmu ještě tuhle jedinou radost. Ano mamku na jednu stranu chápu ale proste měla by se trochu víc zajímat o to, nám nějakou tu životní úroveň zajistit. Segra za to taky nemůže.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.6.20 13:02

@neila má střední ekonomku, několik let pracovala jako účetní. Je to normální, celkem chytrá a schopna ženská, jen kdyby se trochu snažila.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.6.20 13:07

@Lucy75 naprostý souhlas

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.6.20 13:09

@zzpet

Promiň, ale ty to píšeš jako kdyby zakladatelka a její sestra po nich chtěli nějaký luxus. Je rozdíl, jestli děti chtějí kraviny, značkové oblečení apod vs že nemají oblečení, co by jim bylo a nemůžou jet se školou ani do blbé zoo.

Já jsem si tohle zažila s mámou a dodneška mě to poznamenalo. Od 10 let nám nekoupila žádné oblečení, školní pomůcky, pak nedávala ani peníze na autobus z internátu na střední. Vše jsme platili z alimentů od táty a máma za nás nedala pomalu korunu a ještě nadávala, co jí stojíme peněz. Tohle ti přijde jako normální? 8o Tak to chudáci tvoje děti, jestli tohle u nich chceš praktikovat…

Anonym nebo smazat prosím.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat