Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ty voe, to je ulet - nicmene toho sporiciho magora dela az ted co mate dite, nebo jeste pred ditetem? To je docela zasadni zminit.
@missmiri píše:
Mi manžel minulý měsíc vyčetl, že moc spotřebovávám vodu v kuchyni, od té doby myje nádobí jenom on-já jsem řekla, že to tedy dělat nebudu. Též je extrémně šetřivý, ale jak v čem, lístek za fotbal za 4 tisíce klidně dá
a tak když myje nádobí, tak je to fajn
![]()
@WontTell píše:
K čemu musí mít ohrádka certifikát?
Protože je to teď moderní ![]()
@Anonymní píše:
Přitel je škrt..Třeba mi da letàky a zaškrta, co je levné. I u sušenky řeší kolik je cena za kilo. Když ohřívá jídlo v hrnci, tak pak z nej i ji nebude pry spinit talir.Je schopny taliř vymazat chlebem a chce po me to same.Malo splachuje zachod, setri vodu.Kdyz vyvarim flasku, vodu necha vystydnout a splachne s ni wc.Ted rerime ohradku pro dite.Jemu se zdaj drahe, pry bychom mohly koupit drevo a udelat si ji sami.
Marne mu vysvetluju, ze ohradka musi mit certifikat. Porad na vse rika…to je drahe. Pritom kouri. Chtela jsem fotky profi z tehotenstvi, nadaval, ze je to drahe. Cokoliv koupim, pta se kolik to stalo.Mate to nekdo taky tak? Bojim se uz cokoliv koupit. Porad posloucham, ze nejsem ekonomicka, pritom kupuju vse v akcich.Uz me to nebavi.
Co s tim?
Tak spoustu věcí děláme taky tak. počítáme věci na kila a metry lde toho co se vypélatí, nakupujeme v akcích v obchodech co má při cestě z práce.
udělat si vlastní ohrádku se nevyplatí…to jsme počítali ![]()
Profi fotky z těhotenství jsem neměla a mít nebudu, většina mi příjde kýčovita ![]()
Když ohřejeme z hrnce, tak já nám nandám, a jeden má vždy jídlo v hrnci…nebudu mít další talíř navíc.
Když byla malá miminko a koupala se ve vaničce, tak jsem s vodou pak i vytřela. Příjde mi to škoda to jen tak vylít. ![]()
též spracovávám jídlo co se nedojí, třeba bramborovou kaši na placky a pod.
Jako škrt si nepřipadám. ![]()
Pěkně mu propočítej kolik prokouří, tam se nechá spoustu peněz, pokud chce šetřit tak na všem. Toto mi příjde jako jedno z největších plýtvání ![]()
HLAVNĚ JAKÉ SI TO UDĚLÁTE TAKOVÉ TO MÍT BUDETE. ![]()
@hanka.br. píše:
Kouří a málo splachuje, aby ušetřil?![]()
![]()
No jasný ne… Nad žlutým jen rukou mávni, co je hnědý, to hned spláchni
Možná se to má rýmovat, ale asi si to už nepamatuju přesně ![]()
Víš, to je slovo proti slovu. Pro puntičkáře bude bordelářka každá, která denně nevytře. Pro workoholika líná ta, co si po denním maratonu v devět zapne televizi. Atd. A přesně i naopak - pro bordelářku bude puntičkář ten, kdo jí bude připomínat, že by fakt tu plíseň z ledničky mohla utřít. Pro škrtka bude každá to, která neudělá ananlýzu, kde danou věc lze zakoupit nejlevnejěí a další, zda tu věc vůbec potřebuje. A naopak, ta, co prostě peníze nepočítá (jojo, já jsem ráda, když mi na konci dne v peněžence něco zbyde a nechápu, kam se to ztrácí
) je pak škrt můj muž, který nechápe to samé - za co jsem to utratila, a bylo to nutné?
Těžko říct, jestli prostě nedrží nějaký rozpočet, byť natažený k prasknutí a dělá holt omezení a rozhodnutí, která nejsou populární. šetří kde se dá, byť na místech, které jsou pro tebe důležité. Těžko říct, jestli je to prostě držgrešle z principu a vlastností. A snad dokonce sobec šetřící si penízky pro vlastní potřebu.
Jak už tady někdo psal, spočítat mu kolik prokouří a normálně mu to zatrhnout. Ať začne u sebe a nešetří na dítěti ![]()
Spoustu věcí dělám taky, proč vylívat hrnec prakticky čistý vody do odpadu, když může být ještě k užitku, například… Přepočet na kilo řeším u všech potravin, holt nouze naučila ![]()
Nechápu, proč by nemohl vyrobit ohrádku, stačí si přeměřit mezery mezi šprušlemi, aby neudělal větší a nestrčilo tam dítě hlavu a koupit nezávadný lak na dřevo… Važ si zručného chlapa, můj ex za celou dobu bydlení se mnou (7let)nepřidělal světla v ložnici a byly tam jen malé lampičky.
Přijdeš mi trochu zhýčkaná, promiň.
Možná se ptá proto, že ví, že bez „dozoru“ utrácíš víc.
Ale ty cigára bych mu spočítala, podtrhla a řekla, že já teda čistě za sebe utratím stejnou sumu, ze které nebude žádný užitek a pokud mi v tom chce zabránit, tak ať přestane
Zase kázat vodu a pít víno, to by uměl každý ![]()
Pokud žijete „z ruky do huby“, tak bych ho i pochválila za jeho spořícího ducha. Ale jinak mi to přijde až přehnané. Ale tohle má asi v sobě, nezměníš ho ![]()
Jinak sobe si nekoupim nic jak je rok dlouhy.Driv se mi to jeho setreni libilo, ale uz je to extrem. Navic nechci setrit na diteti.
@Anonymní píše:
Přitel je škrt..Třeba mi da letàky a zaškrta, co je levné. I u sušenky řeší kolik je cena za kilo. Když ohřívá jídlo v hrnci, tak pak z nej i ji nebude pry spinit talir.Je schopny taliř vymazat chlebem a chce po me to same.Malo splachuje zachod, setri vodu.Kdyz vyvarim flasku, vodu necha vystydnout a splachne s ni wc.Ted rerime ohradku pro dite.Jemu se zdaj drahe, pry bychom mohly koupit drevo a udelat si ji sami.
Marne mu vysvetluju, ze ohradka musi mit certifikat. Porad na vse rika…to je drahe. Pritom kouri. Chtela jsem fotky profi z tehotenstvi, nadaval, ze je to drahe. Cokoliv koupim, pta se kolik to stalo.Mate to nekdo taky tak? Bojim se uz cokoliv koupit. Porad posloucham, ze nejsem ekonomicka, pritom kupuju vse v akcich.Uz me to nebavi.
Co s tim?
Je šetřivý, to ho šlechtí. Co zcela mění situaci je to, že kouří. Pokud tě štve, jak se chová, omlacela bych mu to o hlavu ![]()
Kolik prokouří za měsíc? Kolik to dělá za rok? Třeba byste si pak mohli dovolit kvalitní ohrádku pro dítě nebo tatranku za 6,– místo 5,50.
Tohle by mě štvalo hodně a takový člověk se nezmění. Naopak, ještě to bude praktikovat na dětech. Neříkám, že je dobré hýřit, taky mám sklony k šetření, ale ne na nesprávných místech. Rozhodně bych nekibicovala, kdybych prohulila třeba dvojku měsíčně ![]()