Přítomnost anti D protilátek

alena1995
15.6.21 11:50

přítomnost anti D protilátek

Ahoj holky,

prosím, poraďte co znamená přítomnost anti D protilátek pro mě nebo dítě. Jsem 34tt, nyní mi volali z gynekologie tyto výsledky, řekli mi, že to může a nemusí něco znamenat.

Upřímně se bojím… Protože Google má opět dost katastrofických scénářů, tak uvítám spíše osobní zkušenost.

Děkuji.

Edit: Já i partner jsem krevní skupina A-

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7486
15.6.21 12:17

@alena1995
to je divne, pokud jste oba RH negativni, dite nemuze byt pozitivni a tudiz nemuzes mit protilatky
nebyla jsi na nejakem invazivnim vysetreni, kde by ti ty protilatky pichaly? treba odber plodovky atp? pak bys ty protilatky mela, ale nic by to neznamenalo, protoze by tam byli z te injekce
nebo partner neni otec ditete. pak by protilatky problem byt mohli, ale ty uz jsi na konci, tak by to asi nebylo tak hrozne
jiny zpusob, jak bys mohla mit protilatky neni, jedine jeste chyba v laborce, ze by spletli vzorky treba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alena1995
15.6.21 12:28

@Toluma Mě to také přijde divné. Oba jsme A-, prvorozený syn je 0-. Dítě, které čekám nyní mám s partnerem určitě, na 10000%, otěhotněla jsem půl roku po prvním porodu a tak je jasný, že v takovém období bych asi nebyla nevěrná jinde…

Píchali mi nějakou injekci skrz tu krev, ale nevím proč, u prvního mi nic nepichali. Na partnerovu krevní skupinu se neptali. Mohlo to miminu ublížit?

Snažila jsem se s doktorky něco vytáhnout, ale prostě na otázku jestli je ohrožený plod mi řekla, že ani ne, že by to spíš mělo špatný dopad na mě. Ale všude čtu, že může plod umřít, mít poškozený mozek, žloutenku, aj…

• Citovat
  • Upravit
7486
15.6.21 13:15

@alena1995
no hele a teda ted v tom tehotenstvi ti nejake protilatky pichali nebo ne?
pokud ti pichli protilatky, tak je mas z toho a nedeje se vubec nic. miminko to neohrozi.
mela jsem to tez tak, manzelova skupina nikoho nezajimala nikdy a po odberu plodovky mi ty protilatky proste soupli. v tom 34 tt mi pak vysli pozitivni, kdyz jsem ale rekla, ze byla ta injekci, tak rekli, ze je to z toho, je to v poradku a neni potreba to dale sledovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81489
15.6.21 13:29
@Toluma píše:
@alena1995
to je divne, pokud jste oba RH negativni, dite nemuze byt pozitivni a tudiz nemuzes mit protilatky
nebyla jsi na nejakem invazivnim vysetreni, kde by ti ty protilatky pichaly? treba odber plodovky atp? pak bys ty protilatky mela, ale nic by to neznamenalo, protoze by tam byli z te injekce
nebo partner neni otec ditete. pak by protilatky problem byt mohli, ale ty uz jsi na konci, tak by to asi nebylo tak hrozne
jiny zpusob, jak bys mohla mit protilatky neni, jedine jeste chyba v laborce, ze by spletli vzorky treba

blbost to není. POkud jsou oba Rh-, tak stále může vytvářet protilátky. Ne proti plodu, ale byla v kontaktu s Rh+ krvinkami.
Takže variant je více - dostala transfuzi v minulosti, byla v minulosti těhotná s Rh+ mužem. Laboratorní chyba. Nebo chyba v určení otcovství s Rh- mužem. Případně nějaké variantní fortma antigenu D, které na první dobrou se tváří jako D-, přitom tam ten antigen je.Pak ještě připadá varianta, že naměřili anti D-pritilátky, které jí píchl gynekolog - i to se stává :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81489
15.6.21 13:33
@alena1995 píše:
@Toluma Mě to také přijde divné. Oba jsme A-, prvorozený syn je 0-. Dítě, které čekám nyní mám s partnerem určitě, na 10000%, otěhotněla jsem půl roku po prvním porodu a tak je jasný, že v takovém období bych asi nebyla nevěrná jinde…

Píchali mi nějakou injekci skrz tu krev, ale nevím proč, u prvního mi nic nepichali.

jako teď? No, tak pak jsme doma. :lol: gynekoložka je blbá. Ti píchne protilátky a pak se diví, že ti je naměří. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7486
15.6.21 13:35

@Lama Lama
vsak minimalne o pulce tvych moznosti mluvim ;) jiny otec, aplikace protilatek, chyba laborky
a to ostatni jsou tak mizive sance, ze na prvni myslenku je podle me nema smysl vubec zminovat. az na to predchozi mozne tehu s jinym RH+ partnerem. ale to predpokladam, ze by protilatky mela uz v tom predchosim tehotenstvi :think:
a kdyby dostavala transfuzy, tak jako Rh- by dostala zas Rh-, tak z toho by protilatky taky asi nemela. zejmena kdyz teda v prvnim nebyli :think: pokud by teda nedostala po porodu, ale i tak by dostala svuj RH faktor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7486
15.6.21 13:37
@Lama Lama píše:
jako teď? No, tak pak jsme doma. :lol: gynekoložka je blbá. Ti píchne protilátky a pak se diví, že ti je naměří. :jazyk:

no a na to jsem se ji ptala. nejpravdepodobnejsi varianta mi vysla. :mrgreen: a nemusim tady vymyslet scifi varianty, jak by se tam protilatky mohli dostat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81489
15.6.21 13:40
@Toluma píše:
@Lama Lama
vsak minimalne o pulce tvych moznosti mluvim ;) jiny otec, aplikace protilatek, chyba laborky
a to ostatni jsou tak mizive sance, ze na prvni myslenku je podle me nema smysl vubec zminovat. az na to predchozi mozne tehu s jinym RH+ partnerem. ale to predpokladam, ze by protilatky mela uz v tom predchosim tehotenstvi :think:
a kdyby dostavala transfuzy, tak jako Rh- by dostala zas Rh-, tak z toho by protilatky taky asi nemela. zejmena kdyz teda v prvnim nebyli :think: pokud by teda nedostala po porodu, ale i tak by dostala svuj RH faktor

rozporovala jsem fakt, že nemůže mít protilátky. Může. Ono to fakt není tak vzácné, že otec není otec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81489
15.6.21 13:42
@Toluma píše:
@Lama Lama
a kdyby dostavala transfuzy, tak jako Rh- by dostala zas Rh-, tak z toho by protilatky taky asi nemela. zejmena kdyz teda v prvnim nebyli :think: pokud by teda nedostala po porodu, ale i tak by dostala svuj RH faktor

jo, máš pravdu, blbá gynekoložka je nejpravděpodobnější varianta. Předchozí těhotenství s Rh+ partnerem - to by protilátky mít nemusela, během těhotenství a vytvořili by se během porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7486
15.6.21 14:42
@Lama Lama píše:
rozporovala jsem fakt, že nemůže mít protilátky. Může. Ono to fakt není tak vzácné, že otec není otec.

No jasny, proto za prvni vetou, ze dva RH- ne basleduji oriklady, kdy jo ;)
Hele a u toho predchozi RH+. (Hypoteticky, nevim jestli bylo). Bude orvni dite s RH+, pak dalsi dite uz s RH-, mohou byt pri tretim tehu s RH- protilatky na zaklade toho prvniho tehotenstvi s RH+?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81489
15.6.21 14:58
@Toluma píše:
No jasny, proto za prvni vetou, ze dva RH- ne basleduji oriklady, kdy jo ;)
Hele a u toho predchozi RH+. (Hypoteticky, nevim jestli bylo). Bude orvni dite s RH+, pak dalsi dite uz s RH-, mohou byt pri tretim tehu s RH- protilatky na zaklade toho prvniho tehotenstvi s RH+?

Tak ní můžou teoreticky zealabnout a pak se po nové stimulu znovu stoupnout. Anti D to asi moc nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alena1995
15.6.21 17:41

@Lama Lama @Toluma Holky, ano, teď na předposlední návštěvě mi píchali nějakou injekci, moc jsem nepochopila, ale říkala sestra, že je to právě kvůli Rh -.

Partner je určitě A-, syn prvorozený je 0- a žádný problém tam nebyl a ani jsem žádnou injekci nedostala.

Těhotná jsem byla, ale je to cca 11 let zpět, ale to nevím krevní skupinu tehdejšiho partnera, protože jsem o dítě v 13 týdnů přišla.

Jen mě zajímalo jak je tohle možné, jestli hrozí něco nenarozenému dítěti nebo co vlastně čekat. Doktorka mi řekla, na otázku zda je plod ohrožený, že ani ne, spíše je kdyby mi náhodou museli dát transfuzi. Bohužel, občas nás s mojí lékařkou dělí jazyková bariéra.

Možná jsem zbytečně hysterická… Do 34tt bylo vše v pořádku, nyní řeším tohle a hraniccne zkrácený čípek a už to na mě nějak dolehlo.

• Citovat
  • Upravit
alena1995
15.6.21 17:42

Doplňuji, že nikdy žádná transfuze nebyla potřeba.

• Citovat
  • Upravit
7486
15.6.21 18:17

@alena1995
hele bud uplne v klidu, lekarka ti pichla anti D i kdyz to bylo zbytecne - dava se az v pripade, kdy se muze setkat tva krev s krvi ditete - tzn nejaky zakrok jako odber plodovky, revize nebo pak po porodu, kdy se tak chrani pripadne dalsi tehotenstvi. ale po porodu prave odebiraji KS ditete a pokud je dite tez RH-, tak se jiz injekce nedava
takze v tom prvnim nepovedenem tehu jsi mela po revizy, SP ci jak to bylo ukonceno tu injekci dostat. takze problem by byt nemel i kdyby byl partnet RH+
az pujdes k priste k lekarce, zeptej se ji, co presne jsi dostala za injekci a pokud rekne, ze protilatky, tak se ji zeptej, jestli ta pozitivita nebude od toho.
treba ji to jen nedoslo. a pokud ti ty protilatky pichla nic se nedeje ani pro tebe ani pro dite

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí