Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Prosim o radu.. cca pred 14 ti dny jsem mela kliste a od vcerejdka me skrabe v krku a mam silenou rymu.. myslite ze to muze souviset napr s klistovkou? Dekuji
může a nemusí. Já byla na odběr dnes - mám horečku, bolí mě celé tělo a ahlava.
@Boudice23 Ahoj, kamoska mi poradila davat diteti od kvetna do zari Bkomplex forte /poradil ji to stryc neurolog jako nahradu za ockovani/ klistatum to smrdi a prisaji se velmi vyjimecme nebo vubec! Byli jsme s kamarady na chate a z 12 deti byla dcera letos jedina, co nemela kliste. Kdyz zacnete hned a denne rano po snidani, tak za cca 3dny uz to pusobi. Plati to i pro dospele.Je to vitamin a zbytek se vylouci do moci-je jasne zluta, takze to dite nijak nezatezuje. Je to zminovano i tady na diskuzich ![]()
@neonka píše:
@Boudice23 Ahoj, kamoska mi poradila davat diteti od kvetna do zari Bkomplex forte /poradil ji to stryc neurolog jako nahradu za ockovani/ klistatum to smrdi a prisaji se velmi vyjimecme nebo vubec!
Myslím, že jako repelent funguje thiamin (nemusí být celý B-komplex): https://www.ordinace.cz/…1-thiamin-2/
@eumedon jojo to jsem taky slysela, ale nevzpomnela si na nazev daneho becka, diky!
@neonka Nadbytek thiaminu se vylučuje močí a potem a pot pak má charakteristický zápach, odpuzující hmyz (a klíšťata).
Předevčírem jsem si vytahovala klíště které jsem asi měla přisáte 12-24 h ( zahrada) dnes cítím bolest šíje..
A ještě jsem do toho dostala menzes.
Asi je ještě brzo na příznaky od klíštěte ne?
Víte ja se nějak nepozoruju normálně ale ta bolest šíje mě znepokojuje..
Už asi hystercim. ![]()
To vypadá na psychosomatické příznaky, ale vzhledem k tomu jak je vysoká pravděpodobnost nakažení a kolik ATB těch par procent chronicky nemocných bere tak je lepší si nechat předepsat ATB hned.
@MartinKa36, ty se v tom vyznas? Měla jsem klíště, vytahnuto cca po 2 dnech, jsem myslela, že to je znaménko
. Je to cca 10 dnů od vytažení, a mě od včerejška bolí hlava a za krkem, včera jsem měla zvýšenou teplotu, bolí mě v krku a klouby ( lokty, kolena, ramena)…Teda dneska je mi už lépe…jen ta hlava se nelepší… Žádný flek nemám… Včera jsem se k lékařce již nedovolala…jak bys to má mém místě řešila? Děkuji.
Syn měl klíštovku a první příznaky se objevily za tři týdny, bolesti kloubů a extrémní únava. Po té přechodná fáze kdy mu nebylo nic a po týdnu obrovské horečky a neschopnost ohnout krk.
@MarieP Ona se vyzná ve všem: https://www.emimino.cz/…ankovani/20/?… ![]()
@MarieP píše:
@MartinKa36, ty se v tom vyznas? Měla jsem klíště, vytahnuto cca po 2 dnech, jsem myslela, že to je znaménko. Je to cca 10 dnů od vytažení, a mě od včerejška bolí hlava a za krkem, včera jsem měla zvýšenou teplotu, bolí mě v krku a klouby ( lokty, kolena, ramena)…Teda dneska je mi už lépe…jen ta hlava se nelepší… Žádný flek nemám… Včera jsem se k lékařce již nedovolala…jak bys to má mém místě řešila? Děkuji.
Příznaky boreliózy . Erythrema migrans se neobjeví vždy a snadno může být přehlédnuta. Nech se vyšetřit na infekčním hned po svátcích, radím ti dobře.
Cituji z odkazu:
2. Příznaky při ROZŠÍŘENÉ NÁKAZE boreliozou
Za několik týdnů možná pocítíte celkové příznaky nemoci, které můžou vypadat jako běžná viroza. Únava, bolest svalů a kloubů, bolest v krku, tlak v zátylku - jako při běžné „chřipce“. Teplota nebývá příliš vysoká. Od virozy je odlišíte především tak, že nedostanete rýmu ani kašel. Stále ještě máte při vhodné antibakteriální léčbě dobrou šanci na uzdravení, borelioza zatím nenapadla váš imunitní systém.
I kdyby ti bylo lépe - to neznamená uzdravení!
Příspěvek upraven 14.04.17 v 15:34
@eumedon, diky ![]()
V úterý zavolám lekarce a domluvím se…taky mám ten pocit, že by to mohla být borelióza, jen jsem myslela, že je to po 10 dnech brzy…
@MarieP píše:
@eumedon, diky
V úterý zavolám lekarce a domluvím se…taky mám ten pocit, že by to mohla být borelióza, jen jsem myslela, že je to po 10 dnech brzy…
Je to brzy, ale každý průběh může být jiný. Za riziko zanedbání a přechodu do chronického stádia to fakt nestojí. To se radši nechat vyšetřit zbytečně.
@MarieP deset dní je hrozně brzo. Neříkám, že to nemůže být borelióza, ale tvorba protilátek trvá několik týdnů, takže na testech, podle mě, ještě průkazná stejně nebude.
Prosim o radu.. cca pred 14 ti dny jsem mela kliste a od vcerejdka me skrabe v krku a mam silenou rymu.. myslite ze to muze souviset napr s klistovkou? Dekuji