Přiznat těhotenství při nástupu do nové práce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3145
9.1.17 22:26

Tak výpověď stáhnout můžeš, oni samozřejmě skákat štěstím nebudou, ale pokud zároveň přinese i průkazku, tak tě vyhodit nebudou moci a je na nich, jak si to organizačně potěší.
Proto píšu, že bych šla po stažení výpovědi na nemocenskou, protože stávající zaměstnavatel z toho nadšen nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.17 22:34

@Helileli No ale průkazku mi dá gynekolog až po 12. týdnu ne? a já mám končit ke konci měsíce

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.1.17 22:35

@Helileli A hlavně nemocenskou budu mít z tohohle základu minimální kolem 4 000 :zed:

• Citovat
  • Upravit
Janli
9.1.17 23:15

Tak jdi s pravdou ven v této práci. Řekni, že jsi těhotná a proto rušíš výpověď. Vyhodit tě nemůžou. Navíc pravděpodobně půjdeš na rizikové a náhradu za tebe stejně budou potřebovat. Prostě zmizíš tak jako tak, jen to pro tebe bude výhodné.

• Citovat
  • Upravit
2740
10.1.17 00:14
@Helileli píše:
Tak výpověď stáhnout můžeš, oni samozřejmě skákat štěstím nebudou, ale pokud zároveň přinese i průkazku, tak tě vyhodit nebudou moci a je na nich, jak si to organizačně potěší.
Proto píšu, že bych šla po stažení výpovědi na nemocenskou, protože stávající zaměstnavatel z toho nadšen nebude.

Nemáte pravdu. Výpověď byla ze strany zaměstnanace a tudíž ani těhotenství není důvodem pro její zastavení. Prac. poměr tedy skončí standardně uplynutí výp. doby. To o čem píšete se vztahuje výhradně k výpovědi ze strany zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5896
10.1.17 02:15

Prekérní situace, já chtěla měnit práci po potratu, protože jsem školství v tu chvíli nedávala, ale bála jsem se přesně tohoto. Že jak dám výpověď, tak otěhotním a budu řešit, co dál. Když jsem poctivě pracovala i během vejšky a najednou totální rozstřel. Všichni se pořád tvářili, že by se to samo nějak udělalo…

Kamarádka se dostala do stejné situace jako ty, jen těhotenství nebylo plánované. Má v lednu končit v jedné práci a v únoru začít v druhé. V té původní práci to vybalila a poprosila o stáhnutí výpovědi. Šéf jí nabídnul posunutí výpovědi o 2 měsíce, aby jí pak vyšla ochranná lhůta kvůli mateřské (pracovala tam hodně let). Ale to je dle mého blbost, protože za 2 měsíce už ji propustit nemůže, když se ví, že je těhotná. To byl asi pokus z jeho strany jí trochu pomoct, ale dle mého po právní stránce dost šílené.

Tak jsou dvě možnosti. Buď nastoupit do nové práce - pokud práce nespadá do těch, které se neslučují s těhotenstvím, tak to hlásit nemusíte. Ale já na to třeba nemám žaludek. Já to na šéfku vybalila ve chvíli, kdy mi dala podepsat prodloužení smlouvy. Cítila bych se jako blbec, kdybych podepsala a za týden přišla s tím, že jsem těhotná. I když by mi nikdo nic nemohl.

Nejjistější, ale nejméně výhodná varianta, by byla teď jít na neschopenku a tam zůstat až do porodu. Nevadí, že už běží výpovědní lhůta. Když před jejím koncem nastoupíte na neschopenku, zůstanete na ní i nadále. V nové práci se může stát, že se na to přijde, nebo cokoliv a budete bez práce, bez neschopenky atd…Je to hrozné, člověk nechce podvádět, chce pracovat, pokud to jde, nechce nic obcházet, ale jak se dostane do takové situace, tak to skoro jinak nejde, pokud nemá extra empatické vedení (což já mám, místo ukončení smlouvy jsem dostala novou smlouvu a na neurčito - přestože věděli, že vyberu dovolenou a nastupuju na neschopenku a za 3 roky se v současné situaci vracet nechci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
10.1.17 06:12

Na vstuni rohlidce asi neni treba tehotenstvi zatloukat, lekar se jen vyjadri, zda jsi schopna te prace, podrobnosti o tvem zdravotnim stavu zamestnavateli sdelit nesmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
10.1.17 06:19

@Pudloslava no kéž by, protoze soudit by se s nim asi nikdo nesel, zvlášť kdyby se ukázalo, že měl pravdu a zaměstnanec by sel brzy marodit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
10.1.17 06:19

@Pudloslava no kéž by, protoze soudit by se s nim asi nikdo nesel, zvlášť kdyby se ukázalo, že měl pravdu a zaměstnanec by sel brzy marodit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
10.1.17 10:14

@Shaari90 ale se souhlasem zaměstnavatele. Nikoliv proto, že jste těhotná. To platí pouze při výpovědi ze strany zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
11.1.17 11:05
@truelly píše:

pokud by zamestnankyne dostala vypoved, protoze byla tehotna a prozradil to doktor, tak spor urcite vyhraje. Vis, jak to dnes chodi. POkud by dostala vypoved, prootze nepracuje a je v praci sprosta, ale rekla by, ze to je urcite kvuli tehotenstvi, nejspis vyhraje taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat