Problém s tchýní a jménem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17111
1.9.24 10:46
@Anna766 píše: Více

Měla jsem kamarádku, co oslovení „Anička“ taky moc nemusela. Tak jsem jí říkala Ani, v 1 práci jsme jedné říkali Anče podle té pohádky, někdo říká Áňa, to se mi třeba moc nelíbí, to už je jak Máňa. Přitom třeba Marie, Maruška je docela hezký jméno, ale ta Máňa u nás v rodině taky frčela. Pár Marií co jsem potkala si říkaly Majka, Mája. Což ještě taky ujde. I když to někdy působí jako že to je úplně jiné jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65148
1.9.24 10:47

znám chlapa, který se jmenuje Jarmil. A příbuzný, už teda přes 50, se jmenuje Věroslav. Říkali jsme mu Věro (jako děcku, už jsem ho desítky let neviděla). To je úplně divné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148563
1.9.24 10:54
@Jahudka82 píše: Více

Ani, Anino, to ujde, to se mi líbí. Nejkrásněji mi říkávala babička, Anynko, po jihočesku. to jsem milovala. Jinak doma mi říkali Andulko, Andul, táta mi tak říkal do konce života. Ostatní mi říkají Aničko a to i teď před šedesátkou :mrgreen: a ne, nechci to, jak tu často v diskuzích čtu že si tak chceme říkat i starý a tlustý, nechceme :mrgreen: prostě mi tak říkají.
Manželova sestra byla Marie, v rodině se jí říkalo Máńa. Mi se z toho kroutily i palce u nohou a jasně jsem dala najevo že já jí tak říkat nebudu, jedině Marie nebo Maruška. Mařenu ani Máńu prostě ne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21823
1.9.24 10:59

@Anna766 no vidíš, když tam jiné oslovení nejde nebo zní blbě, tak zase skončiš u té Marusky a Aničky.

Nechápu tu oblibu těchto jmen, jo na miminko to zní krásně zdrobněle, ale pro dospělou osobu to nemá použitelné oslovení, buď nějaký patvar nebo zdrobnělinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1305
1.9.24 11:00

Já zažila paní, co se jmenovala Ivanka. Musím říct, že oslovovat obézní šedesátnici „Ivanko“ bylo teda divný.
Taky jsem potkala jednu Venuši, Gizelu, Perlu a Mstiboje…a taky Lionela a Herberta…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148563
1.9.24 11:01
@mado píše: Více

Mě nedělá žádný problém oslovovat Marii Marie :lol: kolegyni v práci tak i říkáme, je jí 70 a je to prostě naše Marie. No problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148563
1.9.24 11:03
@liggy píše: Více

Ivanka Devátá je taky Ivanka i v občance. A paní Petruška Šustrová byla Petruška. Jak to tady píšu už před několika řádky, lidi dávali dětem kontroverzní jména už dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17111
1.9.24 11:09
@vokishka píše: Více

Pokud to taky není pseudonym jako Čeněk v Deníku moderního fotra, tak Jarmila a Emila má holka co má na instaci ten profil Nasrana_mama. Tu mám ráda a pořád přemýšlím, jestli to jsou fakt skutečná jména těch dětí, nebo jen „pracovní“ pro účely toho blogu.
No nedala bych ani holce Jarmila. Tenhle typ jmen už je za mě prostě out. Ale třeba když jsem koukala na První republiku, tak Vladimíra a Jaroslava tam oslovovali celým jménem, žádnej Jarda nebo Vláďa… A Františkovi říkali Fredy;) To bych odvodila spíš z Frederika nebo Ferdinanda. Taky zajímavá jména… Františka znám i dítě (už větší). To chtěl chvíli manžel u 1. Ale příjmení by mu na K začínalo, to se mi nikdy nelíbilo, Tomáš Šustr, Radek Kroupa…takový trochu krkolomný na vyslovování. Třeba jednu dobu frčeli Jáchymové, to bych ani nevěděla, jak ho oslovovat hezky, zdrobnit. Slyšela jsem verzi Jáša, no nevím. Jáchymek jedině. Nic moc. Hugo, Hubert, Kvido atd. bych taky nedala. I když to jsou ještě oproti Kazišu… pardon Kazimírovi vlastně docela v pohodě jména;) aspoň to zní jako chlap, ne jak teď Perkausový Arian. Z toho jsem byla dost v rozpacích a asi si taky užije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21362
1.9.24 11:14

Mirek Topolánek je fakt oficiálně Mirek. Četla jsem to už dávno, snad si to pamatuji dobre a nekecám. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21362
1.9.24 11:15

A co jméno Simir? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5012
1.9.24 11:32

@malákráličice Mám známého a ten se jmenuje Samir. Není to ale Čech. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148563
1.9.24 12:31
@malákráličice píše: Více

Je to tak, je opravdu ofiko Mirek. Jako jedna politička za komunisty Zuzka Bebarová - Rujbrová je skutečně Zuzka a ne Zuzana.
A překvapivě je těch Mirků docela dost.
 https://cs.wikipedia.org/wiki/Mirek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3701
1.9.24 12:40

J8 teda ve jménech šla zejména po tom, jaký mají význam. Pojmenovat své dítě Kazmír, tedy jinými slovy Ničitel míru, je síla. Chudák kluk.
Nechápu v editu toho Mikeše. To je normálně zkrácený Mikuláš.
Kazmír je teda fakt pomsta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10138
1.9.24 12:41
@Rosebery píše: Více

Každá druhá černá kočka tady u nás na vsi je Mikeš…pak už to dítěti nedáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová