Problémy s nemixovaným jídlem (16 měsíců)

47
9.10.20 21:59

Problémy s nemixovaným jídlem (16 měsíců)

Ahoj, máte někdo zkušenost? Synovi byl rok a čtvrt a vytrvale odmítá na lžičce cokoli, co není alespoň nahrubo rozmixované. Přitom když jí sám a bere si kousky jídla, rozžvýká ledacos včetně kusů masa a s tím problém nemá. Pomůže něco jiného než zkoušet a zkoušet? Zatím ho nechci nechat jíst samotného, sice ho to baví, ale sní prd :) Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
363
9.10.20 22:47

Tohle je celkem klasika, myslím. Já mám prcka, co jí fakt príšerne (klidně jíme 2 hodiny s pauzami na ohrátí vystydlého jídla) a když je toho na mně už po týdnu takového trápení dost, pomixuju mu to na kaši. To pak konečně jí normálně. A to je mu 27 měsícu. :zed: Takže se obrň trpělivostí, moc se tím netrap a nehroť to, jistě tak nebude jíst do puberty. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.10.20 22:49

Buď v klidu, mně druhý syn nejedl nemixovane do skoro 2 let. Pak se to zlomilo samo a začal jist. Myslela jsem, že mixovat budu do 15 :roll:. hodně pomohlo, že jsem ho nechala jist samotneho. Sice zezacatku snědl pár pidi kousků, krmila jsem ho (pomáhala mu) a postupně přišel pevné stravě na chut. Pomohly až stoličky, do té doby kousání byl problém, kousal částio předními zuby. Když jsem mu dávala třeba chleba, vždy jsem mu ten kousek hodila za skran, nejdřív za jednu, pak dal i kousek za druhou, ne přímo na jazyk a to jo donutilo kousat zuby, které měl.

• Citovat
  • Upravit
22652
9.10.20 22:56

A on je nejak extreme podvyziveny? Nechala bych ho normalne jist samotneho. Dala bych mu vklidu i tu lzicku/vidlicku do ruky. To zvykani a kousani je hodne dulezite pro rozvoj reci. Druhy syn se taky nechtel nechat krmit a od roka jedl vse sam. Sice bylo pul jogurtu na tricku, ale co. Hlady nestradal :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22652
9.10.20 23:08
@Trashpanda píše:
Tohle je celkem klasika, myslím. Já mám prcka, co jí fakt príšerne (klidně jíme 2 hodiny s pauzami na ohrátí vystydlého jídla) a když je toho na mně už po týdnu takového trápení dost, pomixuju mu to na kaši. To pak konečně jí normálně. A to je mu 27 měsícu. :zed: Takže se obrň trpělivostí, moc se tím netrap a nehroť to, jistě tak nebude jíst do puberty. :mrgreen:

Jen tak pro zajimavost, proc se trapite s jidlem 2 hodiny? Ja to uplne nechapu. Ja kdyz dite nechce jist, tak to uklidim a dalsi jidlo je svacina(za nejakou dobu). Nebo proste nechcete, aby sel od stolu, dokud nedoji? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
9.10.20 23:38

@Trashpanda díky :)

@Oriseka Je to taková dlouhá žížala, v roce měl 9 kilo, takže jsem ráda, když toho do něj dostanu co nejvíc. Děláme to tak, že on si sám bere jídlo na kousky a já mu to samé rozmixované souběžně strkám lžičkou. Ale udivuje mě, že s jedním velkým kusem čehokoli problém nemá, ale s minikousky na lžičce jo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22652
10.10.20 00:14
@Morfeuss píše:
@Trashpanda díky :)@Oriseka Je to taková dlouhá žížala, v roce měl 9 kilo, takže jsem ráda, když toho do něj dostanu co nejvíc. Děláme to tak, že on si sám bere jídlo na kousky a já mu to samé rozmixované souběžně strkám lžičkou. Ale udivuje mě, že s jedním velkým kusem čehokoli problém nemá, ale s minikousky na lžičce jo :think:

Tak jsem se koukla do prukazky a syn mel v roce 8,9 kg a 77 cm. Fakt to v nicem nevadi. Ani me nenapadlo dostavat do nej, co nejvic. A kdyz tu lzicku drzi sam, tak ma taky problem s minikousky? Jestli mu nevadi, ze to do nej tak ladujete :lol:. Jak pisete, ze mu to strkate lzickou, tak jsem si predstavila tu husu, jak ji strkaji sisky do krku :jazyk:. Ne, vazne, treba je i zmateny, ze ma jidlo soubezne v ruzne konzistenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
10.10.20 00:35

@Oriseka S tou husou nejste zas tak daleko od pravdy :D Ne vazne, rada bych ho nechala jist samotneho, ale pro nej to jidlo nebylo nikdy dulezite. Kdyby bylo na nem, sni par kousicku a pak ho to prestane bavit a chce zas jit zkoumat svet. Takze ja do nej tou lzickou dostanu celkem velky mnostvi jidla za pomerne kratkou dobu, jinymi slovy - nez se stihne zacit nudit. A ano, plive kousky, i kdyz si nabira sam :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5154
10.10.20 01:29

Můj syn má 17m a je to úplně stejné, mixovat snad bude i má snaha :mrgreen:. Někdy mám pocit, že to nikdy neskončí. Ale tajně doufám, že se to brzy zlomí a on sní normální oběd s normálními kousky.
Přitom chleba, rohlík, sušenku, to sní úplně bez potíží :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22652
10.10.20 06:13
@Morfeuss píše:
@Oriseka S tou husou nejste zas tak daleko od pravdy :D Ne vazne, rada bych ho nechala jist samotneho, ale pro nej to jidlo nebylo nikdy dulezite. Kdyby bylo na nem, sni par kousicku a pak ho to prestane bavit a chce zas jit zkoumat svet. Takze ja do nej tou lzickou dostanu celkem velky mnostvi jidla za pomerne kratkou dobu, jinymi slovy - nez se stihne zacit nudit. A ano, plive kousky, i kdyz si nabira sam :roll:

Tak ono se asi nepochopime. Me totiz nevadi, ze toho syn sni malo. Zase o to vetsi hlad ma na dalsi jidlo a ikdyby ne, tak co. Jsou opravdovy nejedlici, kteri za den snedi pul rohliku a taky zijou. Vetsina deti se naji, kdyz ma skutecne hlad. Zase kdyz se to do nich cpe, tak je ucime, ze nemaji regulovat mnozstvi jidla pocitem hladu. A deti pak jedi vic potrebuji. Pak na hristi vidim petilete dite, ktere ma uz nakroceno k obezite. Zadychava se a vyrazne se poti pri behu. Neco jineho je, kdyz to dite neumi vubec kousat nebo zvykat, ale vas to umi. Jen nesni tu porci jakou si predstavujete. Uz to neni male mimco, kde jsou urcite prirustky vahy dulezite.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
10.10.20 08:42

Jak doufáte, že se naučí jíst sám, když mu neposkytnete prostor ke zkoušení a zlepšení?
S tím dávením je to normální. Děti mají dávicí reflex na jazyku mnohem blíž k ústům než dospělí. Právě z důvodu, aby se neudusili když poznávají svět. Jenže se s tim musí naučit pracovat sami, oni musí poznat jaký kus když ukousnou je moc.

A ta váha, dcerka v roce 80 cm a 8,3 kg. Teď v roce a půl 83 cm a 8,7 kg. A to k obědu sni klidně dvě misky vývaru a hlavní jídlo, pak to jeste před odpo spánkem dopije mlékem… každé dítě je jiné a dle doktorky je v pořádku, ale drobná. Jen bych měla zařadit kaše. Je prostě super aktivní. Ale rozhodně po mě nechtěla, abych ji dokrmovala.

Zkus se podivat na BLW. Minimálně na to, jak se jídlo připravuje, aby to dítě mohlo dobře uchopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
363
10.10.20 11:24

@Oriseka Tohle podle mně funguje, když pak jí další jídlo, nebo alespoň to potom. Ten náš dokáže sníst z každého jídla tri sousta a jít od stolu, pritom je tabulkově výškou úplně nahore a váhou úplně dole, takže pediatra vždy kouká se zvednutým obočím. Moje pravidlo proto je „svačiny si klidně bojkotuj, ale oběd se jíst musí“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22652
10.10.20 11:53
@Trashpanda píše:
@Oriseka Tohle podle mně funguje, když pak jí další jídlo, nebo alespoň to potom. Ten náš dokáže sníst z každého jídla tri sousta a jít od stolu, pritom je tabulkově výškou úplně nahore a váhou úplně dole, takže pediatra vždy kouká se zvednutým obočím. Moje pravidlo proto je „svačiny si klidně bojkotuj, ale oběd se jíst musí“.

Tak hlad u nas funguje i na obed. Snidane pak 3 hodiny pohybu venku. Dnes projizdka na kole v desti(to stacily i 2 hodiny) a po obedu se zaprasilo. Tak me zaujalo, jak udrzite 2 hodiny dvouletaka na zidli. Samo, ze na kazde dite plati neco jineho. Taky mam dite vysoke a hubene a nikdo to nikdy neresil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47
10.10.20 12:45

@Sariku Ale vzdyt ja ho nechavam, i to tu pisu. Sam si ji kousky z talire (ma k dispozici i lzicku, ale s tou zatim dela jen blbosti), ja ho do toho krmim rozmixovanym. To byla ostatne moje prvotni otazka - jestli ma nekdo zkusenost s tim, ze dite ji samo kousky, ale na lzicce je nechce.

@Oriseka Ale on si to reguluje, i kdyz ho krmim. Kdyz je sytej, prestane si brat z talire a zaroven uz nechce ani ode me. Chapu, jak to myslite, ale je to presne, jak pise @Trashpanda. Jemu vubec nevadi, ze ma hlad. On je spokojeny, i kdyz sni 3 kousky, i kdyz do nej dostanu 200g. Je mu to proste jedno :) A v tomhle pripade teda hlasuju pro „dokrmovani“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.20 12:54

@Morfeuss pokud nema zdravotni problemy, prestala bych asi mixovat. Postavila bych pred nej talir s normalnim jidlem a snaz se. Co sni to sni. Samozrejme uzpusobene veku, treba cherry rajcata nakrajena, aby nezaskocilo. Jogurt/kasi do misky s vlastni lzickou, treba u nas naberu na lzicku ja, podam ji a 13m dite si ji strka do pusy (a taky mimo :mrgreen:), kdyz se snazim krmit, tak rve a chce to delat sam. Ma treba twn tvuj nejaka oblibena jidla, ovoce nebo tak, co bys mohla nabizet casteji? U nas je motivace to, ze 1) ma k jidlu to stejne co ma na taliri tatinek :mrgreen: a 2) treba ovoce dam do jedne velke misky a svacime z ni vsichni spolu. 3) krmime se navzajem, dite dava me a ja jemu. Jo a za 4) zadne rusive elementy typu hracky na stole, pustena televize, dospeli na mobilu nebo okolo pobihajici pes, to hned jidlo prestava byt zajimave.

Pokud si dobre vybavuju, tak nemichat naraz mix a kusy v ramci jednoho jidla bylo zakladni pravidlo BLW -mohlo by mu to tim spis zaskocit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML