Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Snopy123 píše: Více
Ty furt nechces pochopit, že škola nema narok na papir od lekare, takže si nemuze stanovovat nejakou hodinovou hranici, od ktere ho chce.
@hanka.br. píše: Více
Samozřejmě, ale škola si nemůže stanovovat pravidla v rozporu se zákonem. Já samozřejmě neschvaluji nějaké vyšší absence, ale opravdu není síla, která by donutila lékaře, aby vystavoval nějaká potvrzení jen proto, že to škola chce.
Pokud si však škola stanoví nějakou hranici, kdy dojde následně k přezkoušení a žádné potvrzení od lékaře nechce, tak to je jiná. Ta hranice by měla být rozumná. Bývá to těch 20%, což mi přijde přiměřené, i když jeden rok jsme to překročili, ale to bylo opravdu výjimečně. Ted s temi 56 hodinami jsme na nějakých 11% u některých předmětů.
@Fazulina Já se o tom fakt nechci přít, ale pokud vím, tak není úplně pravda, že škola nesmí vyžadovat potvrzení o nemoci od lékaře. Proběhlo v tomto smyslu nějaká informace o případech, kdy ji vyžadovat můžeme a měli bychom, ale víš co - nemá smysl rodiče nutit na sílu, aby děti do školy posílali. Když si to nechají vysvětlit, sami pochopí, že je to potřeba a když ne - a že někteří evidentně děti do školy neposílají kvůli sebemenší hlouposti - je to jejich boj. Kolikrát už jsme poslouchali matky starších žáků, že je nemohou přinutit jít do školy, že nemají žádnou autoritu…To už je na rodičích, my to za ně nevyřešíme.
Ale ty tady píšeš o chronických záškolácích, což je něco jiného než např. 2 zameškané týdny (což odpovídá těm 66 hodinám).
Náš doktor má napsané, že omluvenky do školy nedává. U prvňáka píšu do Bakaláře a na email učitelce, je to náš komunikační kanál, nevím, jestli se do Bakaláře dívá. U staršího jen Bakaláře. Omluvenky do TV píšu na papír a ten předávám tělocvikáři.
@Jahru píše: Více
Každý z chronických záškoláků má nějakou pohádku, na to moc nedám. A taky si teda myslím, že kvůli dvěma zameškaným týdnům by nikdo nedělal rozruch, to odporuje logice. Proč by to asi kdo dělal?
Nevím proč by to kdo dělal, ale očividně dělá - viz příspěvek Snopy123, kdy škola nad 66 hodin vyžaduje potvrzení lékaře.
My teda taky mame mimoradne spolupraci s lekarem za souhlasu se zakonnymi zastupci. Pouzivame preventivne, bo vime, ze kdo nespolupracuje, tam nemame zadne pravomoci. Predavame ospod a policii. V extremnich pripadech dochazi k odebrani deti z rodiny.
Nenapadá mě žádný dobrý důvod k tomu, vyžadovat plošně něco, co je nevymahatelné - pokud lékař odmítá omluvenku napsat, tak ho nemá kdo jak donutit ![]()
To je pravda, samozřejmě. Mám dojem, že to potvrzení od lékaře se požaduje při podezření ze záškoláctví nebo při opravdu vysoke zmeškanosti a snad nějak ve spolupráci s ospodem. Zkrátka, že ten lékař rodiči to potvrzení zkrátka nedá nikdy. Ale jak už to pak probíhá to netuším, to bych si vymýšlela.
Přesně tak, je to na rodičích.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.