Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Mikca2002 píše: Říkáte, že do někoho kopu. Říct svůj názor neznamená kopat.Někdo určitě nemá rád mě ale tím do mě nekope, jen opět říká názor. Ano holt jsem v tomto asi divná, ale pro mě pořádně se najíst neznamená ubližovat žaludku a trávení tak že sním celou nutellu na posezení. Nevidím to jen z estetického hlediska. Spíš mi uniká ta zdravotní stránka. A nechápu jak někdo může hltat a futrovat se dal a dal i když ho už bolí břicho
A o závislosti jsi už někdy slyšela? A o nedostatečné motivaci? Úplně jednoduché…
Ja se preziram pravidelne pred menstruaci. Mam proste hlad na sladky, na slany…na vsechno ![]()
Hele, ja osobne to taky nechapuy ale zas me to neudivuje, kolik lidi pije a opiji se a je jim pak blbe a delaji to opakovane, nekdo jidlem zahani chmury, svym zlusobem se u nekoho jedna o osychicky problem
ale spousta lidi dela spoustu veci proti zdravi, kouti, stresuji se, ziji v nefunkcnim vztahu..
Tlustí lidé se opravdu nepřežírají jenom tak. I když to tak zvenku vypadá. Vždy je za tím něco víc. Většinou nějaké trauma, nedostatek lásky v dětství apod. Je to stejné jako kouření, prostě droga a té se těžko odolává.
Pokud víc jíš tak se žaludek vcelku bezbolestně roztáhne do velkých rozměrů - nic jak ty uvádíš jako „přejídání se opakovaně do bolavého žaludku“ se fakt neděje. Naopak pak potřebují mnohem více jídla aby cítili aspoň nějaké nasycení které ty cítíš už třeba po jednom chlebu.
A jo, tlustí lidé ví že jsou tlustí. Není třeba je na upozorňovat s alibistickou hláškou že jde o jejich zdraví. Oni s tím žijou 24/7. Tak by bylo fajn je tím netrápit ještě nad rámec. Protože pro tlustý lidi je fajn občas, aspoň na chvilku, nemyslet jenom na to jak ohyzdní jsou. A to hlava potřebuje aby se člověk úplně nezbláznil.
Jestliže stejně ostražitě hlásíš všem kuřákům že si pěstují rakovinu, všem kdo pijí že si ničí játra apod. tak v pořádku. Obávám se ale že to neděláš, že? Tak nech lidi žít.
@Mikca2002 píše: Říkáte, že do někoho kopu. Říct svůj názor neznamená kopat.Někdo určitě nemá rád mě ale tím do mě nekope, jen opět říká názor. Ano holt jsem v tomto asi divná, ale pro mě pořádně se najíst neznamená ubližovat žaludku a trávení tak že sním celou nutellu na posezení. Nevidím to jen z estetického hlediska. Spíš mi uniká ta zdravotní stránka. A nechápu jak někdo může hltat a futrovat se dal a dal i když ho už bolí břicho
No ja ti nevím, ale neni to každýho věc? ![]()
Jako já nechápu spoustu věcí co dělají druzí, ale co mi je po tom..
Tu potrebu lidi se prezirat taky nechapu a ani to nejak nepotrebuju chapat, je mi to jedno. Jidlo mi neji z moji lednicky, nepribiram ja
![]()
Jo jo… „kdyby člověk jedl, jen když ma skutečně hlad, svět by neznal problémy s obezitou“. Emoční přejídání a psychická závislost na jídle začíná být fenomén téhle doby a dost často ten „zakopaný pudl“ toho, „proč jsem sakra tak tlustá a hnusná?“ Je právě v tomhle fenoménu. Čím to je? Z jedné strany dost tím, že i když furt někdo řve, jak se má špatně, tak se jdi podívat třeba do Globusu… davy lidí, košíky natriskany k prasknutí, v regálech krásný, líbivý obaly junk foodu, atd…
@Mikca2002 já se taky preziram avubec nevím proč ☹️️ celý život buď dietim nebo žeru. A nic mi nepomohlo. Ani spousta sezení u psychologa. Asi svoje tělo nemám ráda nebo fakt nevím. Každopádně neodsuzuj takový lidi. Někdo se s tím snaží dělat vše možné a nic nepomáhá. Já jsem například z toho obcas zoufalá. Nechci žrát. Ale nedokážu si nějak pomoct.
No tak jsi se vypsala…stejne nepochopis, proc to tak lidi maji…
Ale jako jo, pokud to dojde do fáze, že už nedojdou ani na WC, nezvednou se z postele, z bytu je transportují hasiči, apod., tak tam velkou roli hraje nějaký ten vykrmovač. Stejně jako když takhle nemožnému alkáčovi nebo feťákovi někdo dodává tu jeho drogu.
@Mikca2002 píše:
Ahoj, pročetla jsem si zpětně pár diskuzi tady na téma obezita/obézní manžel/přejídání..
Ani nevím jestli se chci na něco zeptat nebo jen vypsat. Ale prostě nemůžu pochopit, proč do sebe lidi tak cpou to jídlo když nemají hlad a jedí až je bolí břicho? Nemluvím o tom, že si dám občas něco na chuť, K TV chroupam krupky atd.. Ale vyloženě když už liší píší, že ani už necítí chuť toho jídla ale cpou to do sebePřece když mám ráda svoje tělo tak mu tímhle neubližuje ne?
Když někdo napíše že sní celou čokoládu na posezení, dělá se mi nevolno(myšleno když je to pravidelně). Beru když je někdo silný ze zdravotních důvodů. Ale ladovat se do prasknutí nemohu pochopit. Ano jistě, je to kazdyho věc. Neříkám ať to ti lidi nedělají, že já jsem lepší. Jen to nechápu.
Obžerství je často doprovázeno slabším duchem a nižší inteligencí. Žrádlo je metou uspokojení.
Mnohdy to v tomhle rozsahu slouží jako sedativum, jako odvedení pozornosti od nějakého problému.
Plus to prostě vyvolává uspokojení - to je jaksi základní evoluční mechanismus. A pokud je celkové hospodářství s uspkojením a radostí porouchané nejrůznějšími vzorci chování a prožívání, tak holt to člověk zkouší tak jak umí - třeba přejídáním. Někdo další začne hrát automaty, nebo chlastat.
Ze mě bys dostala infarkt.
Když jsem potkala chlapa a bylo zkouškové, tak na mě koukal jak na zjevení, že v životě neviděl nikoho sníst 300g čokolády na posezení. Taky jsem zvládala klidně ke sváče litr zmrzliny. To už teď nezvládnu. Asi stáří.
Přežíram se furt. I když nemůžu, i když je mi pak zle. Prostě mě ten nacpaný pupek uspokojí. Nemám záklopku, která by uměla říct po 2 palačinkách, že to stačí. Prostě nestačí. Je to dobrý, tak toho chci hodně.
Zároveň u nás doma se tradovaly historky jak otec se strejdou jedli oba klidně 60 knedlíků k obědu. Babi musela pořád jen stát u plotny. Pořádně se nacpat byl základ dobré neděle. K tomu se jídlem klasicky odměňovalo. Jako malí jsme teda jedli i dost nezdravě.
No a v neposlední řadě tak nějak odmala mám pořád hlad. Hrozně rychle mi vyhládne a je mi pak až fyzicky zle z hladu. Když se přežeru, tak sice chvíli hekam, ale pak mám i pár hodin klid. Čím jsem starší, tím mi stačí jídla míň. Nejen, že ho už tolik nezvládnu sníst, ale už mi ustaly i šílené vlčí hlady (asi po 26 letech života). Ale užrat se něčím k prasknutí mi stále dělá radost. Jen už v tom hraje roli víc rozum a sebezapření.
Já se divím, že vůbec někdo kvůli tomuto problému napadá zakladatelku. Přežírání lidstva je dost závažný problém, který vede k drancování zdrojů na planetě. A to jak přímo - kvůli potravinovému průmyslu, tak nepřímo, např. kvůli zdravotnictví atp. Přežírání je totální bezohlednost a dėbilita.
@Zumpa píše:
Já se divím, že vůbec někdo kvůli tomuto problému napadá zakladatelku. Přežírání lidstva je dost závažný problém, který vede k drancování zdrojů na planetě. A to jak přímo - kvůli potravinovému průmyslu, tak nepřímo, např. kvůli zdravotnictví atp. Přežírání je totální bezohlednost a dėbilita.
Máš úplnou pravdu, tito lidé mi přijdou taky jako sobci…ano je to asi nemoc, ale s rakovinou se přece taky jdeš léčit, tak proč ne s tímhle?
smrtonosne je to stejne…spíš se ti lidé toho přežírani nechtějí vzdát podle mě ![]()