Prodej nebo pronájem bytu v rodině

Anonymní
26.2.25 08:37

Prodej nebo pronájem bytu v rodině

Ahoj, potřebuji nestranně poradit.
Před lety „jsem zdědila“ byt. Ve vlastnictví ho má moje mamka, jelikož jsem nebyla přímý příbuzný po zůstaviteli a vyhnuli jsme se tak dalším poplatkům.
Byt se pronajímá, nájem mi mamka posílá (taková byla domluva).
Po uplynutí pětileté lhůty je byt osvobozen od darovací daně (vychází to na letošní léto). Plánovala jsem, že byt se tedy přepíše na mě.
Momentálně si potřebujeme koupit nové auto kvůli rozrůstající se rodině. Mamka se hned nabídla, že nám půjčí peníze, ale po dobu splácení (cca 5 - 10 let) byt bude stále psán na ni. Sepsala i podobu smlouvy…
Nechce, aby se byt prodával, což chápu, je z něj nájem. Já se nechci ale takto mamce zavazovat, přičemž byt s půjčkou na koupi auta nemá nic společného.
Ale já momentálně peníze neušetřím, jsem na mateřské a ještě splácíme hypotéku.
Stále nad tím přemýšlím, jediné východisko vidím v tom, že by se byt přepsal na mě, prodala bych ho, zaplatili bychom si auto a za zbylé peníze buď splatit hypotéku anebo si pořídit menší byt, který by se mohl opět pronajímat + mít asi tedy pošramocené vztahy s mamkou.
Byla bych ráda za vaše názory, pohledy na danou situaci nebo nějaké rady.
Nejsem žádný finanční guru…
EDIT: Nejde jen o koupi auta. Byt bych nerada prodávala, vidím samé výhody (samozřejmě). Asi bychom to vyřešili i starším autem. Ale napadá mě i otázka - nechali byste si na sebe přepsat byt? Nebo to nechali, jak to je? Všemožnými způsoby se mě mamka snaží nechat v tom, jak to je. Byt napsán na ní. Asi má strach, že ho hned prodám.

Příspěvek upraven 26.02.25 v 08:48

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4134
26.2.25 08:40

Ja bych byt taky neprodavala. Nic neusetris ani kdyz mas prijem z toho najmu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Asta135
26.2.25 08:45

Kvůli autu bych byt teda fakt neprodávala. To fakt nutně potřebujete tak drahý auto? Když na něj nemáte, kupte si levnější nebo vemte úvěr v bance, ne? Ale prodat byt kvůli tomu, abych si koupila auto mi příjde padlý na hlavu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.2.25 08:45

@Nicole 1234 nájem nám nepokryje ani hypotéku… ale já nejsem plně rozhodnuta byt prodávat, taky se mi do toho nechce, vidím v tom samé plus, možná bychom to vyřešili jinak, ale na přepisu na mě asi budu trvat, jenže ani to mamka nechce

• Citovat
  • Upravit
2861
26.2.25 08:49

Jak jednou prodas, tak se ti penize rozkutali a na dalsi uz nebude. Vsak na materske vam staci nejake ojete auto za 100-200k, idealne na leasing, radsi bych se uskromnila, nez prodala byt. No a mamka asi byt na tebe nechce prepsat, protoze tusi, ze ho chces neuvazene prodat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
26.2.25 08:52

Byt neprodávejte. Auto kupte něco levnějšího z bazaru. Auto opravdu velmi rychle ztrácí na hodnotě.
Nepřistoupil bych na,,čachry" s bytem - že vám mamka půjčí a 10 let bude byt psán na ni. Tyhle dohody v rodině moc nefungují. Jestli má byt být psaný na zakladatelku, tak to dořeště i na katastru a hotovo. Jestli se ala mamka,,sekne" a byt nepřepíše, tak neuděláte nic…to jen k tomu přepisu a dohodě v rodině…
Nákup auta bych do toho nemíchal. Prodat byt určitě za několik milionů abych si za třeba 200 000Kč koupil auto je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.25 08:55

@Janee19 @Bydlící moc děkuji za názory… ano, přiznám se, člověk vidí momentální velký výdělek z bytu, ale máte pravdu, finance se rozkutálí hned… máme děti, takže aspoň by bylo do budoucna „něco pro ně“ v podobě bytu

• Citovat
  • Upravit
35956
26.2.25 08:59

Pořád te vyjde levněji si půjčit i z banky, než prodat byt, protože jeho cena roste rychleji a pokryje i to, co zaplatíš navic. Asi to nebude auto za milion, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.25 09:05

@pikola S tím autem to byl spíš můj momentální nápad. My jsme měli vyhlédnuté auto do 100k, ale ihned přišla mamka s tím, že je to blbost kupovat staré, ať si koupíme nové (cca 600k), že nám půjčí (o bytu ještě nepadlo ani slovo). Až nyní, když poslala smlouvu o půjčce.

• Citovat
  • Upravit
1268
26.2.25 09:09

Tak hlavně že jsi ušetřila za poplatky, teď máš místo bytu prdlačku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56275
26.2.25 09:11

Neprodavat. Na byt se už nevzmuzes, prachy utratis. Navíc nevíš, co tě v životě potká, rozejdete se, nezbavuj se majetku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41508
26.2.25 09:12
@Anonymní píše: Více

a co se stane, když ti matka byt nepřepíše? :think: protože po právu je její, nebo ne? moc nechápu to „zdědila“ ale vlastníkem je matka…to není moc možné :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.25 09:24

@Keyllah jen slovní dohoda

• Citovat
  • Upravit
6626
26.2.25 09:25

Mámě řekni, že si nic půjčovat nebudeš, auto koupíte starší a byt chceš přepsat na sebe. Mám pocit, že ti máma ani trochu nevěří a hledá způsob, jak ti zabránit v prodeji bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41508
26.2.25 09:26
@Anonymní píše: Více

Takže vlastníkem je oficiálně máma? :think: tak to bylo hodně odvážné, takto kvůli poplatkům riskovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel